Last news in Fakti

7 Септември, 2023 15:01 2 577 29

Показахме в Брюксел как се извлича розово масло. За да го спасим

  • брюксел-
  • белгия-
  • андрей новаков-
  • роза-
  • маслодайна роза-
  • розово масло-
  • ек-
  • еп-
  • ес-
  • българия-
  • галина стоянова-
  • казанлък-
  • рози

Тук не става въпрос само за една индустрия, а за запазване на нашата национална гордост, каза Андрей Новаков

Показахме в Брюксел как се извлича розово масло. За да го спасим - 1
Снимка: ФАКТИ

В Европейския парламент българи показаха как се извлича розово масло, за да докажат, че един от символите на България е изключително чист и ценен продукт, който не замърсява околната среда и не носи рискове за човешкото здраве.

Производството на розово масло е изправено пред риск заради предложение на ЕК етеричните масла да бъдат класифицирани като потенциално опасни за човешкото здраве и за околната среда, което създава сериозни притеснения сред нашите производители. Промените в Регламента за класификация, етикетиране и опаковане на химикали (CLP) засега са замразени за срок от 4 години, но България се нуждае от окончателно оттегляне на този текст. За радост страната ни получава подкрепа и от други страни-членки на ЕС.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков е приел този сериозен проблем за своя мисия, за да гарантира, че няма да има риск за производството на маслодайна роза. България е най-големият производител, но не само това: нашето розово масло е и най-качественото в света, печелейки златни медали на редица изложения. „Тук не става въпрос само за една индустрия, а за запазване на нашата национална гордост“, каза Новаков в Европарламента в Брюксел. Той посочи, че комисията се е съгласила с неговите аргументи, но все още има път за извървяване в битката за запазване производството на тази култура като натурален и безопасен продукт.

Именно затова в Брюксел бе организирана изложба и Европейският парламент се превърна в розоварна за етерично масло. Евродепутати, политици и журналисти имаха възможност да се докоснат до магията на българската роза. Кметът на Казанлък Галина Стоянова каза, че розата и розовото масло са не просто традиция и производство, те за нас са идентичност. „Розовото масло се използва и в Космоса, защото едно от най-силните му качества е, че издържа на висока температура и в различни условия. То е част от хранителната индустрия по цял свят, опитайте продуктите, които носим, за да се уверите, че са вкусни и полезни за организма!“, прикани тя гостите на изложбата.

Българската позиция е, че етеричните масла не трябва да бъдат класифицирани и третирани като смес от химични елементи, а като отделна натурална единица с променлив състав и концентрация, зависещ от различни природни фактори - например от метеорологичните особености, киселинността на почвите, честотата на валежите и др. Амбицията на всички български евродепутати е националната позиция да бъде защитавана още в дебата в ЕП, за да падне текстът, подлагащ на риск производството на розово масло. В края на годината ЕК трябва да публикува и своите предложения за промени в другия регламент с отношение към етеричните масла - Регламента относно регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали (REACH).

Основният докладчик по регламента - евродепутатът Мария Спираки, също подкрепя нашата кауза. По думите ѝ България не произвежда само розово масло, а една добавена стойност, и това трябва да продължи и занапред. Посланикът на България в Постоянното представителство към Европейския съюз Румен Александров описа розовото масло като „национално съкровище“. Гостите на изложбата бяха поздравени с красиви изпълнения на Ансамбъла за народни песни и танци „Искра“ към едноименното казанлъшко читалище.

Розата без никакво съмнение е визитната картичка на България пред света. Климатичните и почвени условия в Розовата долина са най-благоприятни за отглеждането на маслодайната роза и редица още етеричномаслени култури. Уникалните климатични условия, както и развитата за няколкостотин години българска традиция в отглеждането на розовия цвят, даряват долината с нейното име и със славата на производител на най-качественото розово масло. Много от световноизвестните брандове в парфюмерията използват българската маслодайна роза за своите аромати. Освен това българското розово масло има и много ползи за здравето. Царицата на цветята и символът на любовта е и символ на България и трябва да бъде защитен като такъв.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Райска Земя Българска

    51 7 Отговор
    Дано Ганя се научи да я обича и пази

    Коментиран от #23

  • 2 явер

    50 1 Отговор
    Как се извлича, а защо не показахте как се гледат розите и накрая берат.

    Коментиран от #18

  • 3 Факт

    30 72 Отговор
    да бяхте показали и тютюн как се бере че за него вече никой не говори ,или и той зачезна като хубавото месо,сирене и кашкавал.
  • 4 Наблюдател

    35 71 Отговор
    Не разбирате ли че ЕС искат да вземат това производство и да го преместят другаде но не и в БГ

    Коментиран от #12

  • 5 Дума

    3 64 Отговор
    Хубаво е да се запази, само гледайте да го няма в козметика за кожа. Силен алерген е, както и другите есенциални масла.

    Коментиран от #27

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Аз празнувам 3ти Март

    28 72 Отговор
    тези докато не ни затрият и заселят територията с разни мигри няма да мирясат

    Коментиран от #10

  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 70 Отговор
    А в Брюксел показаха ли снимките от последния човешки зоопарк ❓❗
    Да , до края на 50-те години там са водили децата си ( днешните 70 годишни) да гледат хора в клетки ❗❗❗❗
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ставри

    72 18 Отговор

    До коментар #7 от "Аз празнувам 3ти Март":

    Ти сам ще се затриеш, като в главата ти е все лошо! Ганьо все си мисли, че искат да го прецакат, тъпа народопсихология...

    Коментиран от #20

  • 11 Бспар

    6 74 Отговор
    Ами вярно е! Тези масла са опасни за здравето! Трябва да се забранят! Никакво производство! Само на чернуя пазар, контрабанда и никакви данъци! Те и сега не плащат данъци и продават ментета по магазините...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 62 Отговор
    Дали миНОсите които ми носите ще изтрият позора на днешните учители по ДИМОкрация 🤔🤔🤔

    Коментиран от #15

  • 14 Редник

    66 0 Отговор
    Поздрвавам Новаков. Не харесвам партията му, но ценя доброто. Само да кажа, че най вредното нещо в ЕС е европейската комисия. Вярно ги избират с конкурс, но за малоумници.

    Коментиран от #28

  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 45 Отговор

    До коментар #13 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Много е кофти , нали ❗
    Като малки са ги водили да хвърлят бонбони и банани на хора в клетки, а сега те да ви учат на ДЕМОНОкрация 🤔🤔

    Коментиран от #16

  • 16 маймун

    41 2 Отговор

    До коментар #15 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ти бануна само ши гу смучкаш

    Коментиран от #17, #21

  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 35 Отговор

    До коментар #16 от "маймун":

    Злобата е израз на БЕЗсилие 🥸🥸🥸
    И ЛИПСА НА ЕНТИЛЬЕКТ 😝😝😝
  • 18 Псето

    4 35 Отговор

    До коментар #2 от "явер":

    На ръка се берат умнико рано сутрин

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Кажи честно!

    4 25 Отговор

    До коментар #10 от "Ставри":

    Къде са 4 милиона българи, сояк?
  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 25 Отговор

    До коментар #16 от "маймун":

    Смелчаги, минусите валят, като дъжд в Ахтопол, ама няма ни един смелчага да пише, че лъжа, да иска линкове, да ме поучава със снимки ....
    що ли 🤔✔🤔✔
  • 22 Небинарен евроатлантик с аутизъм

    8 25 Отговор
    Българския сояджия от София не е пипал мотика, не е ставал в 3 часа да бере рози, не е ходил в казарма, но е гражданин на света, европеец, пие соево лате, яде кето хляб от Савини и кара ел.тротинетка. Трябва да не ви дават да излизате извън центъра на София, щото може да ви е.ат някъде.
  • 23 оня

    6 25 Отговор

    До коментар #1 от "Райска Земя Българска":

    Дано не я продадат нашите 240 поsерковци:))
  • 24 Милен

    4 25 Отговор
    Те трябва да плащат, не ние да се молим 🤬🤬🤬
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Докога

    6 27 Отговор
    Ще трябва да им търпим "ценностите" на тия брюкселски зелки???
  • 27 А какво би трябвало според теб да има

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Дума":

    в козметиката за кожа? Синтетични химикали, имитиращи качествени естествени продукти ли? Всяка храна, всеки медикамент, ядки, билки, подправки, шоколад, млечни, перилни препарати, козметика, боя за коса, лепилото на цитопласт, паста за зъби, полени, мъх от тополи, дори пчелната отрова и/или отрови от насекоми и т.н., е евентуален алерген! Това е строго индивидуално и зависи от толерантността на имунната система на всеки човек!!! Затова е силно препоръчително при първа употреба на тези неща (а и на още много други) да се прави кожен тест за алергия на вътрешна страна на лакътя! И ако до 24 часа няма реакция, то тогава да се ползва дадения продукт. Но да се забранят етеричните масла, щото видите ли: замърсявали природата и били отровни, айде бе? Това поредната простотия на "големите" в ЕС ли е или какво? Как ще ги спрат? Фирми от цял свят произвеждат етерични масла, от чисто полза са доволни много хора! Как ще спрат тези фирми да ги произвеждат? Или искат с това право да се сдобият САМО ОПРЕДЕЛЕНИ ФИРМИ И/ИЛИ ДЪРЖАВИ??? Тази работа нЕма да я бъде! Големите в Европа да решават кой какво ще отглежда, произвежда, какво въглища ще гори, какви този ще МОЖЕ да отглежда и какви НЕ!!! Правителството ни ЗАЩО дреме и не защото българските интереси? А и изобщо етеричните масла? Аз съм потребител на ЕМ-ла и за мен те доказано са полезни, за разлика от синтетичните химикали, с които са пълни и козметика, и храни, и всичко около нас!!!
  • 28 Във всяка партия има свестни политици.

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Редник":

    Но са малко, за съжаление. И щом системните играчи усетят, че свестният НЕ се вписва в играта им, следващия път е извън листите!
  • 29 палячовци

    1 0 Отговор
    България може да блокира решение на ЕС, което не отговаря на нашите интереси, щом не искат да разберат къде е проблема. Не нужно да им се прави шоу, за да получим съответните права да продаваме розовото масло като натурален продукт. Търси се политик с топки, ама от послушковци и лакеи не можем да го намерим.
    Да бяхме подшушнали на франсетата, че парфюмите им също следва да се третират като отрова и да бъдат класифицирани като потенциално опасни за човешкото здраве и за околната среда, то тогава щеше да се реши много бързо проблема. Кой ще си купи продукт, съдържащ потенциално опасни вещества (еле пък, ако бъде и декориран със знак за отровни вещества)!
    Нямаме си Орбан, та да отстоява българския интерес!
Новини по държави: