Last news in Fakti

4 Декември, 2015 14:05 1 269 0

От какво се вълнуват швейцарците

  • швейцария-
  • бежанци-
  • безработица

43% от швейцарците се вълнува от миграционния въпрос, сочи проучване сред населението на една от държавите с най-висок стандарт на живот в Европа. Това е с 3% повече в сравнение с миналата година, отбелязва банката Credit Suisse в своя годишен доклад.

Към момента чужденците представлява близо 25% от населението на Швейцария. За сравнение, през 80-те години на миналия век техният дял е бил 15%. Тенденцията на нарастване броя на чужденците в страната все повече се разглежда като бреме.

За 35% от респондентите проблем се явяват и бежанците. През миналата година този въпрос е вълнувал 26% от швейцарците. Това обаче е далеч по-малък процент в сравнение с периода 1999-2004 г., когато проблемите свързани с бежанците са били на дневен ред сред 56% от местното население.

Второто, което вълнува швейцарците, е безработицата. Независимо, че процентът на незаетите е един от най-ниските на Стария континент, от 2003 г. този въпрос е на преден план сред политици и икономисти.

Това, което е интересно да се отбележи, че равнището на гордост сред швейцарците е на най-високо си ниво от дълго време – 94%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА