Last news in Fakti

16 Юли, 2016 19:57 3 924 1

Ердоган „обезглави” 2-ра армия

  • ердоган-
  • турция-
  • преврат-
  • военни

Чистка сред генералите от турската армия

Ердоган „обезглави” 2-ра армия - 1

В Турция е задържан и командващият 2-ра армия ген. Адем Худути. Заедно с него е арестуван и командирът на гарнизона в Малатия Авни Ангун, съобщава в. „Хюриет”.

Общо 10 генерала и висши офицери  са арестувани след потушаването на опита за преврат.

Втора армия е разположена в ключовите за Турция региони на столицата Анкара и Диарбекир. След арестуването на Худути и Ангун 2-ра армия на практика е обезглавена.

Анализатори посочват, че президентът Реджеп Ердоган е недоволен, че превратаджиите са успели да блокират макар и за часове ключови кръстовища в столицата. Освен това те успяха да бомбардират и президентския дворец в Анкара.

По тази причина Ердоган кацна в Истанбул. Това станало след като командващият първа армия дал ясни гаранции, че е лоялен на президента.

Сред задържаните е и бившият началник на щаба на ВВС на Турция Акън Йозтюрк.  Вече е известно, че части от ВВС с подкрепата на жандармерията и бронирани части са били в основата за опита на преврат.

Йозтюрк е ръководил турските ВВС от 2013 г. и трябваше да напусне поста на 30 август 2016 г. На него му е предстояло не само оставка, но и военен съвет, на който да се разгледа неговата евентуална връзка с опозиционния противник Фетхуллах Гюлен. Именно на базата на тази връзка Йозтюрк вероятно е действал ва-банк и е организирал преврата.

Правителството в Турция е назначило  командващият Първа армия Юмит Дюндар за началник на генералния щаб на армията, съобщава телевизия ТРТ.

Той заменя на поста генерал Хулуси Акар. 

Щабът на първа армия се намира в Истанбул. Тя е дислоцирана в Източна Тракия и има за цел охрана на Проливите и защита на границите с България и Гърция.

Издигането на Юмит Дюндар е сигнал за неговата роля за потушаването на опита за преврат.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че планира да прочисти армията, съобщи Би Би Си.

Ген. Дюндар е начело на Първа армия от 10 август 2015 г. Владее английски език и има редица специализации в структурите на НАТО. Кариерата на генерала се развива успешно по време на управлението на Ердоган като премиер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Али

    0 0 Отговор
    Варвари , целия този театър е за повече власт . Никакъв опит за преврат не е имало . Само един анадолски шут може да е толкова тъп и да помисли че ще му се размине .
Новини по държави: