Last news in Fakti

22 Май, 2023 04:59 1 753 12

Първата жена астронавт от Саудитска Арабия полетя към МКС

  • саудитска арабия-
  • космонавти-
  • мкс-
  • раяна барнауи

Раяна Барнауи е на мисия със сънародника си Али ал Карни и още двама членове на екипажа

Частна космическа мисия, организирана от американската компания Аксиом спейс, излетя снощи към Международната космическа станция, като един от първите двама саудитски астронавти, които ще посетят МКС, е жена, съобщи Франс прес.

Раяна Барнауи и Али ал Карни са придружени от още двама членове на екипажа. Мисията се ръководи от Пеги Уитсън, бивша астронавтка на НАСА, която е летяла до МКС три пъти. Пилот е американският бизнесмен Джон Шофнър.

Мисията, наречена "Мисия аксиом 2" ("Ax-2" на английски), стартира малко преди 17,40 ч. местно време (21,40 ч. по Гринуич) на борда на ракета Фалкън 9. Тя излетя от от космическия център Кенеди в Кейп Канаверал, Флорида.

Четиримата астронавти използват капсулата "Дракон" на Спейс екс, за да достигнат до МКС. Очаква се да я достигнат днес, около 13:24 ч. по Гринуич, като ще прекарат в орбита 10 дни.

Единият от ускорителите на ракетата се върна на Земята и се приземи в определената за целта зона, което е "първи подобен случай за пилотирани космически полети", съобщи компанията в Туитър.

"Да бъда първата жена астронавт от Саудитска Арабия и да представям региона е голямо удоволствие и чест", заяви Раяна Барнауи, учен по образование, на пресконференция няколко дни преди изстрелването. Тя довери, че е възхитена от идеята да разговаря с деца от МКС: "Да мога да видя лицата им, когато за първи път видят астронавти от своя регион, е много вълнуващо", заяви тя.

В реалния живот Али ал Карни е пилот на изтребител. "Винаги съм имал страст към изследването на непознатото и съм се възхищавал на небето и звездите", обяснява той. "Така че това е прекрасна възможност да преследвам тази страст и този път да летя сред звездите".

Богатата на петрол държава вече е изпращала един свой гражданин в космоса. През 1985 г. саудитският принц Султан бин Салман участва в американска мисия.

Това ново космическо пътуване е част от стратегията на ултраконсервативното кралство за подобряване на имиджа на страната, в която допреди няколко години на жените не беше разрешено да шофират, отбелязва АФП. Саудитската космическа агенция беше създадена през 2018 г., а миналата година стартира програма за изпращане на астронавти в космоса.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мама Бошка

    9 18 Отговор
    Бошкеее а ние българите още си чакаме платените стари фърчила хората у космоса отидоха на крачка от рая

    Коментиран от #10

  • 3 Г-ца каприз

    7 10 Отговор
    Там в космоса законите на шерията важът ли 🤣🤣🤣🤣
  • 4 И само като

    3 4 Отговор
    си помисли човек, че до преди няколко години все още споряха дали да се разреши на жени да шофират автомобили... Спор, който водеха над 40 години!

    Коментиран от #5

  • 5 Мдаа

    7 21 Отговор

    До коментар #4 от "И само като":

    И ние пращахме космонавти преди 40 години, после дойде демокрацията

    Коментиран от #6, #12

  • 6 ...

    13 4 Отговор

    До коментар #5 от "Мдаа":

    Нищо не си прашал. Дадоха надвама нали обиколка с тротинетка за послушание. Аман от тъпотии.
  • 7 реру

    15 1 Отговор
    Екипажът на Axiom Mission 2 /Ax-2/...

  • 8 Номеролог

    1 11 Отговор
    Никъде не отиват тези, защото е невъзможно!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Само питам

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мама Бошка":

    Защо се качват с американски ракети, след като руските са най-добрите?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 генчо

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Мдаа":

    колкото и японците са изпосзвали електрокарите по предназначение !!! колкото и не те валя РАДИОАКТИВЕН дъжд на 1 МАЙ 1986 да продължавам ли>>>>> има много