Last news in Fakti

30 Ноември, 2015 11:10 1 297 5

Нараства броят на бежанци от изменението на климата

  • изменението на климата-
  • климатични промени-
  • сащ-
  • маршалови острови

Покачването на морското равнище накара хиляди местни жители от Маршаловите острови да напуснат домовете си и да се преместят в Спрингдейл, Арканзас

Изменението на климата е причината за появата на нов вид бежанци - бежанци от климатичните промени, пише АП.

Валентино Кеймбар, родом от Маршаловите острови, се е преместил на 9700 км от дома си в Тихия океан миналата година, за да се установи в Спрингдейл, Арканзас. Причината за това в изменението на климата.

Намираща се между Хаваите и Австралия, Република Маршалови острови е островна държава в Микронезия, съставена от 29 атола и пет острова. Населението, от около 70 000 души, живее на около 2 метра надморска височина.

Около 10 000 маршалци вече живеят в северозападната част на Арканзас. Правителството на Маршаловите острови дори има официална консулска служба в Спрингдейл.

Тъй като тази тихоокеанска островна нация е толкова малка, маршалците в Арканзас определят своето преместване в Спрингдейл като заслуга на един човек - Джон Муди, който се премества в САЩ през 1979 г. след първата вълна наводнения. Преместването на семейство Муди в Спрингдейл поставя началото на постоянен поток от мигранти в града.

Един от мигрантите разказва пред Си Ен Ен, че маршалците всъщност много харесват Арканзас, тъй като е далеч от океана, което означава, че е безопасен. "Арканзас е земя на възможностите."

"Вероятно в следващите 10 до 20 години, считано от сега, ние всички ще се преместим", заявява Кеймбар пред АП.

Но Маршаловите острови не са единствената страна, която се изправя пред проблема с хиляди мигранти заради климатичните промени. Малдивите в Индийския океан, островната държава Кирибати в Тихияокеан и остров Тувалу южно от Маршаловите острови също са изложени на риск.

"Ако изменението на климата продължи в тази посока, на тези места, има много реална опасност да станем свидетели на масова миграция от величини, които не сме виждали до момента", каза имиграционният министър в сянка на Обединеното кралство Крис Брайънт в реч пред Института за обществено-политически изследвания.

"Организацията на обединените нации (ООН) е изчислила, че през 2008 г. 20 милиона души са били разселени заради изменението на климата. "В дългосрочен план можем да си представим, че оценките на ООН за 200 милиона бежанци от този тип, повече от общия брой имигранти от цял свят днес, може да се окаже вярна", каза Брайънт.

Някои експерти дори предричат "вътрешна миграция" в САЩ заради климатичните промени.

"Ако не ви харесват горещините и не искате да бъдете ударени от ураган, опциите за това къде да се преселите са много ограничени," Камило Море, професор по география в Университета на Хавай.

"Най-доброто място е Аляска", смята д-р Мора. "Аляска ще бъде следващата Флорида до края на века."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 0 Отговор
    Какви са тези популистки лъжи? С колко толкова драстично се е повишило нивото на Световния океан или просто трябва да всяват апокалиптичен страх у хората?
    Мингранти заради климата е имало още в зората на човечеството - нали все пак сме се преместили от Африка в Европа поради такива климатични промени. Тогава обаче май не е имало автомобили?!
  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор
    Лесно ти е да наричаш катаклизмите "лъжи",щото си в България!Да си виждал тук снежни виелици и торнадо като в САЩ и цунами по разни точки по света със стотици жертви?Дори и за малката ни страна ако говорим,аз никога не бих живял в Смолянско или Хасковско примерно,където наводненията са задължителни и бих се преместил незабавно.Само за инфо ще ти кажаче в града в който живея не само никога не е имало наводнения,но и няма как да се случи по геогравски причини.Нито пък водата спира или е била замърсена по някакъв начин!!!

    Коментиран от #3

  • 3 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Май изобщо не си схванал какво имам предвид?! Катаклизми е имало, има и ще има без значение дали човекът е на тази планета или не е!
    Тъпото е, че се опитват да изкарат напълно нормални процеси, в угода на тяхната лъжлива теория за вината на човека за Глобалното затоплянв
  • 4 onq s konq

    0 0 Отговор
    Ами да беше казал направо че марсианците са виновни и щях да се съглася от първия път.

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    За кое са виновни, другарю гербаджия? Или ти е много трудно да си размърдаш мозъчето и вместо това повтаряш като папагал лъжите на обслужващите икономически интереси лъжци?
    Изобщо чувал ли си някога за нутация, прецесия, слънчева активност, магнитосфера, състав на земната атмосфера и конвекция, че си тръгнал да чешеш клавиатурата? Това да не ти е заседание на ГЕРБ, където всички трябва да мислят еднакво като овце?