Last news in Fakti

28 Ноември, 2015 09:56 1 423 4

Турция застрашава правата на сирийските бежанци

  • турция-
  • правата-
  • бежанци

Двама турски журналисти са арестувани за шпионаж

Десетки сирийски бежанци са били депортирани от Турция в Сирия, което ги излага на риск от нарушаване на човешките права, съобщи Амнести Интернешънал, цитирани от „Гардиън“.

Около 80 бежанци от центъра в град Ерзурум са били експулсирани, което е в нарушение на принципа на международното право, забраняващи връщането на бежанци в конфликтни зони, където техните животи са застрашени. Още 50 бежанци са били задържани след мирен протест във финансирания от ЕС бежански център, след като са провели мирен протест срещу забраната им за достигане до Гърция. Всички те са изправени пред депортация.

В неделя турският премиер Ахмед Давутоглу ще присъства на специална среща в Брюксел, където трябва да бъде финализирано споразумението за оказването на финансова помощ на ЕС към Турция за справянето с огромния бежански поток на територията на страната.

„Бежанците в Турция се сблъскват с все по-широко произволно задържане и принудително върщане в Сирия, тъй като местното правителство наказва тези, които могат да застрашат доходоносната сделка с ЕС“, заяви представителят на Амнести Интернешънал Андрю Гарднър.

Има данни за задържани сирийски бежанци, които са били бити и принуждавани да подписват документи, с които заявяват, че депортацията им става по собствено желание. Бежанците са били лишени от адвокати или юридически представители, което прави невъзможно оспорването на тяхната депортация.

В същото време двама видни турски журналисти бяха арестувани по обвинения в шпионаж и сътрудничество с терористична организация, съобщи Си Ен Ен.

Задържаните са Кан Дундар, който е редактор на всекидневника Cumhuriyet и Ердем Гул, който е шеф на офиса на вестника в Анкара.

Двамата са били задържани в четвъртък вечер и подробно разпитани. Те са обвинени за разкриване на поверителна информация  за политически и военен шпионаж. Смята, се че те и умишлено са съдействали на терористична организация.

През юни Cumhuriyet публикува изображения, за които се твърди, че показват как местната разузнавателна агенция изпраща оръжия за Сирия, като техен най-вероятен получател е Ислямска държава. Турският президент Реджеп Ердоган вече заяви, че подобна помощ се изпраща за туркменски групи в Сирия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Амнести интернешънал да го д.....т .....тъпаци
  • 2 123

    0 1 Отговор
    Всичко става по зоркия поглед на американците.
    Турция е един инструмент,на който в случая интересите за велика османска империя съвпадат с омразата на англоговорящите към Русия.България е продадена от герберите и от други преди тях чрез американците на турците.
    Това съвсем скоро ще се промени.
    ОТВОРЕТЕ СИ ОЧИТЕ,
    кои са ви братя по религия и кръв и кои от сто години се мъчат да затрият България.
  • 3 кроко

    0 0 Отговор
    Турският президент Реджеп Ердоган вече заяви, че подобна помощ се изпраща за туркменски групи в Сирия.

    Е, видяхме ги тея туркменски групи в Сирия какви диваци са!
  • 4 умерена опозиция

    0 0 Отговор
    Но кълни, майко, проклинай
    таз турска черна прокуда,
    дето нас млади пропъди
    по тази тежка чужбина -
    да ходим да се скитаме
    немили, клети, недраги
Новини по държави: