Last news in Fakti

11 Август, 2023 12:47 1 314 4

Финансовите служители в цяла Румъния протестират

  • икономика-
  • пари-
  • протест-
  • доходи-
  • румъния-
  • букурещ-
  • разходи-
  • бюджет

Повод за недоволството им стана проектонаредбата за намаляване на бюджетните разходи, която ще засегне над 22 000 души

Финансовите служители в цяла Румъния протестират - 1
Снимка: Shutterstock

18 000 финансови служители в цяла Румъния протестират. Акцията им е продължение на вчерашната стачка, определена от участниците като спонтанна, в която се включиха 15 000 души от структурите на Министерството на финансите от Букурещ, Хунедоара, Вълча, Голж, Гюргево, Тимишоара и Решица, предаде БТА.

Повод за недоволството им стана проектонаредбата за намаляване на бюджетните разходи, която ще засегне над 22 000 души в системата. Финансовите служители се опасяват, че след промените ще останат без заплащане за извънреден труд, а някои от тях и без ваучери за почивка и храна.

“Решени сме да отидем докрай, докато не бъдат решени исканията ни. Това не е стачка. Това е спонтанен протест, който не може да се контролира от синдикатите. Но ние, като синдикални лидери, заставаме зад хората. Имаме и план за обща стачка”, заяви Тоадер Николае-Ливиу, председател на Националния синдикат за публични финанси, цитиран от Аджепрес. В 13:00 ч. той ще се срещне с министъра на финансите Марчел Болош, става ясно от съобщение на Фейсбук страницата на синдиката. Днес протестират и служителите на държавната хазна. Това означава, че изплащането на заплатите на бюджетните служители може да бъде блокирано до сряда, тъй като в понеделник и вторник в Румъния има мини ваканция по случай празника Успение Богородично, отбелязват местните медии.

Финансовият министър обаче се надява това да не се случи. „14 300 плащания в размер на 5 милиарда леи трябва да бъдат извършени днес. Не е желателно процесът да се забави поради спиране на дейността на институциите. Цялата дейност и плащанията към всички бюджети зависят от дейността на хазната. Призовавам за спокойствие”, заяви тази сутрин Марчел Болош, цитиран от Антена3.

В четвъртък той отиде да разговаря с протестиращите в Букурещ и ги увери, че ефектът от планираните мерки "не е толкова голям, че да затрудни държавния бюджет" и че “наредбата за икономии няма да остави държавните служители без работа”.

„Не е обсъждано някой да бъде уволнен. Ръководителите, които ще бъдат отстранени, ще получат предложение за друга публична длъжност в системата”, каза Болош. По думите му премахването на ваучерите за почивка ще засегне само служители с високи заплати, но не и хората с ниски доходи. “Това би било лудост. Мярката е за тези, които имат по 20 000 леи заплата. Да им даваме ваучери за почивка или храна е меко казано неморално“, обясни министърът.

Въпреки уверенията му, директор от министерството на финансите връчи оставката си на ръководителя на ведомството, обляна в сълзи и заяви, че предпочита да продава вестници, предава Диджи24. Междувременно в интервю за Romania TV румънският премиер Марчел Чолаку за пореден път заплаши с оставка, ако Национално-либералната партия, част от управляващата коалиция, не подкрепи реформата, предложена от социалдемократите за намаляване на бюджетния дефицит. Той изрази изненадата си, че либералите "не са защитили" своя министър. “Министърът вървеше мъжки и разговаряше с хората. Някой защити ли г-н Болош? Никой от НЛП не го защитава. Аз го защитавам. Болош е добросъвестен човек, но като всеки от нас и той има недостатъци. Той е умел, има вяра, страхува се от Бога, но не умее да общува добре с хората. В момента е претоварен, защото има голям натиск върху него и министерството, което ръководи”, коментира Чолаку.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мамалигата

    2 0 Отговор
    да се готви за Източния! След ляхите са те,Ние Пак ще се измъкнем!
  • 2 И да протестират

    2 1 Отговор
    и да не протестират , няма да отменят наредбата !
  • 3 НИКО

    3 0 Отговор
    маро пиши за укрите как побеждават а всъщност бързо намаляват
  • 4 Псевдоним

    0 0 Отговор
    Тия си имат някакъв техен Асен Василев, който е още по-стиснат от нашия.
Новини по държави: