Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Април, 2023 13:27 1 004 10

Унгария засили контрола върху транзита на украинско зърно

  • унгария-
  • зърно-
  • контрол-
  • украинско-
  • транзит

Целта е да се гарантира, че доставките достигат до страните по местоназначение, а не остават на централноевропейските пазари

Унгария засили контрола върху транзита на украинско зърно - 1
Източник: БГНЕС

Унгария реши да засили контрола върху транзита на украинско зърно през своя територия, съобщава ТАСС.

Целта е да се гарантира, че доставките достигат до страните по местоназначение, а не остават на централноевропейските пазари.

Още новини от Украйна

Унгарският министър на земеделието Ищван Наги направи и предложение да бъдат върнати митата и квотите за украинското зърно. Според него подобни мерки са необходими, за да се защитят интересите на европейските фермери, които търпят загуби на фона на доставката на украински храни на пазарите на ЕС на дъмпингови цени.

Европейската комисия каза "не" на общото връщане на митата върху украинските селскостопански продукти, така че Унгария поема инициативата "да въведе отново мита и количествени ограничения върху група продукти, временно поне върху вноса на украинско зърно и маслодайни семена", поясни той.

Освен това Унгария ще "продължи да засилва инспекцията на вноса, като обръща специално внимание на транзитните доставки, за да гарантира, че те действително напускат страната", подчерта Наги.

Киев предложи временно драстично да ограничи или дори напълно да спре износа на зърно за Полша поради недоволството на полските фермери, че по-евтиното украинско зърно подкопава местните цени.

Миналата седмица българският президент и премиерите на други четири страни от ЕС, сред които и Полша, се обърнаха към председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен с искане да се предприемат действия срещу вноса на украински селскостопански продукти.

Те заявиха, че може да се наложи митата да бъдат въведени отново, ако притокът на зърно и други продукти от Украйна не може да бъде спрян по друг начин, предаде news.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    19 3 Отговор
    В българска верига спряха хляб с брашно от Украйна заради вредни частици

    Коментиран от #2

  • 2 Сократ

    22 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Само не казаха коя е фабриката пуснала този "хляб" на пазара. Българите за западняците не са хора. Дори право в очо ни го казаха, че не им трябваме, а територията ни.
  • 3 Кой

    9 2 Отговор
    го контролира ? Унгарците !
  • 4 Развеселен

    3 25 Отговор
    Този успя да превърне Унгария в незначителна страна.
    Жалко за историята на тази европейска легенда.

    Коментиран от #9

  • 5 Боклук

    19 0 Отговор
    А в БГ ядем хляб правен с украинската ярма,а Укритие маат бял хляб от качествена пшеница на цената на едно лукче.
  • 6 При бандерите

    2 0 Отговор
    всичко е Циклон-Б.
  • 7 случаен

    8 0 Отговор
    явно ще поемем целия износ,а нашето ще го дадем на някой дет е по капризен
  • 8 Чоло

    6 2 Отговор
    Само това е начина до дупка срещу украйнските фашисти
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 някой

    0 0 Отговор
    Уж украинското зърно щеше да минава транзит за бедните държави. Явно някой е подписал така наречената ,,зърнена сделка" но не е казал че в нея удобно ни го натрисат това зърно .Ей така,докато си минава уж транзитно,и половината остава в България.А кой го изкупува у нас,така и не се разбра.Марияна Кукушева преди време се кълнеше в една телевизия, че хляба се правел само от българска пшеница.Зърнопроизводителите твърдят че украинско зърно е блокирало всякакви продажби на българска пшеница,чак министъра протестира с тях,карайки трактор.Е това може ли да е държава?
Новини по държави: