Last news in Fakti

28 Януари, 2024 05:42 754 7

Финландия избира нов президент

  • финландия-
  • избори-
  • президент

И деветимата кандидати за поста обещават твърда позиция към Русия

Финландия избира днес нов президент, който да ръководи страната в новата ѝ роля като членка на НАТО, след като скъса с десетилетията необвързаност в отговор на инвазията на Русия в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Приемането на скандинавската страна в западния отбранителен пакт миналата година провокира заплахи за "контрамерки" от нейния огромен руски съсед.

През декември Финландия затвори цялата си граница с Русия за пътнически трафик в отговор на скока в притока на мигранти, които се опитват да пресекат границата. Москва отрече финландските обвинения, че изпраща чужденци в съседната държава.

И деветимата кандидати за президентския пост обещават твърда позиция към Русия.

Президентът на Финландия има роля във външната политика и политиката по сигурността, която осъществява в тясно сътрудничество с правителството.

Държавният глава представлява страната на срещите на НАТО, като същевременно е и главнокомандващ на финландските отбранителни сили.

Александър Стуб от дясноцентристката Национална коалиция се очертава като фаворит, като последните проучвания му дават 22-27 процента подкрепа на първи тур. Той изпреварва с малко члена на либералната Зелена партия Пека Хаависто, който получава 20-23 на сто.

Юси Хала-ахо от националистическата партия „Финландците“ не изостава много от Хаависто и има на 15-18 процента подкрепа.

Гуверньорът на Националната банка на Финландия Оли Рен и социалдемократката еврокомисар Юта Урпилайнен са сред другите шест кандидати от целия политически спектър.

Ако днес никой не събере повече от 50% от подадените гласове, ще се проведе балотаж.

Частични резултати се очакват малко след затварянето на избирателните секции в 18 ч. по Гриуич, а имената на първите двама, които отиват на балотаж, трябва да станат ясни до два часа и половина по-късно освен ако резултатите не са много близки.

Новият президент ще замени 75-годишния досегашен държавен глава Саули Нинистьо, който трябва да се оттегли след два шестгодишни мандата.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путлерстан

    2 9 Отговор
    Расняците много ги е страх от финците и лведите много бой са яли.
  • 2 Гориил

    10 1 Отговор
    Финландия избра война в продължение на много години (може би десетилетия). Ако заплахата от нахлуване на НАТО в Русия стане неизбежна, земята на хилядата езера е изправена пред изчезване.

    Коментиран от #3

  • 3 Ботаникал

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гориил":

    Никой няма да воюва в гората, в блатата и езерата. Пънат се напразно. В Украйна и Полша е голо поле, танковете минават много по-лесно.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Зелен Демократ 9787

    2 4 Отговор
    Като демократ с международно значение се запознах с кандидатите, най-вероятно на втория тур ще се изправят двама велики демократи- Пека Хаависто и Сашко Стуб! Който и да спечели ще е огромна победа за демокрацията и пирон в ковчега на омразната ни Русия, но все пак предпочитам това да е откритият пиераз Бай Пека! Сашко е наше момче, цинично копеееле, ама още робува на стари догми, скрил се е след някаква фуста и не се разкрива! Обаче какво удоволствие ще е на някое събитие финската първа дама Антонио Флорес да блести и да сложи останалите женуря в джоба си, красиво ще бъде нали, и политически коректно! Да му мисли изверга Путин, силата на демокрацията е безгранична, а дори Вселената има някакви граници!, както беше казал г-н Айнщайн!!!

    Коментиран от #6

  • 6 Нокия с фенерче

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Зелен Демократ 9787":

    Зелен демократ = зелен пееееераст. Като си пишеш простотиите, поне бъди по-кратък.

    Коментиран от #7

  • 7 Зелен Демократ

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Нокия с фенерче":

    И защо, ако си истински Нов Демократ ще разбереш колко съдбовно решение имат тези избори за Северна Европа и борбата с мерзаавеца Путин!
Новини по държави: