Last news in Fakti

23 Март, 2012 09:07 1 158 1

Смърт грози военния на САЩ за клането в Афганистан

  • афганистан-
  • робърт бейлс-
  • убийство
Смърт грози военния на САЩ за клането в Афганистан - 1
Бейлс - с униформата. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският войник, който разстреля цивилни в Афганистан, ще бъде обвинен за всички 17 кървави престъпления и за още 6 опита за убийство, научи Би Би Си от пожелали анонимност дипломатически източници на Вашингтон. Ако бъде признат за виновен, той може да получи смъртно наказание.

Преди седмици сержант Робърт Бейлс напусна базата си в южната провинция Кандахар и изби 17 цивилни, сред които девет деца, а след това е изгорил някои от телата.

Ужасяващата му постъпка шокира света и още повече настърви талибаните срещу Вашингтон. Бунтовниците заявиха, че не вярват в съдебния процес срещу касапина и заплашиха, че ще отмъстят на американците.

38-годишният мъж лежи в самостоятелна килия във военен затвор в САЩ, след като бе транспортиран от Афганистан в Кувейт преди това.

Медиите в САЩ разкриват, че Бейлс е примерен съпруг, който се е грижел за семейството си. Робърт Бейлс не е искал да заминава на мисия в Афганистан, но се е подчинил на заповедта.

Все още не са известни мотивите за стрелбата. Има предположения, че войникът е преживял нервен срив.

Това е вторият инцидент след изгарянето на Корана в американска военна база, който предизвиква широк отзвук в страната и пробужда нова вълна от антиамерикански настроения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 rrrr

    0 0 Отговор
    МИ....ЩО ТУКА НЯМА ТАКИВА ХОРА ДА ХВАНАТ АВТОМАТА И ДА ИЗБИЯТ МАЛКО ДЖУНГАЛИ?! РАЗХОДЕТЕ СЕ МАЛКО В ДЕТСКИ ОТДЕЛЕНИЯ НА БОЛНИЦИ,ТАМ ОКОЛО 80-90% СА ДЖУНГАЛЧЕТА,САМИ СИ ПРАВЕТЕ ИЗВОДИТЕ !!!!