Last news in Fakti

21 Май, 2013 15:23 2 160 0

Втори ден размирици в Стокхолм след полицейско убийство

  • стокхолм-
  • предградие-
  • хусбю-
  • безредици-
  • палежи-
  • нападения
Втори ден размирици в Стокхолм след полицейско убийство - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Швеция втори ден продължават безредиците, след като полицаи застреляха възрастен човек, размахващ оръжие към тях, съобщи Newsru, позовавайки се на местното издание The Local. В стокхолмското предградие Хусбю, населено предимно с имигранти, разбунтували се младежи тази нощ палиха коли и хвърляха камъни по опитващите се да потушат пламъците полицаи и пожарникари.

Първия ден протестиращите са били 50-60 души, а днес вече са между 60 и 100, твърдят от органите на реда. Шестива хулигани на възраст между 15 и 19 години са арестувани.

Във връзка със събитията вече са образувани 18 углавни дела, а всички задържани са заподозрени за нападения над длъжностни лица, съобщи прессекретарят на полицията Матс Ериксон.

Първите стълкновения в Хусбю възникнали след 22.00 ч. в неделя и са продължили в течение на 4 часа. За това време са били подпалени около 100 автомобила, един гараж на жилищна сграда, разбити са били и витрините на местния търговски център, уточни Ериксон. В сблъсъците с младежите трима полицаи са били ранени, а хората от засегнатата кооперация се е наложило да бъдат евакуирани.

Новите битки избухнаха малко след полунощ срещу вторник. Пламъците от един горящ автомобил се разпространили и върху съседните три, а дошлите на местопроизшествието огнеборци били посрещнати от подпалвачите с камъни.

За усмиряване на агресивните младежи е бил изпратен специален отряд с кучета. Под тяхната охрана пожарникарите до сутринта успели да потушат огъня. Изгорели са 11 леки коли и 4 контейнера за смет. Този път пострадали полицаи няма. 

Както стана думи, причина за недоволството е убийството на 69-годишен мъж  на 13 май. Пазителите на реда пристигнали в жилището на пенсионера във връзка с оплакване от минувачи, че той се разхожда по улиците, въоръжен с голям нож. Пенсионерът посрещнал и „гостите“ от полицията с оръжие в ръка и бил застрелян на място.  

Полицията е започнала вътрешно разследване на инцидента. Местната младежка организация Megafonen междувременно инициира протести, обвинявайки пазителите на реда в жестокост и изисквайки публични извинения.

Организацията заяви още, че не е било нужно да се прибягва до крайни мерки спрямо възрастен човек, че е използвана прекомерна сила по време на безредиците, като младежите са били атакувани с палки и кучета. Спрямо тях е имало и обиди на расова основа. В хода на един от сблъсъците няколко младежи се опитали да осъществят контакт с полицаите, но те ги нарекли „маймуни“ и „чернилки“.

В района Хусбю в северозападната част на Стокхолм, където живеят предимно имигранти, нивото на безработица е много високо, а значителна част от тамошните тийнейджъри завършват училище със слаб успех.
Нощта е била неспокойна и в други предградия на Стокхолм - Ринкебю, Чиста, Тенста, Фитие. Освен палежи и дъжд от камъни, след опит за кражба на мобилен телефон потърпевшият минувач е попаднал в болница. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: