Last news in Fakti

14 Ноември, 2016 18:20, обновена 14 Ноември, 2016 18:49 2 002 0

Джулиан Асандж бе разпитан от шведски прокурор

  • асандж-
  • джулиан асандж-
  • разпит-
  • швеция-
  • обвинения-
  • прокурор-
  • изнасилване

Главният прокурор на Швеция пристигна в посолството на Еквадор в Лондон под зоркия поглед на котката на Асандж

Джулиан Асандж бе разпитан от шведски прокурор - 1

Главният прокурор на Швеция пристигна в посолството на Еквадор в Лондон днес, за да разпита Джулиан Асандж във връзка с обвиненията в изнасилване, повдигнати срещу него.

Ингрид Исгрен започна своя разпит, който протича много бавно, тъй като въпросите към Асандж са препредавани от еквадорски прокурор.

Исгрен и шведския полицейски инспектор Сесилия Редел напуснаха посолството в 13:30 местно време без да дават изявление пред медиите. Те могат да разпитват Асанж в продължение на няколко дни.Джулиан Асандж бе разпитан от шведски прокурор

Месеци наред Швеция бе подложена на мъчителни дипломатически и правни преговори, само за да бъдат допуснати шведски служители да пристъпят прага на посолството, което от 2012 г. насам Асандж нарича свой дом. 

По силата на постигнатото споразумение с Еквадор, служителите на шведската прокуратура нямат право да задават директно въпроси на  Асандж.

Джулиан Асандж бе разпитан от шведски прокурор

Малко след като Исгрен влезе в посолството, една котка, за която се твърди, че е на Джулиан Асандж, се появи на един от прозорците и започна да наблюдава събралите се долу журналисти и поддръжници на Асандж.

Котката има свой профил в Twitter, в който се казва, че тя живее с Асандж и е "заинтересована от контра-мърррлюдение".

Джулиан Асандж бе разпитан от шведски прокурор

Сагата около обвиненията в изнасилване, повдигнати срещу основателя на сайта за разкрития "Уикилийкс" (WikiLeaks), продължава вече години наред.

Асандж отрича обвиненията, според които през август 2010 година, докато е на посещение в Стокхолм, където изнася лекция, австралиецът се е възползвал от шведска девойка и я е изнасилил.

Австралийският журналист потърси убежище в еквадорското посолство преди четири години, страхувайки се от екстрадиция. Той твърди, че сексът с младата жена, която е повдигнала обвинения срещу него, е бил по взаимно съгласие и вярва, че зад обвиненията се крият политически мотиви.

През май шведският съд потвърди издадената заповед за ареста на австралиеца, отхвърляйки заключенията на работна група на ООН, според която престоят на Асандж в посолството се равнява на неправомерен арест.

Асандж отказа да пътува до Швеция за днешния разпит, тъй като се опасява, че ако напусне територията на посолството, ще бъде екстрадиран в САЩ. Съединените щати също искат да се доберат до австралиеца, заради разпространяването на над 50 000 секретни американски военни документа, свързани с войните в Афганистан и Ирак. Информацията от тях бе публикувана на сайта "Уикилийкс".

Въпреки опасенията на Асандж, адвокати твърдят, че екстрадирането му от Швеция е много по-малко вероятно, отколкото от Великобритания, но докато е на територията на посолството, той е извън обсега на британските власти.

Джулиан Асандж бе разпитан от шведски прокурор


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: