Last news in Fakti

20 Април, 2012 09:39 1 428 1

Китай дал рамо за ракетата на Северна Корея

  • инха – 3-
  • ракета-
  • северна корея
Китай дал рамо за ракетата на Северна Корея - 1
Снимка: БГНЕС

Китай е оказал помощ на севернокорейската ракетната програма, съобщи държавният секретар по отбраната на САЩ Леон Панета, цитиран от Ройтерс. Изказването му идва седмица след фиаското, което Пхенян претърпя с чисто новата си ракета – носител „Инха – 3“. Вместо да изведе сателит в орбита, както изолираната държава обясни плановете си, ракетата се разпадна минути след изстрелването й.

Северна Корея (КНДР) не се съобрази с призивите да не изстрелва ракетата, за която някои западни държави заподозряха, че може да носи ядрена бойна глава. Китай пък е считан за дългогодишен съюзник на Пхенян, поради факта, че двете страни са комунистически.

Днес Пенета разкри, че Пекин е предоставил „някаква помощ“, но отказа подробности.

Съветът за сигурност на ООН е гласувал две резолюции (2006 и 2009 г.), които забраняват оказването на каквато и е помощ за ракетната, оръжейната или ядрената програма на Северна Корея.

Китай също е подкрепил тези резолюции и понастоящем твърди, че не е нарушавал никакви правила. Само че на военния парад, предхождащ оказалото се неуспешно изстрелване и свикан в чест на 100-годишнина от рождението на великия лидер Ким І, бяха забелязани модерни транспортни съоръжения за ракети, считани за китайско производство.

„Сигурен съм, че има някаква помощ от Китай. Не знам точните измерения“, заяви Пенета в отговор на въпрос на заседание на оръжейната комитет на Камарата на представителите на САЩ (долната камара на парламента).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АК47 (калашников)

    0 0 Отговор
    Абе те са си стари дружки хихи (старата любов ражда не хваща)