Last news in Fakti

26 Декември, 2015 13:36 1 959 1

В Сърбия разбиха корупционна схема за €100 млн. (Видео)

  • сърбия-
  • корупция-
  • небойша стефанович-
  • арести
В Сърбия разбиха корупционна схема за €100 млн. (Видео) - 1

Най-малко 79 души са задържани при широкомащабна нощна акция на силите на реда в Сърбия срещу корупцията в политиката и администрацията, съобщава Б92.

Вътрешният министър Небойша Стефанович обяви пред медиите, че е разбита корупционна схема за близо €100 млн. евро. В момента акцията продължавала с издирването на последните петима души, уточнява националната телевизия на Сърбия.

В ареста са един бивш министър, няколко бивши високопоставени чиновници, кметове и бивши кметове, както и директори на големи предприятия, разкри Небойша Стефанович. Той посочи, че задържаните са успели от 2004 г. да изградят стройна мрежа от корупционни практики, чрез която са били отклонени най-малко €100 млн. В момента били установени 20 случая на корупция в хода на разследването.

В. „Вечерние новости” разкрива, че в ареста се намира Слободан Милосавлевич, който бе министър на търговията (от 2001 до 2004 г.) в правителството на Зоран Джинджич, така и бившият директор на Агенцията за борба с корупцията от 2009 до 2012 г. Зорана Маркович и бившата съветничка на Ивица Дачич като премиер – Мила Йездимирович.

Задържан е и секретарят на Белград за урбанизацията и строителството Ненад Коматина. Полицията е задържала и бизнесмена Желко Жунич, собственик на „Беохемие”. Срещу него са подаден жалби от Алфа банк и Войводанска банка. 

От събраните до момента данни става ясно, че мрежата е отклонявала пари както от републиканските бюджети на Сърбия и Черна гора, когато са били федерация, така и последвалия бюджет на Сърбия и на местната власт.

Операцията продължава и пощада няма да има за никого, предупреди пред телевизия Пинк вътрешният министър.

В изготвяната от Transparency International за корупцията Сърбия заема 78 място по данни за 2014 г. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    А ТУКА КОГА
    ТУК Е МНОГО ПО ГОЛЯМА ЦИФРАТА
Новини по държави: