Last news in Fakti

9 Януари, 2013 10:47 8 718 15

Астероидът „Апофис" минава днес край Земята

  • астероид-
  • апофис
Астероидът „Апофис" минава днес край Земята - 1
Пътят на риск през 2036 г., когато Апофис може да се удари в Земята

Днес, в около 15:43 ч. българско време, астероидът „Апофис" ще премине само на 14 млн. километра от Земята, съобщи НАСА.

Откриването му през 2004 година предизвиква известни тревоги, тъй като според първоначалните наблюдения съществува сравнително голяма вероятност астероидът да порази Земята през 2029 година. Допълнителни наблюдения подобряват прогнозите, изключвайки сблъсък със Земята или Луната през тази година.

Остава обаче възможност за сблъсък при близкото преминаване на 13 април 2036 година. Шансовете за това се изчисляват на 1 към 233 000.

В случай, че се стигне до сблъсък, относително малкият размер на Апофис (между 250 и 350 метра) би довел до локална, а не глобална катастрофа, успокояват астрономите.

Астероидът е открит от Рой Тъкър, Дейвид Толен и Фабрицио Бернарди на 19 юни 2004 година и е наречен на египетското божество Апофис.

През април 2008 година първо германските, а след това и световните медии разпространяват историята на Нико Маркард, 13-годишен ученик от Германия, който твърди, че е открил грешка в изчисленията на НАСА и че вероятността Апофис да улучи Земята е 1 към 450 (100 пъти по-голяма от оценката на НАСА), заради вероятността от сблъсък със изкуствен спътник на Земята при преминаването на астероида покрай нея.

Първите съобщения в медиите твърдят, че изчисленията му са потвърдени от Европейската космическа агенция (ЕКА) и НАСА, но във официално съобщение НАСА отрича да е установявала контакт с Маркард. В същото съобщение се потвърждава вече обявената по онова време официална оценка на риска от 1 към 45 000 и се изтъква, че поради ъгъла на орбитата на Апофис астероидът няма да премине през пръстена от изкуствени спътници на екваториална геостационарна орбита и следователно няма опасност от подобен сблъсък.

Дори и спътник да удари астероида, това няма да се отрази на орбитата на астероида поради голямата разлика в масите им. Китайски учени предложиха астероидът Апофис да бъде отклонен, така че да премине на безопасно разстояние от Земята, като се използва космически апарат със слънчево платно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    1 0 Отговор
    "и довел до локална, а не глобална катастрофа, успокояват астрономите." едва ли е успокоение, ако падне над тях ...
  • 2 товаекраят

    1 1 Отговор
    ааа...
    ...ше се мре!
  • 3 Иван Белев

    1 0 Отговор
    според мен нещо да удари земята е неизбежно. така са измрели динозаврите преди колко си милиона години. въпрос на време....дано да не е много голям астероида само
  • 4 *46*

    1 1 Отговор
    Да изстрелят ракета и да го отклонят чрез гравитация!

    Коментиран от #12, #14

  • 5 scientist

    1 2 Отговор
    Бойко Борисов ще го отклони.
  • 6 ал1955

    0 0 Отговор
    няма за сега опасност от сблъсък със земята.
  • 7 на живо

    0 0 Отговор
    https://plus.google.com/u/0/108176209664415419112/#108176209664415419112/posts
  • 8 никсън

    2 0 Отговор
    докато го сметнат умните глави , ще го видим на живо как ни попилява !!!!!!! ега тогава се стресне малко безумното човечество и разбере , че сме само гости на земята и не всичко е пари и войни !!!!!!!!!!!!
  • 9 гост

    2 0 Отговор
    И докато хората по земята се вглеждаха в космоса за заплаха от астероид, в една лаборатория се произведе поредния фатален вирус, който може да унищожи живота на земята за броени дни.....Ако ви се струва фантастично, помислете от къде дойде СПИН -а и други подобни....
  • 10 охо бохо

    0 1 Отговор
    супер мен го е спрел споко

    Коментиран от #11

  • 11 Пича

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "охо бохо":

    От 10мин ти гледам текста и не мога да разбера какво точно си искал да кажеш брат ми!
  • 12 pfff

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "*46*":

    raketata nqma gravitazia, raketata ima detonazia :) gravitazia vika ahihihih ot kade da doide bre? ot koe tqlo s golqma masa da doide tvoiata gravitazia?
  • 13 Абре Недялко

    0 1 Отговор
    Това тук не ви е ракия да се друсате по цял ден а наука която се инвестират милиарди и има защо! Също така е прекалено сложно за атрофиралите ви мозъчета! Старите хора не напразно са казали "Най-лесно е когато си прост, да се изкажеш"
  • 14 Хех

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "*46*":

    Е що с гравитация, направо с анихилация да го гръмнат хахахаха
  • 15 муспи

    1 0 Отговор
    Смъртта не е в това че астероида ще удари земята, а че голяма част от хората го предпочитат пред това дето измета нарича живот.