Last news in Fakti

27 Юли, 2013 10:56 5 589 0

Тунис обхванат от протести. Един загина от граната сълзотворен газ

  • тунис-
  • политическо убийство-
  • мохамед брахми
Тунис обхванат от протести. Един загина от граната сълзотворен газ - 1
Снимка ЕПА/БГНЕС

Демонстрант е бил убит в съботната нощ в южния тунизийски град Гафса, два дни след политическото убийството на опозиционния лидер Мохамед Брахми, съобщава Ройтерс.

Това е първата смърт по време на протестите, които започнаха като реакция след убийството на Брахми в четвъртък.

Няколко хиляди ислямисти излязоха на улиците на Тунис в петък, за да поискат от правителството да подаде оставка заради убийството на Брахми.

45-годишният демонстрант Мохамед Муфли е бил убит при опит на полицията да разпръсне група демонстранти с гранати със сълзотворен газ. Мъжът е бил ударен в главата с граната със сълзотворен газ и починал малко по-късно в болница.

Полицията се намеси, след като стотици демонстранти се опитаха да щурмуват местните правителствени сгради в центъра на града. Хиляди антиправителствени демонстранти отново се събраха в столицата в петък, а магазините и банките затвориха врати и всички полети в и извън страната бяха отменени.

Междувременно късно в петък, 42 членове на опозицията обявиха оставката си от 217-местния парламент като протест срещу убийството на Брахми, член на светското националистическо движение „Народен фронт на Тунис” . Те поискаха оставка на правителството и организиране на предсрочни избори в Тунис.

Парламентът, контролиран от ислямистите, е отговорен за изготвянето на нова конституция на 11 милионната северноафриканската нация.

Различията  между ислямисти и светските им опоненти обаче се задълбочиха след като тунизийският президент Зин ал Абидин Бен Али беше свален през 2011 г. в първата от поредицата арабските революции.

Министърът на вътрешните работи Лофти Бен Джеду направи пряка връзка между убийството на Мохамед Брахми и това на друг опозиционен политик – Шукри Белаид шест месеца по-рано. "Същото 9мм автоматично оръжие, с което е стреляно по Белаид е отнело живота и на Брахими", каза той на пресконференция като обвини сaлафитите за деянието.

Властите са идентифицирали 14 салафити, заподозрени в участие в убийството на Белаид, а повечето от тях смята, че са членове на местната радикална ислямистка групировка Ансар ал-Шариата, каза той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА