Last news in Fakti

17 Юни, 2016 11:34 1 391 1

Полицията разследва мотивите за убийството на Джо Кокс

  • джо кокс-
  • убийство-
  • великобритания-
  • мотиви

Убиецът на британската депутатка бил привърженик на неонацизма

Полицията разследва мотивите за убийството на Джо Кокс - 1
Снимка АП/БТА

Британската полиция разследва мотивите за убийството на депутатката от лейбъристката партия, пише „Гардиън“.

41-годишната Кокс почина, след като в четвъртък бе намушкана и простреляна на улицата, пред библиотеката в Бръстъл, Западен Йоркшир, където тя провеждаше редовна среща с избиратели.

За нападението, полицията арестува 52-годишен мъж, назован в последствие като Томас Маир. Маир е местен жител, за който се знае, че има проблеми с психичното здраве. Има съобщения, че той е имал „дълга история с белия национализъм", която до 2013 г. е една от най-големите неонацистки организации в Съединените щати.

Очевидци разказват, че той извикал "Великобритания на първо място", когато нападнал Кокс.

Цял свят отдаде днес почит на Джо Кокс.

Жителите на Лондон оставят цветя пред парламента на Великобритания, за да почетат паметта й.

"Цялата партия и цялото лейбъристко движение - дори цялата страна, са в шок от ужасяващото убийство на Джо Кокс", каза лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин.

Смъртта на Джо Кокс е трагедия. Тя бе отдаден и грижовен депутат. Мислите ми са със съпруга ѝ Брандон и двете им малки деца“, написа министър-председателят на своята лична страница в социалната мрежа Туитър.

Сред тези, които почетоха паметта на депутатката беше Хилъри Клинтън, кандидат за президент на САЩ от Демократическата партия, която каза: "Ужасно е, че тя бе убита.“ Клинтън каза, че Великобритания и Съединените щати "се изправят заедно срещу омразата и насилието".

Друг американски политик, Габриеле Гифърдс, която е била жертва на опит за убийство през 2011 г., написа в Туитър, че е "абсолютно отвратена" от убийството.

Убийството на британската депутатка Джо Кокс е атака против всички привърженици на демокрацията, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери от Копенхаген.

Говорител на Бъкингамския дворец заяви, че кралицата ще напише лично писмо на съпруга на Джо Кокс.

Вчерашното убийство на депутат от британския парламент е първото от 1990 г. насам и за първи път жертва на насилие стана жена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 от Източният Фронт

    0 0 Отговор
    какво го разследват, в казана с катрана !
Новини по държави: