Last news in Fakti

27 Ноември, 2015 07:35 1 012 0

Безпрецедентно посещение на Александрийския патриарх в Ерусалим

  • ерусалим-
  • посещение-
  • патриарх-
  • теодор ii-
  • копти-
  • израел-
  • египет

Патриархът на коптската православна църква Теодор II ще направи историческо посещение в Ерусалим. Това е първото посещение на висше духовно лице от Египет след 1967 г. 

Пътуванията в Израел бяха забранени за египетските копти от патриарх Партений III Александрийски през 1979 г. в знак на протест срещу анексията на Източен Ерусалим. Официално забраната все още не е вдигната.

Патриарх Теодорос II ще посети Ерусалим заради погребението на епископ Анба Абрахам. Абрахам се приема като втората по важност фигура в коптската църква.

Коптската православна църква е една от нехалкедонските монофизитски църкви. Основана е в Александрия през 536-580 г. от египетските копти. Според древно предание Коптската православна църква е основана от евангелист Марко. 

Характерното за Коптската църква е осмогласието и използването на литургийните последования на Василий Велики, Григорий Богослов и Кирил Александрийски, с което се родее с Православната църква; съхранила е някои юдейски (раннохристиянски) обреди, като обрязването например. Друга характерна черта за коптите е, че Кръщението включва и татуировка във вид на кръст. Коптската православна църква се възглавява от духовен водач, който се титулова Александрийски папа и патриарх. Той е един от деветте равнопоставени източноправославни патриарси, между които заема второ място, непосредствено след Цариградския патриарх.

Неговата пълна официална титла е Негово Божественото Блаженство Папа и Патриарх на великия град Александрия, Либия, Пентаполис, Етиопия, на цял Египет и цяла Африка, Баща на Бащите, Пастир на Пастирите, Архиерей на Архиереите, Тринадесети апостол и Съдия на цялата Вселена. По-често се използва кратката официална титла Папа и Патриарх на Александрия и цяла Африка. Измежду всички православни патриарси само александрийският има титлата и на папа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА