Last news in Fakti

7 Август, 2013 12:59 2 120 0

Започва ли Тунис втора "Арабска пролет"?

  • тунис-
  • протест-
  • сваляне на правителство-
  • политическо убийство

Десетки хиляди започват нова революция в Тунис

Започва ли Тунис втора "Арабска пролет"? - 1
Снимки ЕПА/БГНЕС

Десетки хиляди излязоха по улиците на Тунис във вторник вечерта с призив за оставката на правителството, съобщават световните агенции.

Масовата демонстрация, организирана от опозиционните партии, беше най-голямата от началото на политическата криза в страната, която започна преди две седмици, отбелязва Ройтерс.

Според полицията в шествието са участвали около 40 000 души, а опозиционните лидери заявиха, че броят на протестиращите е бил между 100 000 и 200 000.

Те развяваха тунизийски знамена и скандираха лозунги срещу умереното ислямистко движение Енахда, което оглави временното тройното коалиционно правителство в страната след свалянето на диктатурата на Бен Али.

Основният контингент протестиращи бяха до голяма степен представители на средната класа, казва кореспондентът на вестник „Съндей Таймс“.

"Когато питам хората защо идват да протестират, защо не харесват ислямисткото правителство, те говорят за икономическата ситуация", разказва кореспондентът. "Те обясняват, че стандартът на живот на средната класа в страната е започнал да ерозира."

Протестиращите не са доволни и от религиозната идеология на правителството, те не са доволни от появата на екстремизъм, което според тях е довело до двете политически убийства.

Светската опозиция се надигна разгневена от две политически убийства в рамките само на няколко месеца. Убийството на опозиционния водач Мохамед Брахими на 25 юли накара много членове на опозицията да бойкотира заседанията на парламента.

Опозиционерите се опитват да свалят ръководеното от ислямисти правителство и да разпусне Националното учредително събрание, което работи по нова конституция и нов избирателен закон.

Спирането на работата на парламента поставя под въпрос целите на премиер Али Ларайед да се приеме нова конституция и закон за изборите до 23 октомври, за да се проведат избори на 17 декември.

Сега Тунис е изправен пред най-тежката политическа криза, след като диктаторът Зин ел Абидин Бен Али беше свален през 2011 г.

"Хората искат падането на режима", се чуват крясъци от тълпата събрала се по улиците на Тунис. Това са същите възгласи, които се чуваха и през 2011 г. по време на свалянето на президента Бен Али и даде начало на вълната от протести в арабския свят, която стана известна като „Арабската пролет“.

Протестното шествие от вторник маркира шест месеца от убийството на левия политик Чокри Белаид, станал жертва на първото политическо убийство в страната тази година.

"Това доказва желанието на хората да се освободят от тъмната сянка на  ислямистките управници като „Мюсюлмански братя“, заяви вдовицата на Белаид сравнявайки управляващата в Тунис партия „Енахда“ с „Мюсюлманските братя“ в Египет. "Това е послание за края на такъв тип режими, от които сме видели само бедствия като насилие и убийства", заяви още вдовицата Белаид.

През юни, египетската армия отговори на масовите протести от страна на опозицията и свали от власт издигнатият от ислямисткото движение „Мюсюлмански братя“ Мохамед Морси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА