Last news in Fakti

6 Май, 2016 12:57 1 937 0

Без ток и интернет в Пхенян, заради партийния конгрес

  • северна корея-
  • конгрес-
  • пхенян

Партийният конгрес е първи за КНДР през последните 36 години

Без ток и интернет в Пхенян, заради партийния конгрес - 1
Снимка: БТА/AP

В Северна Корея се провежда исторически седми конгрес на Корейската трудова партия, съобщи Би Би Си.

Това е първи конгрес на управляващата партия в страната през последните 36 години. Експерти очакват корейският лидер Ким Чен-ун да затвърди ядрените амбиции на своята страна, на фона на очакванията за пети ядрен опит.

Покани за отразяване на събитието получиха и чуждестранни медии, но те не бяха допуснати до сградата, където се провежда конгреса. Улиците на столицата Пхенян са окичени със знамена на управляващата партия. На тях има лозунги като: „Другарите Ким Ир Сен и Ким Чен Ир винаги ще бъдат с вас“ и „Защитавай корейската революция с цената на живота си“.

Според специалисти всяко решение, което ще е свързано с евентуални промени в ръководството на управляващата КНДР партия, ще са насочени към затвърждаването на властта на Ким Чен-ун. Очаква се дискусиите да бъдат насочени основно към развитието на икономиката и укрепването на сигурността в страната. Има предположения, че Ким може да облекчи държавния контрол на икономиката в страната.

ТАСС съобщава, че интернетът и електричеството в дипломатическия квартал на Пхенян са спрени в рамките на провеждането на конгреса. Смята, че това може да е свързано с опитите на на властите да ограничат празпространението на информация по време на събранието. Представителите на медии от Япония, САЩ, Испания и Финландия получиха разрешение само за разговори със случайни минувачи в квартала.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: