Last news in Fakti

30 Април, 2024 11:42 508 5

60% от финландците подкрепят ядрената енергия

  • атомна енергетика-
  • финландци-
  • финландия-
  • аец-
  • енергетика

Силната подкрепа за ядрената енергия е особено важна, когато се търсят повече чисти енергоизточници

60% от финландците подкрепят ядрената енергия - 1
Снимка: Shutterstock

Борбата с климатичните промени и енергийната криза от зимата на 2023 г. са консолидирали подкрепата за ядрената енергия във Финландия - 61% от финландците са „за“ и едва 9% - „против“ АЕЦ. Това показва скорошно проучване в страната, поръчано от енергийната асоциация Finnish Energy Industrial Group, като това е второто най-голямо одобрение след зимата на 2023 г., информират от сдружението, предаде nucnet.org.

„Резултатите показват, че опасенията за цените на тока са намалели с пускането в експлоатация на трети енергоблок на АЕЦ „Олкилуото“ и изграждането на повече мощности“, допълват от Finnish Energy. „Силната подкрепа за ядрената енергия е особено важна, когато се търсят повече чисти енергоизточници за намаляване на емисиите от индустрията и привличане на нови инвестиции в сектора.“

Финландската енергийна асоциация посочва още, че „решението на Брюксел да признае ролята на ядрената енергия за постигане на климатична неутралност, има отражение върху подкрепата за ядрените технологии и интереса към нови решения като малките модулни реактори (ММР).

Един общ европейски пазар за АЕЦ би открил пътя към ползите от серийното производство. А това изисква технологично неутрални климатични и енергийни политики от страна на ЕС, както и сътрудничество между регулаторите за хармонизиране на изискванията за ядрена безопасност.“


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще подкрепят

    3 0 Отговор
    че и песен ще пеят биля.
    Иначе студ и вълци.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: