Last news in Fakti

29 Април, 2016 08:30 7 274 43

F-22 Raptor: Летящият демон на САЩ

  • f-22 raptor-
  • изтребител-
  • сащ

Тези изтребители се считат за абсолютни доминанти при въздушен бой

През последната седмица изтребители F-22 Raptor станаха едни от най-обсъжданите в Европа, Американските военновъздушни сили изпратиха няколко такива в европейски държави, за да се демонстрира подкрепа към европейските държави срещу засилващата се според западните страни руска агресия.

На 25-ти април два изтребителя пристигнаха в Румъния. Ден по-късно такива изтребители кацнаха в Литва. В момента те се очертават като най-добрия предвестник на американската мощ. И това въобще не е случайно.

F-22 е едноместен изтребител от пето поколение. Той е проектиран най-вече като абсолютен доминант във въздушен бой. В същото време обаче е способен да извършва и бомбардировки и има разузнавателни способности. „Локхийд Мартин“ произвежда корпусите и оръжейните системи на изтребителите, а от „Боинг“ доставя крилата, кърмата на фюзелажа и тренировъчните системи. Комбинацията между стелт система, аеродинамични характеристики и разузнавателни способности, правят изтребителя безпрецедентна въздушна бойна машина.

Голяма част от корпуса на F-22 е създаден от специални полимери , които намаляват триенето при летене със свръхзвукова скорост. Оборудван е с два двигателя, които развиват тяга от + 156 KN. Te развиват свръхзвукова скорост без нуждата от форсаж. Той може да се използва за радиоактивна борба и нощно разузнаване.

Първоначалните планове по производството са машината да замени F-22 Eagle и да е достоен съперник на руските Су-27. За конструкцията на F-22 са използвани анти-радарни материали, композитни материали и двигатели с намалено излъчване на топлина. Според американските сили това го прави почти невъзможен за засичане от радари.

Изтребителят е оборудван с пасивен детектор за радари RWR с близо 30 антени, инсталирани в крилата и фюзелажа.

 Авиониката включва активна радарна решетка, системи за намаляване на излъчваните от самолета сигнали. Благодарение на всички нововъведения в оборудването Раптор може да служи като малък АУАКС.

Софтуерът на F-22 е съставен от около 1.7 млн. реда код, по-голямата част, от които са насочени към обработка на радарни данни.

Основното му въоръжение се състои главно от ракети "въздух-въздух" с малък и среден обсег на действие, както и автоматично оръдие за близък въздушен бой. За атакуване на земни цели използва ракети JDAM и компактни управляеми бомби SDM.

Смята се, че цената на един такъв изтребител достигна $ 140 млн. На този етап САЩ са единственият оператор на такъв тип самолети. Счита се, че конгресът на САЩ ги счита за толкова напреднали, че е блокирал тяхната продажба зад граница. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коки

    5 2 Отговор
    Тази статия като реклама за купуване на самолети ли да я разбирам.Поне да бяха пуснали едно клипче как сваля няколко МИГ-а или СУ наведнъж
  • 2 1234

    4 2 Отговор
    Голяма руска агресия се наблюдава напоследък,като гледам само руски самолети летят над Русия,а американските летят само около границите на Русия,и това било руска агресия!?!?А как ще се нарича ако руските самолети летят около границите на САЩ?Тия американци да не си мислят,че хората ядат доматите с коловете??Срува ми се,че ще настъпят котето за опашката,ама тогава и ние ще пострадаме,защото пак сме на губещата страна.
  • 3 Шушумига

    2 2 Отговор
    И сега, като дойдат морските пехотинци със самолетоносачите-фффшшшш,като слезнат на брега-туптуптуп, и като започнат с М16-ките-тататататтааа, а кат дойдат рапторите-фиуфиуфиу,бумбамбумбаммм. И кат дойдат техните български съюзници-иха,крррррр,пуф,паффф,тръц,пръц
  • 4 Чичу Ади

    1 3 Отговор
    Това мерене на пишки между САЩ и Русия вече става смешно. Вместо да натиснат здраво ислямистите, които открито воюват с християнския свят, тръгнали да си играят на игрички за третокласници. И не си мислете, че руснаците са света вода ненапита. САЩ използват съюзници на НАТО, за да държат под око Путиния. Хората са казали: Сиромах човек, жив дявол. А който знае истината за Русия, ще разбере за какво говоря. Убеден съм, че някъде край бреговете на САЩ има загнездени руски атомни подводници!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Mmm

    3 2 Отговор
    Доминатори във въздушен бой?! В 21 век?! Хахаха след всичките проблеми, които имаха , преди да ги пуснат, тези самолети са малко поизостанали за времето си. Въздушният бой , последно е бил важен фактор за спечелване на война, сигерно през Втората световна. Да не стане както със предишните "супер стелт" самолети - сърбите не разбраха, че са невидими и свалиха един по погрешка :).
  • 7 ASD

    3 4 Отговор
    Ако беше толкова страшен, колкото пише в статията, защо го изтеглиха от Турция и вече не извършва полети над Сирия и Ирак?
    Напречното радарно сечение на F22 в зависимост от честотата на радара и положението на самолета е между 2 и 0,5 м2. Чувствителността на руските радари е 0,0001м2 - дотук с невидимостта. Маневреността му е по-лоша от старите F18. Въоръжението при положение че е само вътре в корпуса е оскъдно, а ако е отвън не е невидим и се превръща в лесна мишена за всички руски самолети ,които го превъзхождат по въоръжение, маневреност и скорост.

    Наследникът на СУ-27 , СУ-35 завоюва тотално превъзходство в Сирия. F-22 го изтеглиха страхливо. ФАКТ
  • 8 Сръбина

    3 3 Отговор
    Хахаха, Сърбите не разбрали, че са невидими и свалили един по погрешка. Това беше добро! :D
  • 9 оня от русе

    2 3 Отговор
    НА МЕН МИ ПРИЛИЧА НА ХВЪРЧИЛО. МНОГО СКЪПО И НЕ ЕФИКАСТНО ХВЪРЧИЛО
  • 10 ASD

    2 2 Отговор
    F22 е най-скъпата пластмасова играчка създавана някога. Естествено е част от парите да се отделят и за реклама, особено ако реалните му характеристики са наистина толкова зле. Самолетът не може да развива висока скорост и висока маневреност, защото корпусът му е изграден от трошливи пластмаси, които са "невидими" за радарите.
  • 11 тошибиян

    1 1 Отговор
    https://www.facebook.com/380217548819930/videos/vb.380217548819930/569818103193206/?type=3&theater

    Коментиран от #13

  • 12 kcaniba

    3 2 Отговор
    Този ПиАр проект е нещо като кацането на америте в холиууд!!!
    т.е. на Луната!!
    Милиарди долари са усвоени от воените и фирмичките, които им плащат, после на данъкоплатеца се разправя за невероятните постижения!!! Бъдете уверени, този продукт ще продължава да плаши туземците по банановите република, но всъщност в реална война е един скъп боклук, подобно стелта свален над Югославия, с ракета струваща в милиард пъти по евтино, произведена в края на 60-тте години на миналия век!!!
  • 13 Мишка

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "тошибиян":

    Много красиво изпълнение и много добър пилот и самолет.После пак кажете че Китай-ците правят само ментета.
  • 14 ДОЛУ РУСИЯ

    2 3 Отговор
    Щом си в НАТО и си срещу НАТО си Предател
    про-руските продажници и мерекета в затвора доживотен !

    Коментиран от #16, #43

  • 15 Монго

    0 4 Отговор
    Красива машина,създадена е да е част от една интегрирана електронно-оръжейна система. Сама по себе си, може да отстъпва по някои ТТД от Сушките, но си е хищник.
  • 16 колониална биологична единица

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "ДОЛУ РУСИЯ":

    Когато някой ме пита първо къде искам да бъда ,тогава да ми държи сметка ,още по-малко някой "резак" дошъл преди столетия от пустините на Анадола.И няма как да вкараш 80% от населението в затвора.Историята се повтаря с нова сила-Някой завоевател пак ще бяга през глава ,гонен по петите от руската армия,Като Наполеон и Хитлер,само с тази малка разлика,че за разлика от преди ,руснаците никога не са били по-добре въоръжени и по-мобилизирани,а НАТО ако чака от нас войски срещу Русия ,ми клати ми се ръкава на потника,просто ще изнесат и малкото което е останало на тази територия ,и после ще ни подарят на някой.За да има богати държави ,трябва и да има и такива ,които да бъдат държани в бедност.

    Коментиран от #17

  • 17 хаха

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "колониална биологична единица":

    руските резаци те управляват пич
    ако си мислиш че си руснаците са 80% от България се лъжеш, нямате и 1%
  • 18 Мишка

    3 2 Отговор
    Хахаха блокирали продажбите.
    Ами ще ги блокират като е толкова скъп и недомислен че никой неще да го купи.А за подарък е също болезнено скъп.
    Сухой не може да смогне от заявки за самолети а тия се правят на отворковци.
    Страхотни са по рекламите и научната фантастика.
  • 19 БГ БГ

    2 3 Отговор
    ако стане война бъгария - русия, русия ще даде повече жертви от населението на българия, нищо че са откраднали атомната бомба от америка пак са глупаци некадърни алкохолици .
  • 20 колониална биологична единица

    2 2 Отговор
    Ако това което казваш беше дори и малка част вярно ,щеше да има организирани по 3 референдума на на ден ,за или против НАТО ,и нямаше да има ам. бази ,ам. тецове ,златото ,щеше да има Трите руски проекта-Големият шлем на Първанов.Нямаше трима сенатори да ги спират,ако ни управляваха "руските резаци" То и Лукойл е 80% Ротшилд
  • 21 БГ БГ

    2 3 Отговор
    Българя няма загубена военна битка ! При война България- Русия , руснаците ще загубят на 100%.

    Коментиран от #22, #23

  • 22 Лекуващият Доктор

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "БГ БГ ":

    Хапчетааааа ,силни лекарства ,усмирителна риза и ледени душове
  • 23 Монго

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "БГ БГ ":

    Извинявам се, модераторите не трябва ли да наложат възрастов ценз?
    Единайсет годишните нямат ли си други ангажименти?

    Коментиран от #24

  • 24 стоян георгиев

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Монго":

    то и за хора с жълти книжки трябва да е забранено ,но ти си пишеш даже си много активен.

    Коментиран от #27

  • 25 Ivan S

    2 0 Отговор
    "Той може да се използва за РАДИОАКТИВНА борба и нощно разузнаване."
    Прочети и се гръмни! Колко разбират журналистите.
  • 26 Чачук

    2 2 Отговор
    Пак платена реклама,която не води до нищо.Единствено троловете като Деса,коня,ФРВ, и Ст.Георгиев не спират да пишат суперлативи.Това обаче не променя същността на нещата,боклука си е боклук.Лошото е,че нашата политическа върхушка взема всичко за чиста монета и може да ни вкара в ямата.Историята не може да се игнорира.Всички започнали война с Русия са били победени.
  • 27 Монго

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "стоян георгиев":

    Мило,ще се разберем с тебе. Усещам те, че си за ужаса в секса...
  • 28 Лешояд

    1 2 Отговор
    Че кво ша стори тва на руснаците??? В русиа на кв м път два кв м дупка, то и къщите им строшени такива или землянки, то да са чуди кво да бомбардира ами нема кво.....
  • 29 севаст Огнен

    3 2 Отговор
    Журналистчето може да си свие рекламния пасквил и да си избърше задника с него той за друго не става Тази "безпрецедентна" машина чиито която полетя 1997 в 2012 беше свалена от полет и в спешен порядък беше даден тласък на още по скъпото недоразумение F-35
  • 30 Един

    3 2 Отговор
    Хахаха, бил проектиран като "абсолютен доминант във въздушен бой"... ама това е и дисциплината в която е най-слаб :) Гринговците го ползват основно като бомбандировач и то все по-рядко защото излиза адски адски скъп за поддръжка. Имено заради "стелт" покритията даже и в мъгла не го пускат щото уврежда полимерите...
    А както е казал и Севаст Огнен заместникът му Ф35 се очертава още по-голяма боза и се чудят дали да не спрат програмата - пилот изпитателите на Ф35 казват че отстъпва по всички параметри дофи и от Ф18...
    Той и Конгреса искаше да продаде 40 такива талиги, но не се намериха мераклии да му берат гайлето и накрая покриха поредния гаф под булото на "забрана" :)
  • 31 Българин

    3 3 Отговор
    Малиии ,русофилите издивяха. Пускайте повечко такива новини,да погледаме цирк Буш
  • 32 Под кайсията на сянка

    3 0 Отговор
    Момчета,не се излагайте. Представа си нямате от бойна авиация,тръгнали да дават анализи ,кой самолет е по-добър. Я тия дето са пилоти да вдигнат ръка.
  • 33 Бат Саше

    3 2 Отговор
    Руснаците са славяни и поради тази причина са тъпаци като нас и другите ни събратя. Но при тях има една огромна разлика. Те са велика нация и сила и винаги ще бъдат такива. Също така винаги ще бъдат бедни, но те никога не са били други, за да ги тревожи този факт. Русия ще я има дълго след новосъздаденото "велико гето" САЩ. САЩ е първата държава на евреите, а Израел им е втората. А за самолетчето.....въздушният бой му е най-малкото предимство. Не мисля, че би имал някакъв шанс дори и срещу МИГ-29, с модернизирани радари.
  • 34 ммММ

    2 1 Отговор
    Има да чакаш бате да вдигнат ръка пилотите тука...По скоро дървени философи ще америш...
  • 35 mmMM

    1 2 Отговор
    Бат Саше - поредния разбирко, с информация от източника... с други думи - поредния, разбиращ от авиация...

    Коментиран от #37

  • 36 mmMM

    0 3 Отговор
    Да видим още кой експерт в авиацията ще се изкаже супер компетентно... Междувремено отивам да издоя кравите, че им се спекоха виметата...
  • 37 Бат Саше

    3 2 Отговор

    До коментар #35 от "mmMM":

    Ти нали си летял и с тоя и с руските и си сваааалял руски СУ-та и МИГ-ове с Раптора, та пушек се вдига... Я ако си издоил кравите, вземи ни светни, вместо да обиждаш хора, които не познаваш, РАЗБИРАЧО!!! Не е нужно да си специалист по военна авиация, за да знаеш, че за пряк въздушен бой трябват скорост, маневреност и модерни радари и ракети. Ако имаш само последните, едва ли си най-добрия, щото самолета ти струва космически суми и е невидим за слепия. Айде със здраве!
  • 38 стоян георгиев

    2 2 Отговор
    руснаците една читава кола не направиха за 100 години,а чакат самолет да имат и то по-добър от титаните в машиностроенето квито са сащ :))!сравнете един руски и един американски автомобил ,компютър,комбаин,телефон,панталон,грамофон......таkа е и при самолетите .откакто руснаците имат самолети те винаги са били много по-слаби от западните.през втората световна се надпреварваха за американски самолети дето им даваха лошите американци бадева,после пък като воюваха срещу американски самолети само удряха земята със своите ,сега прекопираха американския изтребител и от картонче създадоха своя копиращ американския едно към едно,само дето са му взели индииски софтуер,та сега с картонен самолет с индииски софтуер ще конкурират американския!
  • 39 kcaniba

    2 2 Отговор
    и какво от това?
    нали за пушки и войни говорим!!!!
    там са намба уан!!!
    непобедими, спокойни, но много воинствени, за това кумирите ти в анкара и уашингтън се наакват и пълнят памперси!!!!!
    Относно писаното от теб в други теми и форуми - просто спамиш
    ТРОЛЛЛЛ

    Коментиран от #40

  • 40 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #39 от "kcaniba":

    а почна и на хамерикански :),къде са номер уан?руските самолети при всички войни са били поразявани от американските ,тва ли е нубар уан,а троле?за един ден 80 самолета руски долу срещу нито един израелски тва как ти се вижда като нумбар уан или битка между руски 24 самолета и 12 израелски при което 4 рима мъртви руснаци 5 свалени руски самолета и бягане с 300 на останалите :)))!сериозно нумбар уан.от 10 руски аса през втората световна познай колко са били на американски самолети въпреки, че ссср е имал модели и прехвалени и много прехвалени :),сигурно тва е нубар уан.да не казвам, че германците не са ги имали за живи руските самолети и всеки германски ас е имал над 100 свалени руски самолета.иначе е лесно да лаеш срещу месечината,но като трябват факти и се ос..аш!
  • 41 мъжкар

    0 2 Отговор
    Стоян специалиста пак се изказа неподготвен.Ако с глупавите си изказвания произвеждаше енергия спокойно можеха да спрат АЕЦ Козлодуй защото той ще го замести идеално.Стоенчо в Русия работят учени на световно ниво които САЩ дават луди пари да ги вземат при тях но пак казвам тези хора имат нещо което ти нямаш а именно чувство за национално самосъзнание.Точно това е причината тези хора да живеят и да продължават да работят в Русия и да произвеждат едни от НАЙ-ДОБРИТЕ самолети в света.Да ти припомня също и факта че през виетнамската война на всеки един руски самолет е имало свалени 10 американски това е достатъчен факт.Като са толкова добре и модерни и незнам какви си защо САЩ изтърваха руския изтребител преди време дето прелетя над техния военен кораб Доналд Кук.Ако това беше реална бойна ситуация ХАМЕРИКАНСКИЯ кораб щеше да е потопен същото е и със самолетите им.Като са толкова добре оборудвани нека прекосят въздушното пространство на Русия пък тогава ще си говорим с теб тук на сайта отново.
  • 42 Експерт

    1 1 Отговор
    Няма най добър самолет. При съвременен въздушен бой оценката се прави на базата на техническа боеспособност на самолетите във всеки един момент, както и на информационният обмен между тях. В това отношение фактите показват, че американските няма кой да ги надмине! Няма спор че руския Т-50 превъзхожда F-22 по летателни качества, но те ще са безполезни при съвременната информационна борба. Тук е важно колко самолета са технически боеспособни във всеки един момент във въздуха и кой пръв ще стреля! F-22 има 80% боеспособност в сравнение с руските само 60%, което прави числено превъзходство на американските стелт във всеки един момент при въздушна битка. В това отношение дори Еврофайтъра превъзхожда руските изтребители, а историята на войните показва че численото превъзходство обикновено печели. Вярно е че ако един Т-50 се бие срещу един F-22, то руският ще победи, но когато са в група ситуацията става съвсем различна и това се видя във войната с Ирак.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.