Last news in Fakti

23 Юли, 2016 11:21 1 201 0

Затвориха 2300 обществени сгради в Турция

  • турция-
  • преврат-
  • извънредно положение
Затвориха 2300 обществени сгради в Турция - 1
Снимка: АР/БТА

От днес в сила в Турция влезе първият закон свързан с въведеното 3-месечното извънредно положение в сраната. В резултат са затворени близо 2300 училища, университети, обществени организации и болници. Решението на правителството е публикувано в официалния правителствен вестник Resmt Gazete.

Въпросните учреждения са прекратили работа по решение на правителството, тъй като има подозрения, че са били в сътрудничество с организаторите на опита за военен преврат в нощта срещу 16 юли. Затворени са 934 училища, 109 студентски общежития, 15 университета, 35 медицински учреждения и над 1100 обществени организации, както и 19 професионални организации. Всички те са заподозрени, че са в сътрудничество с радикалния проповедник Фетхулах Гюлен, живеещ в САЩ и който Анкара смята за автор на опита за преврат. Цялото имущество на въпросните организации преминава към държавата.

Законът влиза в сила без да необходимо гласуване в парламента. В режим на извънредно положение правителството има право да взема всякакви решения, свързани с поддържане безопасността в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА