Last news in Fakti

13 Юли, 2023 13:25 1 322 5

Прищина: ЕС да оттегли наказателните мерки към Косово след договорените стъпки за деескалация

  • косово-
  • сърбия-
  • александър вучич-
  • кейфор-
  • косовска митровица-
  • вьоса османи

Президентът Вьоса Османи каза, че всяко действие на Косово е координирано със съюзниците му и подчерта, че е важно да се поддържа стабилността в региона

Прищина: ЕС да оттегли наказателните мерки към Косово след договорените стъпки за деескалация - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Косово Вьоса Османи определи като добра новина постигането на договореност между косовското правителство и ЕС за стъпките, които ще доведат до деескалация на напрежението в Северно Косово, съобщи вестник „Коха диторе“, цитиран от БТА.

Четирите точки за деескалация, които правителството на Косово и ЕС договориха, включват намаляване на косовската полиция във и около сградите на общините на север в Косово, постоянна оценка на състоянието на сигурността там, подкрепа за произвеждане на нови избори в четирите северни косовски общини и нова среща на високо равнище по диалога Косово–Сърбия в Брюксел. Днес започна изтеглянето на косовската полиция от и около общинските сгради в северната част на Косово, а всички четири стъпки трябва да бъдат изпълнени в двуседмичен период.

Османи каза, че всяко действие на Косово е координирано със съюзниците му и подчерта, че е важно да се поддържа стабилността в региона. По нейни думи Косово действа в съответствие със своите институции и правните си задължения.

„Надяваме се ЕС да оттегли мерките, които бяха предприети несправедливо срещу Косово и да можем да продължим с повече успехи по диалога (Косово–Сърбия). Що се отнася до процедурите по подготовката за произвеждане на изборите – не е необходимо много време. Законите дават възможност за организацията им“, заяви Османи.

Президентът на Косово допълни, че сърбите не са взели участие в изборите в Северно Косово на 23 април заради шантаж от страна на сръбския президент Александър Вучич.

Напрежението между Косово и Сърбия нарасна в края на май покрай встъпването в длъжност на етнически албански кметове в четири общини, населени предимно със сърби, в Северно Косово. Кметовете бяха избрани на местните избори през април при избирателна активност от 3,5 процента, тъй като сърбите бойкотираха вота. На един от протестите на косовските сърби се стигна до сблъсъци между протестиращи, полиция и военни на мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР, при които бяха ранени около 30 войници от КейФОР и около 50 косовски сърби.

Заради ситуацията в Северно Косово в края на юни Европейският съюз наложи мерки срещу Косово. Те включват временно спиране на работата на съвместните комисии между ЕС и Косово, създадени на базата на Споразумението за стабилизиране и асоцииране, неизпращане на покани до официални представители на Косово за срещи на високо ниво, спиране на двустранни посещения, с изключение на онези, които имат за цел да се съсредоточат върху справянето с кризата в северната част на Косово в рамките на диалога между Косово и Сърбия, подпомаган от ЕС.

Напрежението между Сърбия и Косово продължава, откакто Косово обяви независимост през 2008 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 маймуни пъси (жълтото еврейчи)

    1 1 Отговор
    бичкам ва шиптърчета а и сме порязани по органа
  • 2 НАТЮВцюте се уплашиха

    1 1 Отговор
    да не ескалира нова война в близост, оти коня ще отиде в ряката. Този път руснаците няма да гледат как сащисаните бомбят сърбите! НАТО са една бандитска организация от меки китки.

    Коментиран от #3

  • 3 Ахам ясно

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "НАТЮВцюте се уплашиха":

    Рърците ще шибут рускиби отново

    Коментиран от #4

  • 4 С какво?

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ахам ясно":

    Със задни бузки ли?
  • 5 67532679

    0 0 Отговор
    Сръбския шовинизъм,подмолност и старите методи са причина за ескалацията.Със сигурност и намесата на Вучич с групировки.Вярвам повече на албанците,няма как на сърбите като виждаме какво правят и в РСМ.