Last news in Fakti

12 Февруари, 2016 19:47 884 1

Египетските лекари протестират срещу полицейското насилие

  • египет-
  • лекари-
  • протест-
  • полицейско насилие-
  • полицейски произвол-
  • доктори

Демонстрацията идва в отговор на нападение срещу двама лекари в болница в Кайро

Хиляди египетски лекари организираха необичаен протест в Кайро срещу полицейските злоупотреби, след като двама лекари бяха бити от полицаи в болница в Кайро, съобщава АП.

Медиците обявиха, че ще излязат на нов протест след две седмици, освен ако отговорните органи не вземат мерки за защитата им от полицейските своеволия, а здравният министър подаде оставка.

Лекарският съюз в страната също така гласува предложение да се предлагат безплатни услуги в държавните болници.

В централата на египетския лекарски съюз, медиците скандираха "стачка" и вдигаха плакати с надписи: "Достойнство за лекарите" и "Полицаите са бандити".

"Аз съм лекар, който ще зашие моите рани?", пишеше на един от плакатите в ръцете на млада лекарка.

По време на общо събрание на лекарския съюз днес бяха гласувани девет решения, включително предлагането на безплатни медицински услуги за граждани. Профсъюзът заяви, че всяка болница, в която бъдат нападнати лекари ще бъде затворена. Те поискаха и оставката на министъра на здравеопазването и въвеждането на нови закони, наказващи нападенията срещу болничен персонал.

Подобни публични протести са рядкост в дните на управление на египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси. След свалянето на неговия ислямистки предшественик, гласовете на недоволство замлъкнаха и хиляди ислямисти и активисти бяха хвърлени в затвора.

Демонстрацията идва в отговор на нападение срещу двама лекари в болница в Кайро на 28-ми януари. Според свидетелските показания на пребитите доктори, инцидентът станал, след като един от тях заявил, че прорезната рана на челото на полицейски служител не е нищо особено и няма нужда от шевове. Тогава полицаят се нахвърлил върху лекарите преди негов колега да извади оръжие и да заплаши персонала в болницата. Служителите на реда завлачили двамата лекари в микробус, за да ги отведат в полицейския участък. По пътя към автомобила, единият полицай стъпкал главата на единия лекар с ботуша си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 демократ

    1 2 Отговор
    ДЕМОКРАЦИЯ това е.