Last news in Fakti

6 Октомври, 2023 11:13 1 273 8

Установен е теч в АЕЦ „Кръшко“ в Словения

  • аец-
  • теч-
  • словения

Електроцентралата ще бъде затворена като предпазна мярка

Установен е теч в АЕЦ „Кръшко“ в Словения - 1
Снимкa: Shutterstock

Атомната електроцентрала „Кръшко“ в Източна Словения ще бъде затворена като предпазна мярка, след като бе установен теч на основната система в контейнера, предаде агенция СТА. От електроцентралата заявиха, че няма опасност за живота и здравето на служителите и населението или вреда за околната среда – течът е под допустимите стойности, цитирана от БТА.

Компанията "Нек", управляваща АЕЦ „Кръшко“, съобщи вчера, че за определяне на източника на теч е нужно преустановяване на работата на електроцентралата. Оперативният екип ще започне контролирано постепенно намаляване на мощността.

Построената по времето на югославската федерация АЕЦ Кръшко е обща собственост на Словения и Хърватия. "Нек" е дружество с ограничена отговорност в съответствие със Споразумение между правителствата на двете страни. Централата покрива приблизително 20 процента от енергийните нужди на Словения и 16 процента от тези на Хърватия.

„Изтичането не оказва влияние върху служителите, населението и околната среда и е под стойността, определена като граница от техническите спецификации“, казаха от атомната централа.

Намаляването на мощността на реактора е започнало около 23.00 ч. снощи и ще става постепенно, обясниха от Нек пред СТА. Все още не е известно колко време ще отнеме постепенното намаляване на мощността до самото спиране.

Проблемите са свързани с първичния охладителен кръг, който се намира изцяло в контейнера - специална сграда за задържане. След спирането ще установят причината за теча и ще я отстранят.

"Нек" е уведомил и Администрацията по ядрена безопасност на Република Словения, че ще има превантивно спиране на централата.

"Кръшко" е в непрекъсната експлоатация от края на едномесечния основен ремонт, който се проведе миналата есен. В рамките на редовния ремонт 56 от 121 топлоотделящи елемента бяха заменени с нови, като новата активна зона е достатъчна като източник на енергия за следващата година и половина, т.е. до следващия редовен ремонт, който се очаква да бъде през пролетта на 2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Некой си

    17 2 Отговор
    Въпрос за един милион долара: КОЙ построи и КОЙ ремонтира АЕЦ Кршко?
    Отговор - УЕСТИНГХАУС!
  • 2 АУУУУУ

    6 13 Отговор
    АЙДЕ СЕГА ДА ЧУЕМ КОЛКО НИ Е НУЖНА .....БЕЛЕНЕ 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #8

  • 3 Засечка утечка

    11 2 Отговор
    Скоро и у нас, нали и ние ще експериментираме с кравешкото ядрено гориво. Ако и в АЕЦ Козлодуй стане теч, е тогава вече хептен ще утечем всички
  • 4 пу$$ин

    2 3 Отговор
    да им помага сега 😄

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 защо се спестява или се крие

    10 1 Отговор
    че тази атомна централа е американско произвоство
  • 7 майкати

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Некой си":

    ще помага.на магистралата.оръ фляк 😉
  • 8 Пилотът Гошу

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "АУУУУУ":

    Що не питаш дали е руска или може би американска?
Новини по държави: