Last news in Fakti

18 Май, 2016 18:28 1 415 11

Сенатът на САЩ позволи на пострадалите от 11 септември да съдят Рияд

  • сащ-
  • законопроект-
  • сенат-
  • саудитска арабия-
  • 11 септември-
  • тероризъм

Законопроектът, който позволява на семействата на жертвите от 11 септември да съдят кралството за вреди, премина, въпреки заплахата за вето от Белия дом

Сенатът на САЩ позволи на пострадалите от 11 септември да съдят Рияд - 1
Снимка АП/БТА

Сенатът на САЩ приезакон, който ще позволи на семействата на жертвите от 11 септември да съдят правителството на Саудитска Арабия за нанесена вреда, съобщи АП.

Документът създаде потенциална конфронтация с Белия дом, който заплаши да наложи вето.

Законът за „Справедливост срещу спонсорите на терористичните актове“ бе приет единодушно от сената във вторник.

Сега той трябва да премине и през долната камара на Конгреса, където гласуваното все още не е насрочено. Ако мине и там, той ще бъде подписан от президента на САЩ Барак Обама.

Саудитска Арабия отрича да има участие в атаките от 11 септември 2001 г. срещу Световния търговски център и Пентагона. Сега кралството заплашва да продаде активите си в САЩ, които са на стойност 750 млрд. долара, ако този законопроект се превърне в закон.

Саудитският външен министър, Адел ал Джубейр, изрази възраженията на страната си  и заяви, че Сенатът "нарушава принципа на суверенния имунитет" и свежда международното право до "закона на джунглата", съобщи Ройтерс.

Барак Обама се противопостави на законопроекта.

Говорителят на Белия дом, Джош Ърнест заяви, че Обама продължава да "се противопоставят категорично на" мярката, гласувана от Сената, тъй като тя подкопава принципа на суверенен имунитет и увеличава уязвимостта на американските интереси в чуждестранни съдилища.

"Като се вземат предвид опасенията, трудно е да си представим, как президентът подписва този законопроект", каза Ърнест.

Ако бъде приет, законът ще позволи на оцелелите от нападенията и семействата на жертвите на атентати и убийства в САЩ да водят дела за обезщетения срещу други държави.

"Жертвите и семействата, които са загубили близките си в терористични атаки заслужават да получат възможност да търсят справедливост", заяви сенаторът на Тексас Джон Корнин, който е един от вносителите на предложението.

Сенаторът от Ню Йорк, Чарлз Шумър, заяви, че САЩ е "една стъпка по-близо до правосъдие за жертвите на терористичните атаки от 11 септември" и призова Камарата на гласува за приемането на мярката.

"В стремежа си за справедливост, семействата на жертвите от терористичните атаки през 2001 г. казаха, че американският закон им е попречил да настояват за справедливост срещу онези, които са финансирали атаките", каза той и добави: "Новият закон ще помогне на тези семейства да потърсят справедливост и ще послужи като спирачка за други нации, които смятат да помагат при терористични атаки срещу американци."

Петнадесет от 19-те терористи, които извършиха атаките срещу Пентагона и Международния търговски център, бяха саудитски граждани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патето Яки

    1 0 Отговор
    Петнадесет от 19-те терористи............. бяха саудитски граждани.

    А нахлуха в Авганистан вместо в СА.
  • 2 mediator37

    2 2 Отговор
    Оппааа!
    Вуйчо ви каза ли преди време, че следващите петролни кладенци, които ще бъдат откраднати от САЩ са на Саудитска арабия?
    Няма да минат 3 години и под формата на защита правата на чаплите, чайките, кучетата, жените и човеците Саудитска арабия ще бъде разгромена от САЩ и петролът й ще бъде преподнесен с нови договори с правилните US- фирми.
  • 3 Goro Lafchi

    1 0 Отговор
    Ей,на такива като вас двамата под мен, тука не ви ли викат русофили и не ви ли плющят минусите?

    Коментиран от #4

  • 4 mediator37

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Goro Lafchi":

    Няма нужда някой да ми "вика" русофил, защото съм българофил.
    Ти какъв "..фил" си, да попитам ?

    Коментиран от #5

  • 5 Goro Lafchi

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "mediator37":

    Въпроса ми не беше зададен със злоба. Просто останах с това впечатление. Не поддържаш ли опледелена прозападна и анадолска позиция, получаваш минуси. В грешка ли съм?
  • 6 Бай хой

    3 2 Отговор
    А с Ирак ко ши става?

    Ако последно СА е виновна защо бе разрушен Ирак?

    И ще имат ли право на пострадалите при окупирането иракчани да предявят искове за обезщетения от сащ?

    Това е въпроса.
  • 7 раотир

    2 2 Отговор
    Тука ще има драма! Нови перспективи в световната политика! Освен, ако не замажат работите, но ще е вече прекалено мазно!
  • 8 Сори

    2 2 Отговор
    Първо не набедиха ли ИРАН Американците за 11септември събитието,.Не предявиха ли иск за 10 млрд. долара
  • 9 Бахмаамууу

    2 2 Отговор
    Най-много се печели от война... Тия атентати бяха умело организирани от ЦРУ а те са майстори на камуфлажа. Когато имаш неброени бол пари може да купиш всеки от името на някого да извърши золуми и после да обвиниш когото и както си щеш... Медийната мафия и тя печели... Войната готова - банките и мултиконцерните печелят, политиците теглят рейтеинг... На народите им се е.ава м...та!
  • 10 ААА

    2 2 Отговор
    Това което казваш,вече се е случило със С.Арабия отдавна.С.А. е най-важният колониален сателит на САЩ.Големите количества нефт ,продавани в щатски долари ,поддържат долара ,и определят ,цените на нефта.Няма нужда да ги нападат ,те са едно цяло,макар и в С.А. ,да са сред най-недемократичните режими,там се режат ръце,и се убива с камъни.Интересното е ,че има индикации ,за започващо изчерпване на огромните запаси на С.А. За това е и тази инвазия към арабският свят.В момента има нова скрита и явна борба за преразпределение на световните богатства.Този военен блок ,или съюз от държави ,които успеят да заградят повече природни богатства ,ще доминират в бъдеще,когато ресурсите ще се изчерпят.
  • 11 ААА

    1 2 Отговор
    До коментар 2