Last news in Fakti

4 Декември, 2015 19:26 1 231 1

Митов: Европа трябва да започне да връща имигранти

  • бежанци-
  • имигранти-
  • даниел митов
Митов: Европа трябва да започне да връща имигранти - 1

Започне ли Европа да връща икономическите мигранти по държавите им на произход, този феномен ще бъде демотивиран. Това коментира външният министър Даниел Митов в студиото на „Лице в лице” по bTV.

Той беше категоричен, че няма таен план за разселването в ЕС на 500 000 мигранти, които в момента са в Турция. „България е приела достатъчно голям бой бежанци, съотнесено към нейния БВП; България си е приела отговорността”, подчерта Митов.

Даниел Митов определи Турция като „важен елемент в картината” на справянето с бежанския натиск, но отбеляза, че не само тя се нуждае от помощ, но и, например, Ливан.

Външният министър беше категоричен, че посещението на Дейвид Камерън няма общо с британските удари по ИДИЛ и се готви отдавна. Той коментира и актуалната в момента тема на Острова – преговорите за реформа на ЕС или излизане от него. Управляващите във Великобритания вече лансираха идеята социалната система да е недостъпна за имигрантите за първите 4 години от престоя им.

„Трудно е да се обобщи (какво иска Великобритания-б.р.), защото някои от мерките предполагат по-голямо обединение (...) Великобритания държи на завършен общ пазар в рамките на Европейския съюз”, каза Митов.

Той посочи, че по време на визитата си Камерън е говорил именно за общия пазар, за реформата в социалното осигуряване, както и за третирането на членките на Еврозоната и на кандидатстващите за нея. По думите му при преговорите на Лондон с Брюксел вече са постигнати определени компромиси и целта е да се стигне до изгодна както са Великобритания, така и за ЕС позиция по отношение на социалната система.

Министърът посочи, че въпросът за релокацията е второстепен и трябва да се говори за репатрирането. По думите на Митов, това е била една от темите, разисквани с британския премиер Дейвид Камерън, чието родина имала опит именно с връщането на икономически имигранти.

„Великобритания може да даде много от опита си в случая – трябва да формираме коалиция от държави на това мнение (...) Трябва да убедим нашите колеги, че нашите социални, образователни и други системи няма да издържат на този натиск”, каза още първият ни дипломат.

Той беше категоричен, че по-голямата част от нелегалните имигранти не са бежанци, на които всяка държава дължи солидарност и подкрепа.

„Външните граници на ЕС трябва да бъдат безкрайно добре охранявани”, подчерта министърът. По думите му Камерън е останал доволен от видяното в района на Елхово.

Според Митов, България няма пречки да стане част от Шенген, но в момента „самата шенгенска зона преживява трусове”. „Това, което трябва да кажем ясно и категорично е, че никой няма против България и Румъния да са част от шенгенското пространство, просто дневният ред е друг”, подчерта той.

Даниел Митов не вижда скандал в интервюто на президента Плевнелиев от преди месец, в което той заяви, че Русия готви хибридна война на Балканите.

Външният министър припомни, че НАТО е приело стратегия за противодействие на хибридната война. Поради това и държавният глава не е казал нищо ново, смята Митов.

„И премиер, и президент – и двамата са безкрайно отдадени на евроатлантическата принадлежност на България”, категоричен бе той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реформатор на деформаторите

    0 0 Отговор
    Само като му публикуват снимката на тоя. и получавам рефлекс за повръщане! Ами кажи защо идва Камерън! Защото иска да прехвърли всички негативи от членството в ЕС на бедните държави! Те ще запазят за себе си правото на безмитно влизане на техните фирми и стоки в България, експлоатацията на нацио налните ни богатства за жълти стотинки / а за вас за тлъсти ко мисионни/. В замяна за България изгонените от продажната ви политика сънародници на Острова ще бъдат лишени от социална защита , дори и да са работили там междувременно! Защо не може да има социална защита за българите там- това е наруше ние на един от основните принципи на обединена Европа- равенство пред закона за всички в една държава! Но ти си пр-дажен, а Бойко т-п , ще подкрепите и това! Народа български , кучета го яли!!! Той ще плаща по-скъпите винетки, ще се пенсионира малко преди да умре, последните му 1000лв ще са обложени с данък върху лихвите, ще плаща по-високи местни данъци, по- високи цени за тока, дребните фирми с подходящи мерки от вас, български продажници и т-паци,ще бъдат фалирани / цени на тока с 25% нагоре, данъци ,вноски върху мин заплата и тнт и тнт./ Про.аници, не ви ли стигна да "опрасквате" българина тук- че се солидаризирате с "опраскването" му и в чужбина!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове