Археолози от университета в Станфрод, извършващи разкопки в Северен Китай, откриха рецепта за бира на 5000 години, съобщи изданието на „National Academy of Sciences“.
До сега най-ранните доказателства за наличието на бира в Китай се датираха в периода между 1250 и 1046 г. пр.н.е. Учени смятат, че традициите на пивоварите произлизат от културата на неолита Янгашао или V-II в. пр.н.е.
Археолозите са правили разкопки в долината на река Чан. Открити са две ями с артефакти, които са ориентирани към нуждите на пивоварите. Възрастта на находките се оценява на между 4900 и 5400 години.
Открити са амфори, тенджери и фунии, във вътрешната повърхност, на които има жълтеникаво покритие. Според учените всеки различен прибор е бил използван за различен етап от пивоварството.
Според химически анализ, рецептата за приготвяне на бирата включва съвместна ферментация на просо, ечемик и „сълзи на Йов“. Това предполага, че древните китайци са усвоили специална техника за създаване на температурни условия.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА