Last news in Fakti

23 Януари, 2016 07:45 3 341 0

Русия срещу САЩ: Надпревара с подводни дронове

  • русия-
  • сащ-
  • дронове-
  • технология-
  • надпревара-
  • подводни-
  • безпилотни-
  • флот
Русия срещу САЩ: Надпревара с подводни дронове - 1
Снимка: БТА/ AP

В четвъртък руските военноморски сили обявиха, че разработват дронове, които могат да бъдат базирани на кораби или на брега. И докато американците работят над подводни безпилотни дронове повече от десетилетие, то това е първата индикация и от страна на Москва, пише The National Interest.

„Работата за разработване на безпилотни апарати ще продължи през 2016 година“, заяви Александър Федотенков, вицеадмирал от руския флот, пред ТАСС.

Разработките на Москва включват широкообхватни разузнавателни средства. Не е ясно, обаче, дали Русия работи над подводни дронове или съдове над повърхността. Възможно е да развива и двете. Безпилотните подводни дронове с дълъг обсег са по-трудни за откриване, посочва изданието.

И докато САЩ и Русия разработват военни дронове, то технологията все още е в своя начален стадий. Макар технологията тепърва да се развива, то бъдещето е обещаващо.

Голяма част от безпилотните дронове (UUV – Unnamed underwater vehicles) са предназначени за прочистване на мини и достигане до трудно достъпни места. Най-малките от тях (15 сантиметра диаметър) не са скъпи и са мобилни.

Тези с големите от близо 30 сантиметра – и на разположение в американския флот – са широко разпространени за дълбочинно търсене на мини. Големите дронове (над 200 см) увеличават капацитета на подводници от клас „Вирджиния“ за радарно търсене.

Изданието обобщава, че когато технологията бъде усъвършенствана, то подводните дронове ще променят морските сражения и военни действия. Революцията ще пребъде! Въпрос на време е кога ...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА