Last news in Fakti

29 Май, 2016 19:19 1 765 2

Вердюн не е символ на страданието, а на надеждата

  • вердюн-
  • франция-
  • германия-
  • франсоа оланд-
  • ангела меркел-
  • 100-годишнина-
  • церемония

Ангела Меркел и Франсоа Оланд заедно отбелязаха 100-годишнината от битката при Вердюн

Вердюн не е символ на страданието, а на надеждата - 1
Снимки АП/БТА

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел отбелязаха 100-годишнината от битката при Вердюн, най-дългата битка от времето на Първата световна война, пише АП.

Около 300 000 френски и германски войници са убити по време на 10-месечните сражения в Североизточна Франция, в които Франция побеждава.

Днес Вердюн се възприема като символ на френско-германското помирение, както отбелязаха и Оланд и Меркел в своите изказвания.

Церемонията започна с 45 минути закъснение, защото двамата лидери пристигнаха с автомобили вместо с хеликоптери заради лошото време.

Вердюн не е символ на страданието, а на надеждата

Възпоменателните чествания бяха съпроводени с проливен дъжд на германското военно гробище в Консенвойе, близо до Вердюн, където са погребани 11 000 германски войници.

След това лидерите на двете страни се отправиха към Вердюн, където присъстваха на церемония в кметството.

В своята реч Меркел каза: "Само тези, които познават миналото могат да извлекат поуки и да съградят добро бъдеще."

Спомняйки си за известната фотография от 1984 г. на която бившите лидери Франсоа Митеран и Хелмут Кол се държат за ръце на гробището в Дуомон при Вердюн, Меркел заяви: "Ние се помирихме и постигнахме споразумение; ние сме приятели."

Вердюн не е символ на страданието, а на надеждата

Оланд също обърна внимание на френско-германските отношения, като заяви, че присъствието на Меркел показа, че Вердюн не е символ на страданието, а на надеждата.

Основната церемония започна в костницата Дуаомонт, където фокусът бе поставен върху младите. Около 4 000 френски и германски деца участваха във възпоменателен спектакъл.

Църковните камбани ще звучат в цялата област Вердюн днес.

Вердюн не е символ на страданието, а на надеждата


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Carfen

    0 0 Отговор
    Нещо не си виждам коментара, та пак да напиша, че ми е трудно да определя момченцето което водят за ръка Меркел и Оланд дали е от франция или е германче. Но като ги гледам колко са весели, сигурно е от смесен брак между руса германка и синеок французин.
  • 2 Монго

    0 0 Отговор
    Вердюн. Умират хора, защото европейските династии не могат да си го наместят. И в резултат династиите го отнасят. Хора, ми вижте Гугъл, всеки е бил роднина с другия. И....да умира фермера, аз Бурбона ще ям хайвер.
Новини по държави: