Last news in Fakti

26 Май, 2016 13:36 1 766 0

Руска къртица в НАТО

  • къртица-
  • руска-
  • нато

Огромен скандал след арести за шпионаж в Рим

В последния етап от шпионската борба между САЩ и Русия, голям руски шпионин е бил арестуван в Италия, съобщи „Обзървър“.

Федерико Карвальо Жил е старши разузнавач от Португалия. Той е бил арестуван заедно с руската си свръзка, с когото са се срещнали тайно в Рим. Въпреки, че Португалия не е голям играч в глобалната шпионска игра, страната е член на Атлантическия алианс от 1949 г.

Разузнавателните служби в Лисабон са пълноправни членове на Западната щпионска мрежа. Намирането на къртица като Карвальо в системата на НАТО е сериозен въпрос за целия алианс.

Разузнавателната кариера на 57-годишния Карвальо, която започва през 80-те години на миналия век, е стигнала до висшите позиции на на Протугалската служба за вътрешно разузнаване. Той е оглавявал подразделение в Информационната служба по сигурност. Участвал е в акции по контраразузнаване и борба с тероризма.

Въз основа на служебното си положение Карвальо е имал достъп до широк спектър от данни на НАТО.

Португалските служби започнали да подозират за теча от данни през 2014 г., когато започнало разследване по случая. С помощта на ЦРУ в Лисабон изработват списък със заподозрените. Карвальо е бил поставен на високо място в този списък, заради открития си интерес към Източна Европа, демонстриран в неговите страници в социалните мрежи. Намерени са данни и за предполагаема връзка на Карвальо с жена от Грузия.

Една от причините, заради които той е попаднал в радара на разузнаването на НАТО са многобройните му връзки с жени от бившия Съветски съюз.

Счита се, че Карвальо е получавал по 10 хил. евро от Службата за външно разузнаване на Кремъл, за всеки класифициран документ, който той е предавал. Основният интерес от страна на службата са били тайни за НАТО и ЕС. Като се има в предвид колко пари са плащали руснаците за данните, то те най-вероятно са били със сериозно съдържание.

От миналата есен Карвальо е бил под наблюдение, а неговите телефони са били подслушвани. Скоро са установени чести негови пътувания в Европа, където се е срещал със свои руски връзки, на които е предавал документите.

Така в края на миналата седмица шпионинът е бил арестуван в кафене в Рим, в съвместна акция между италианската и португалската полиция. Карвальо не може да претендира за официална защита, докато задържаният с него руснак, може да заяви, че е работил за руското посолство и с това да си осигури имунитет. Все още не е известна самоличността на руския офицер.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: