Last news in Fakti

31 Март, 2016 11:46 2 539 4

Сръбска медия: Даеш "удари" Париж и Брюксел от България и Хърватия

  • брюксел-
  • даеш-
  • ислямска държава-
  • атентати-
  • терор-
  • париж-
  • брюксел

Ислямска държава изгражда бази на Балканите

Сръбска медия: Даеш "удари" Париж и Брюксел от България и Хърватия - 1
Снимка: АП/БТА

Ударите на Ислямска държава в Париж от миналата година и тези в Брюксел от март са планирани на Балканите. Това пише в анализ сръбското издание на сп. „Нюзуик“.

Западните и американските тайни служби трябва да обърнат повече внимание на Балканите

при преследването на терористите. Това заяви пред сръбското издание на сп. „Нюзуик“ професорът от Факултета по политически науки, експерт по тероризма и преподавател в школата на Сръбските специални служби д-р Драган Симеонович.

Според него освен страните с компактно мюсюлманско население като Босна и Херцеговина, където ЦРУ засили наскоро своята агентура, и Косово, трябва да се обърне внимание и на страни като Хърватия и България.

Екстремисти използват този факт, за да скрият там своите важни играчи,

отбелязва д-р Драган Симеонович.

Френската полиция дори е открила, че в подготовката на атентатите в Париж са използвани карти и апарати, които са закупени в Хърватия и Албания. Това се дължи на факта, че в тези две страни могат да се купят предплатени карти за мобилни апарати без да се записват данните на купувача. Това позволява картите да се използват за няколко секундни разговори, което е ясен сигнал за начало на терористично нападение, коментира д-р Драган Симеонович.

В Европа от доста време тече дебат тази порочна практика да се забрани,

припомня сръбското издание на сп. „Нюзуик“.

Западните Балкани през последните месеци бяха подложени на безпрецедентна бежанска вълна от Сирия за Западна Европа.

Това е ясен сигнал за специалните служби от региона, че трябва да засилят своето внимание за проникването на закрепени и добре организирани терористични уахабитски клетки. За д-р Драган Симеонович подобно предложение се отнася също и за Сърбия.

Ръководителят на отдела по тероризъм в сръбската полиция Младен Пемпер обаче отбелязва, че има много още да се желае в сферата на обмена на информация. „Все още има резерви кога една информация трябва да се сподели с партньорите от чужбина“, заключава Пемпер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zax

    4 0 Отговор
    Абе това не са джихадисти. Това са дюнерджиите на Бойко!
  • 2 кроко

    1 2 Отговор
    Ми в България пък във всяка махала можеш да си купиш сим-карти от индианците, които имат на тяхно име регистирани в хиляди! Буквално хиляди! Така, че голяма работа като трябва да са регистрирани на нечие име.
  • 3 CL 500

    0 0 Отговор
    Дааа, може и да е така, но някак не ми се слуша някакъв сърбин да ми ги говори тия. Хърватска и Бг, като членове на Евросъюза и НАТО, си имаме добро сътрудничество със Запада и разветките. Точно по-скоро би било удачно да се провери Сърбия за такива бази - и там цигани, мюсюлмани, мафия и т.н., колкото щеш, а и като добър френд на Русия, са ми съмнителни. А и надали са забравили кой ги бомби..., нищо че говорят за членство в НАТО и Евросъюза. Надали службите им са така гъсти както нашите например със западните.
  • 4 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    сърбите не са пропуснали пак дa си покажат добросъседското отношение.само мога да добавя, че българия е единствената балканckа странa с голямо мюсулманско население дето няма известни джихадисти ,за разлика от нас тези от сърбия,черна гора ,косово и босна са стотици!
Новини по държави: