Last news in Fakti

4 Май, 2016 08:15 4 541 0

Откриха прочутия кораб на капитан Джеймс Кук

  • джеймс кук-
  • кораб-
  • индевър-
  • сащ-
  • останки-
  • роуд айлънд

Корабът Индевър, с който британският изследовател прави околосветската си експедиция между 1768 г. и 1771 г.

Откриха прочутия кораб на капитан Джеймс Кук - 1
Реплика на Индевър Снимка АП/БТА

Изследователи откриха останките на кораба "Индевър", с който легендарния британски изследовател Джеймс Кук достига бреговете на Австралия през 1770 година, съобщава Си Ен Ен.

Сътрудници на неправителствената организация "Роуд Айлънд марин аркиолъджи проджект" твърдят, че са успели да открият отломките от легендарния плавателен съд в акваторията на Нюпорт, САЩ.

Кук е капитан на кораба в периода 1768-1771 ч., по време на известното си пътуване, в което картографира неизследвани води в югозападната част на Тихия океан.

В продължение на години местонахождението на "Индевър" остава загадка.

След като завършва изследователската си мисия, корабът премина през няколко различни собственика, преди да бъде преименуван на "Лорд Сандвич" и използван в Американска война за независимост.

"Лорд Сандвич е първият лорд на Адмиралтейството по онова време, така че има логика в името на плавателния съд - жест към новия частен собственик", казва д-р Кати Абас, изпълнителния директор на неправителствената организация.

Изследователите смятат, че корабът е бил потопен от британците, в плитки води през 1778 година, заедно с още 12 плавателни съда, в навечерието на щурма на Роуд Айлъдн по време на Американската революция.

Експедицията се натъкнала на 9 находища с отломки. На едно от тях те намерили останките на пет, едновременно потопени, плавателни съда, в това число и „Индевър”.

Сега групата планира по-подробно проучване на обекта и "по-детайлно изучаване на структурата на всеки кораб и свързаните с него артефакти."

Откритието съвпада с 240-та годишнина от обявяването на независимостта на Роуд Айлънд от Великобритания.

"Индевър" е един от най-известните кораби в морската история. С него капитан Джеймс Кук прави първият записан европейски контакт с източното крайбрежие на Австралия и Хавай, както и първата обиколка на Нова Зеландия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА