Last news in Fakti

3 Декември, 2015 07:29 1 142 1

Ще направи ли Камерън сделка с ЕС?

  • дейвид камерън-
  • сделка-
  • ес

Британците, които са „за“ и „против“ излизането на Великобритания от ЕС са с равни позиции

Британският премиер Дейвид Камерън би могъл да направи сделка с ЕС по-рано отколкото се предполагаше, за да се предотврати т.нар. „Brexit“, т.е. излизането на Великобритания от ЕС.

До две седмици може да се стигне до споразумение с държавните и правителствените ръководители на ЕС, съобщи президентът на ЕС Доналд Туск за в. Зюддойче цайтунг като визира срещата на върха на 17 и 18 декември. „Неговото и моето мнение е, че през декември е по-добре, отколкото през февруари“, заявява Туск.

Камерън обяви, че до края на 2017 г. ще даде възможност на британските граждани да гласуват за излизането на Великобритания от ЕС. Една сделка с ЕС, при която се правят отстъпки на Лондон, би могла да предотврати това. Камерън иска да се откажат социални помощи на новодошлите във Великобритания от другите страни-членки на ЕС.

Освен това той иска Лондон да не бъде в неравностойно положение спрямо страните от еврозоната, както и преразпределение на областите на компетентност между Брюксел и националните парламенти. Междувременно опозиционната лейбъристка партия започна кампания за оставането на Великобритания в ЕС. Едно излизане от ЕС би навредило много на работниците, бизнеса и университетите. Социологическите проучвания в момента показват, че привържениците и противниците на излизането на Великобритания от ЕС са с равни позиции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vola

    0 1 Отговор
    Дали пък не трябва да се спрат тези простотии? Аз така ги разбирам нещата - или има ЕС или няма. Какъв ще е този ЕС, в който някоя държава играе по по-различни правила? И защо, след като се казва "съюз", някой (пък бил той и силно свързан със САЩ) трябва да се ползва с някакви привилегии за сметка на другите страни? Ако ще се приемат някакви промени в договора, то те следва да са за всички. Защо за Бг имаше силно неизгодни условия за присъединяване, а за някои държави трябва да има преференциални такива? Ефекта би бил единствено задълбочаването на разликите между бившите соц. и юга и северните държави. Т.е. ние да продължим да се явяваме от една страна пазар и източник на печалби, а от друга - донори на млада кръв за развитият запад. Аз не желая моята държава да е член на такъв ЕС!
Новини по държави: