Last news in Fakti

19 Април, 2012 10:20 1 734 1

Успешен тест за мощната ракета на Индия

  • индия-
  • агни - v-
  • ракета
Успешен тест за мощната ракета на Индия - 1
Изстрелването на Агни - V. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Индия изстреля успешно ракетата си с далечен обсег, която може да пренася ядрено оръжие. С далекобойност от 5000 километра, последното вдъхващо респект индийско оръжие може да порази цели в Европа и Китай. Така Делхи се нареди в елитния клуб на страните, притежаващи подобен страховит ракетен и ядрен арсенал, коментира Ройтерс.

Веднага след успешното тестване, индийските учени потвърдиха, че „Агни – V“ не е показала никакви отклонения и всичко е минало с прецизност.

Ракетата, която е изцяло индийска разработка, е създадена главно заради заплахата от съседен Китай, коментира Ройтерс. Вчера International Business Times я определи като „Убиецът на Китай“. Двете държави, които са ядрени сили, отдавна са в състояние на съперничество по между си.

Счита се, че единствено постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН – САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания, както и Израел, разполагат с подобни междуконтинентални ракети. 

Замогвайки се все повече, многолюдна Индия отдавна се стреми да бъде по-гласна буква на глобалната сцена и да получи постоянно място в организацията. През последните години страната е един от най-големите вносители на оръжие, тъй като се опитва да модернизира многобройната си армия.

„Това е един от начините Индия да сигнализира, че е дошла на глобалната сцена, че заслужава място на масата на големите“, коментира лондонският военен експерт Харш Парт. Той е на мнение, че тестването на ракетата е повече за самочувствие.

Опитът на Индия с „Агни – V“ не срещна силната съпротива, която видя севернокорейската „Инха-3“, която се разпадна при изстрелването си.

Единствено Китай отбеляза изстрелването с неодобрение. Вестник „China's Global Times“ написа, че Западът е избрал да пренебрегне неуважението на Индия към договорите за контрол на ядрените и стратегическите оръжия.

Индия не е слагала подписа си под подобни договори, но де факто е призната за ядрена сила след споразумение със САЩ през 2008 година. НАТО пък заяви, че не гледа на Индия като на заплаха. 

„Агни-5“ е най-сложното оръжие, с което Делхи разполага. Името й идва от думата „пожар“ на санскрит. Тя ще е крайъгълният камък на противоракетната отбрана на страната. Ракетата тежи 50 тона, дължината й е 17,5 м., диаметърът – 2 м.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Агни

    1 0 Отговор
    Де факто или фе дакто;)Второто повече ми харесва!