Last news in Fakti

5 Юли, 2012 11:47 3 699 8

Евростат: 50% от софиянци и бургазлии трудно си плащат сметките

  • евростат-
  • население-
  • пенсионери

Между 40-50% от живеещите в София и Бургас имат проблеми при плащането си на сметките за направените комунални разходи. Това става ясно от последното изследване на Евростат за състоянието на Европейските градове.

По този показател нашите градове са изпреварени само от Неапол и Рига.

Жителите на Ла Валета, Палермо, Атина, Рим, Торино също както софиянци и бургазлии изпитват трудности при плащането на сметките си.

Най-лесно си плащат сметките живеещите в Грац, Копенхаген, Люксембург, Малмьо и Стокхолм.

От изследването на Евростат все пак става ясно, че безработицата в София е една от най-ниските в ЕС около 1,1%. В Бургас тя е 2,4% и 2,6% за Варна. По този показател сме значително добре на фона на нивата на безработица в ЕС.

Успокоителен факт е, че София е на 12 място по най-лесно намиране на работа. По този показател сме в една група с градове като Лондон, Хамбург и Люксембург. Бургас е в средата на таблицата заедно с градове като Страсбург и Букурещ. Желаещите да си намерят препитание най-лесно могат Стокхолм, Копенхаген, Прага, Мюнхен, Амстердам и Варшава.

Най-трудно се намира работа в италианските Палермо, Неапол и унгарския Мишколц.

Според Евростат 40 на сто от населението на ЕС живее в градовете. Ако софиянци си мислят, че столицата ни е една от най-пренаселените, трябва да имат „едно наум“, че в Лондон живее около 12,5 % от населението на Великобритания, а в Париж – 10% от французите. Населението на столиците Рим, Варшава, Берлин и Амстердам е около 5% от това на държавите.

Берлин и Мадрид са останалите столици от ЕС, които са с население от над 3 млн. души. София заедно с Атина и Букурещ са в следващата категория на градове с население между 1 и 2 млн. души.

Изследването на състояниетъо на градовете е много важно, защото Европейската комисия възнамерява да изхарчи между 2014 и 2020 г. около 5% от бюджета си за развитието на градовете. Средствата ще се използват предимно за развитие на инфраструктура, градска среда и транспорт.

Експерти обаче предупреждават, че дълговата криза на Стария континент може да принуди Брюксел да ревизира своите планове. Според тях трябва да се отчитат тревожните тенденции, че безработицата в Андалусия гони 40% сред младежите.

Застаряването на Стария континент е другият основен проблем, който ще има влияние през следващия програмен период.

Особено тежък е този проблем за 18 града в Италия (включително Рим и Милано), 11 града в Германия, два във Франция и един в Гърция. Рекордьор е Триест с 49,8%, следван от Женева – 46,5% и Мюлхайм на Рур с около 40%. В седем града на България 20% от жителите им са възрастни хора, става ясно от статистката на Евростат.  

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пич

    0 5 Отговор
    ами другите в България не са хора а,те имат сигурно
  • 2 mas

    0 5 Отговор
    На кой му пука за т.нар. "софиянци" да се оправят както си знаят ;-)
  • 3 Да бе, да

    4 0 Отговор
    "От изследването на Евростат все пак става ясно, че безработицата в София е една от най-ниските в ЕС около 1,1%. В Бургас тя е 2,4% и 2,6% за Варна." Защо не споменете, че за 85 % от работещите в България ,заплатата е по-малка от помощите за безработни в изследваните държави??? "Между 40-50% от живеещите в София и Бургас имат проблеми при плащането си на сметките за направените комунални разходи.По този показател нашите градове са изпреварени само от Неапол и Рига." Искате да ме убедите, че българите живеят по- богато от италианци и латвийци??? ХА ХА ХА голям смях и поръчкова статия!
  • 4 ввв

    5 0 Отговор
    Не знам как измерват тези данни но въобще не са верни от година и нещо съм без работа и съм от София виждам в бюрата много хора да си търсят работа. Доста мои приятели и те са от много време без работа това е просто една зле скалъпена статия или платена.
  • 5 Мартин 123

    0 5 Отговор
    a софиянци ????!!! ами в провинцията хора няма ли да е*** ваща м**** ако в софия са на зор с парите то най добре да пускаме щората на сергията наречена българия и да лягаме да умираме .
  • 6 обективен

    0 5 Отговор
    АМА НИЕ В ПРОВИНЦИЯТА НЕ СМЕ ПОДПИСВАЛИ ЛОБИСТКИ ДОГОВОРИ !!

    НЕМА ДА ПЛАЩАМЕ !!!
  • 7 1986

    0 0 Отговор
    верно ли бе?? не знаех
  • 8 1986

    0 0 Отговор
    само да знаете,че ще дойде и нашия ден,деня за революция,треперете,стига приказки
Новини по държави: