Last news in Fakti

2 Август, 2012 12:43 3 465 5

Водката скача! Русия се готви за революция?

  • водка-
  • русия
Водката скача! Русия се готви за революция? - 1
Преди месеци рекламата на водка залагаше на секса и провокацията.

С изключение началото на 90-те години на миналия ХХ в., лятото е спокоен в политически аспект в Русия.

Но в наши дни ситуацията тревожно се променя. Руснаците са отново готови да излязат на улицата на протест срещу властта. Причината е проста: Водката отново започна на поскъпва.

Тревожната тенденция е отчетена в последното социологическо изследване на центъра „Левада“. Според него все повече руснаци са готови да излязат на улицата заради повишаване на комуналните разходи и най-вече на водката. 42% от анкетираните са изразили да излязат на улицата. Рекордните 44% подкрепа за протестите бяха отчетени миналия декември по време на президентските избори.

Минимална цена на водката в Русия се повиши с 30% от 1 юли. По този начин цената на половин литър водка става 125 рубли (около 6 лева), а сега е 98.

В края на април шефът на Росалкохолрегулацията Сергей Чуян заяви, че минималната цена на водката в Русия се очаква да стигне 250 рубли.

През миналата година цената на националното питие за руснаците беше изкуствено задържана заради президентските избори. В наши дни под натиска на пазара питието започна бавно да пълзи нагоре.

Експерти припомнят, че лично президентът Владимир Путин обяви война на водката и алкохолизма. Историци обаче припомнят, че СССР се разпадна и заради опита на Михаил Горбачов да въведе сух режим.

Тревожните данни на „Левада“ бяха обявени в навечерието на празника на десантните войски на Русия. Всяка година той завършва с литри изпита водка и масови сбивания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 руснака

    1 0 Отговор
    поредна журналистическа глупост. водката поскъпва не заради "пазара", а заради по-високи акцизи. и занапред алкохол и цигари ще поскъпват все повече и повече. на сайта на Левада Център НЯМА такава статистика! има статистика - дали хората подкрепят протестите, 11% - твърдо да, 31% - по скоро да, явно тези 42% идват от тук, но тази статистика няма нищо общо с цена на водка! Освен това статистиката е за "дали подкрепяте протестни движения", а не "дали ще излезете да протестирате", не виждате ли разлика?!?

    А ако бяхте учили история, щяхте да знаете, че СССР падна заради изкуствено понижаване на цената на петрола, заради картела между сащ и арабски емирства! точно при падане на СССР цената на водката беше супер низка! като лъжите, поне лъжете така, че да ви вярват....
  • 2 Захарче

    0 0 Отговор
    Само да не пипат цената на киселите краставички !
  • 3 Пловдив

    0 0 Отговор
    Значи СССР се разпаднал уж заради сухия режим?! Бре,да му се не види... Как не можа и САЩ да се разпадне през 20-те години в същата ситуация...
  • 4 123

    1 0 Отговор
    СССР падна заради предателя Горбачов и клоуна Рейгън който беше казал ще ве накарам да се къпете в собствените си л а но накрая той се разболя от алцхаймер.
  • 5 EMSKI

    0 0 Отговор
    Ако няма алкохол,ще има трезвомислещи хора,което е неугодно за управляващите!!! Кой си вкарва автогол??? В България,всеки 11 българин е алкохолик,ужасна статистика,при условие ,че не отразява реалността!!!! Всеки 3-ти гражданин на тази ш....ана държава пие,за да не е на улицата и да протестира...........жалко..........но реално!!!!