Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Февруари, 2024 15:31 3 099 60

Ракети от Ким за Путин: допинг за режима, нищо за народа

  • северна корея-
  • ракети-
  • ким чен ун-
  • владимир путин-
  • русия-
  • война-
  • оръжия-
  • санкции-
  • китай-
  • пхенян

За първи път от 5 години насам севернокорейската икономика ще отбележи ръст - благодарение на оръжейните доставки за Русия. Обикновените хора в една от най-бедните страни в света обаче няма да усетят нищо от това.

Ракети от Ким за Путин: допинг за режима, нищо за народа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Северна Корея е най-изолираната държава в света. Тази година обаче се очаква страната да отбележи икономически растеж за пръв път след пандемията. Причината - доставките на оръжия за Русия пълнят държавната хазна.

От август 2023 г. насам Северна Корея е извършила десет трансфера на оръжие. Южнокорейското разузнаване твърди, че става въпрос за около един милион броя муниции. Според друга информация - от американски сателитни изображения - Пхенян е доставил на руската армия и балистични ракети. Северна Корея и Русия отричат подобно нещо да се е случвало. Тайната сделка между севернокорейския диктатор Ким Чен Ун и руския му колега Владимир Путин вероятно ще подсили икономиката на Пхенян, за която южнокорейската централна банка твърди, че възлиза едва на 22,6 милиарда евро през 2022 година.

Още новини от Украйна

Сделката с Русия може да заличи ефекта от пандемията и санкциите

Локдаун режимите по време на пандемията от коронавирус само усложниха ситуацията за севернокорейската икономика, която се сви с 4,5% през 2020 година. Още през 2016 г. обаче на Пхенян бяха наложени международни санкции за ядрената програма на страната и основния ѝ износ на въглища към Китай пострада. Двете кризи само задълбочиха трудностите в държавата, където 60 на сто от населението живее под границата на бедността.

"Икономиката се свива в последните пет години. Така че сделката за продажба на оръжия на Русия ще помогне да се осъществи растеж от около 1 процент през 2024 г.”, казва Ануита Басу от анализаторския хъб Fitch Solutions. Според нея прогнозите обаче са само догадки, тъй като Пхенян не споделя никакви данни за икономиката си. По-голямата част от информацията идва от Централната банка на Южна Корея и търговските партньори на Северна Корея. През миналата година търговията на Северна Корея с Китай, който е най-големият партньор на Пхенян, се върна до предпандемичните нива от около 2,3 милиарда долара, съобщават от Пекин. Между 2016 и 2018 г. пък беше отчетен драстичен спад заради наложените на Пхенян санкции.

Експертката Басу нарича споразумението за продажба на оръжия на Русия "мегасделка”, но и според нея това е "отчаяна стъпка” от страна на Русия, която е все по-изолирана в глобален мащаб. Най-старият мозъчен тръст за отбрана и сигурност "Royal United Services Institute” публикува доклад през октомври миналата година, в който се казва, че решението на Пхенян да предостави оръжия на Русия "подчертава сериозната опасност, която Северна Корея представлява за международната сигурност”. От тръста предупреждават също, че тази сделка "ще има огромни последици за войната в Украйна и сигурността в Източна Азия”.

Сектор отбрана е двигател на просперитета

Секторът на отбраната в Северна Корея е един от най-големите работодатели. Според изчисления там работят два милиона души от 26-милионното население на страната. Отбраната е един от двата най-важни за икономиката сектори, заедно със земеделието. Доскоро Северна Корея сама обслужваше нуждите на армията си, но вече има няколко държави, на които продава своите оръжия и муниции - най-вече бивши съветски републики и държави от Субсахарска Африка. Повечето от частите за оръжията се внасят в Северна Корея от други държави с наложени санкции като Китай и Иран.

"Северна Корея се бори за две неща отдавна - първото е легитимност като нация, с каквато не разполага, тъй като Корейската война не е приключила официално. Второто е устойчива отбрана и армия, които са способни да защитават суверенитета ѝ”, обяснява Басу, като уточнява, че Русия помага за осъществяването и на двете цели.

Въпреки че сектор отбрана е особено важен за Пхенян, експертката се съмнява, че сделката с Русия за оръжия ще е от полза за Северна Корея. Страната от години разчита на международни помощи за изхранването на населението си и много хора страдат от недохранване и други здравословни проблеми.

"Обикновените хора едва ли ще усетят някаква промяна, защото Северна Корея продължава да е автократична държава, където има много корупция”, казва Басу. "В същото време допълнителните приходи за отбрана ще подобрят способността на Севера да се финансира отвън. Така достъпът до вносни храни и технологии ще стане по-лесен”. Очаква се страната да спечели най-малко милиард долара от продажбата на артилерийски муниции на Русия, посочват от "Блумбърг”. А балистичните ракети, които са нужни на Москва, обичайно струват по няколко милиона долара. Басу не е убедена доколко сделката е за директни плащания или по-скоро става въпрос за някакъв вид бартерно споразумение за икономическа помощ от страна на Русия.

Сделката за оръжия може да сближи Русия и Северна Корея

Икономистката отбелязва също, че Северна Корея, заедно с Русия, е прочута с големите си възможности в областта на кибератаките - държавата подготвя хиляди хакери. "Така че това може да е друга област, в която двете страни да работят съвместно занапред”, казва Басу пред ДВ. Владимир Путин "показа готовност да посети Северна Корея в близкото бъдеще”, съобщиха от държавната информационна агенция на Пхенян. Това е още един знак, че двете държави търсят допълнително сближаване. Такова посещение ще бъде първото на руския президент в Пхенян от повече от 20 години. Путин и Ким вече проведоха една двустранна среща в Русия през септември миналата година. Икономическите ползи обаче може да се окажат краткотрайни, ако тази година бъде намерено дипломатическо решение на войната в Украйна или ако Китай, който е основен съюзник на Пхенян, отслаби подкрепата си както за Северна Корея, така и за Русия.

Автор: Николас Мартин


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин обеща да я хване

    16 13 Отговор
    с голи бузи

    Коментиран от #7

  • 2 Путлеркапутин съм

    14 13 Отговор
    Нямам ракети, или както казваме в България на гол г ъз чифте пищови да не се види че царя е гол
  • 3 То е ясно !

    15 12 Отговор
    Русия е Китай ,никога няма да изоставят С.Корея.

    Коментиран от #5, #47

  • 4 Путлеркапутин съм

    8 15 Отговор
    Нямам ракети, или както казваме в България на гол г ъз чифте пищови да не се види че царя е гол
  • 5 Крим ваш

    11 13 Отговор

    До коментар #3 от "То е ясно !":

    Сибир наш 😁

    Коментиран от #59

  • 6 Дякон Унуфрий Араллампиев

    20 10 Отговор
    Така се прави икономика Така се крепи държава На добър час Ким

    Коментиран от #22

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тома

    17 7 Отговор
    А бяха писали че северно корейците умряха от глад и ние им вярвахме

    Коментиран от #15, #30

  • 9 Сор Рус

    27 6 Отговор
    то щото авериканският народ получава дял от свърхпечалбите на частната им военна индустрия аха аха ахахахахахахахахаха
  • 10 Българин

    20 8 Отговор
    пак ще хвърчат говежди рога и копита

    а зеленски ще се крие в миша дупка и ще уволнява всеки за когото се сети
  • 11 Иван

    21 8 Отговор
    Народа беше 17 милиона, сега е 28 милиона. По това време народа беше 9 милиона, сега народа е 7 милиона, с много цигани, с много чалга, с много агенти на турското разузнаване.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Истината е

    18 7 Отговор
    Че руснаците нямат никаква нужда от ракетите на Ким. Правят му услуга, за да може Северна. Корея да си тества собственото производство в реални бойни условия. Дори му дадоха разработките на МБР " Топол М ", за да нервират американците.
    За незнаещите МБР= Междуконинентална Балистична Ракета.

    Коментиран от #25, #36

  • 14 Ама че заглавие.

    11 4 Отговор
    Странно, ако не неадекватно.
    Ами ,дайте ракети и за народа.
  • 15 Ами

    10 11 Отговор

    До коментар #8 от "Тома":

    то си е истина, диктаторчето Ким не мисли за народа а как ракети да произвежда.
  • 16 Иван

    16 9 Отговор
    Соросоидни овце, нали плюехте срещу Северна Корея, че не била въвела локдаун???
  • 17 Ризата

    9 6 Отговор
    И не само ракети от тюмбелина кими и наемници праща ама последните леко дадоха фира на пазара в Донецк

    Коментиран от #24, #44

  • 18 Истината му е майката

    12 5 Отговор
    Аууууу дойчето се притеснил за народа на Северна Корея
  • 19 НОВИНИ ОТ ФРОНТА

    17 5 Отговор
    КОЙ Е ИЗНОСИТЕЛ НА ОРЪЖИЕ НОМЕР 1 В СВЕТА. те са демократи и го правят за народа. алчни и лакоми, искат целия свят да е техен. САМО НАЙ-СМЕЛИТЕ ИМ СЕ ОПЪЛЧВАТ.
  • 20 Ффф

    14 6 Отговор
    Както ЕС за украйна има но за фермерите няна
  • 21 Урюрвкос

    3 4 Отговор
    Русия и Китай изпълняват санкциите приети от ООНето но на среща от 13 септ 2023 се договориха за приемането на механизъм който позволява да се премахнат санкциите. Това трябва да стане към края на март 2024. Така че военно техническото сътрудничество между Русия и сев Корея засега изпълнява решенията на ООНето.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ами да има да хвърля по

    1 1 Отговор
    фронта . хахахаха Още не са хванали наемния професионален убиец с пистолета от 15 м . никога няма да го открият . Богатите имат кръгове бизнес , култура , почивки . На времето Момата се смееше - няма глава , няма вина . Убива много и дълго време . Как подбира жертвите . Няма подбор . Но нито един богат . Да .
  • 24 Ти въобще

    10 5 Отговор

    До коментар #17 от "Ризата":

    Имаш ли мозък???
    "Наемниците на Ким" на пазара в Донецк?!?! И какво правят там според теб??? Да беше гледал репортажа на Патрик Ланкастър от мястото- дядовци и леки прозаващи мед и ядки - това ти са " наемниците на Ким". Но вие грантаджиите не се срамувате и от най гнусните лъжи...

    Коментиран от #35

  • 25 Така е.

    6 8 Отговор

    До коментар #13 от "Истината е":

    Просяци с просяци се събират.
  • 26 Айтолах ПуКим

    9 7 Отговор
    БРИКС Ботсвана Русия Иран Конго Северна Корея
  • 27 ТИР

    10 3 Отговор
    Не знам как е развита Северна Корея ама като гледам чистотата в градовете им се чудя,,,,и бъркат ли по кофите,,,
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Абе руснаците закараха ли шлепа със жито

    7 5 Отговор
    За братята им нигерци?
  • 30 Не са бе

    4 5 Отговор

    До коментар #8 от "Тома":

    Подържат ги полуживи да бачкат в завода за снаряди и та маат с лопатата кюмюра в подводниците на въглища

    Коментиран от #43

  • 31 Руска🐻

    11 5 Отговор
    КАТ ВИДИШ ДОЙЧИ ЗЕЛИ КО ДА ЧЕТЕШ ПОВЕЧЕ
  • 32 Българин

    5 5 Отговор
    Пак са хвърчали из въздуха краварски и фашистки крайници и части
  • 33 Факт4екър

    9 4 Отговор
    На пропагандистите на Сорос освен да си съчиняват истории срещи Русия нищо друго не им остана като опция.

    Коментиран от #37

  • 34 ОПА

    6 8 Отговор
    Срамът и позора на руската сган са безгранични, другари им останаха само най големите непрокопсаници на планетата. За смях са и почитателите им с инфантилните опорки, но продължавайте без вас няма да е поне малко смешна цялата трагедия.
  • 35 Ихтамнет

    2 6 Отговор

    До коментар #24 от "Ти въобще":

    Наемници на ким в Донецк правят същото каквото правят френските наемници в Харков тези дядовци и баби си ги споделяйте в пенсионерските сбирки
  • 36 Истината е че

    7 5 Отговор

    До коментар #13 от "Истината е":

    Никой не му пука от джуджетата, освен за смях и подигравка за друго не стават 🤭👍🤣😂
  • 37 Сорос съчини вчера

    3 4 Отговор

    До коментар #33 от "Факт4екър":

    Още една потънала гордост Москва на дъното на морето стелт подводница станала безаналогова
  • 38 Станислав

    9 3 Отговор
    Статията е доказателство какви глупости се пишат в ДВ
    Самия факт че уш знаят толко за най затворената Държава и икономика е смях!
    С две думи казаха че едния лош човек помагал на другия лош човек! Страшни са!
  • 39 Фалиралите

    8 3 Отговор
    Дойче веле вместо да се занимава с пропаганда да пита къде са парите за фермерите които ще дават за Украйна
  • 40 Атина Палада

    7 2 Отговор
    Кимчо е пич! Любимец ми е,защото НЕ е безгръбначна мишка! Не го интересува кой седи отсреща, дали САЩ, дали Русия, дали извънземните.. При него няма покланяне. Или ще се държиш прилично или ще ти забия ракетата у г..зО:) казва Кимчо! затова американците се крият у бункерите като Кимчо излезе да тества някоя ракета :))
  • 41 рада дълбоката при Карбовски отвр......

    3 2 Отговор
    Предварително казвам че статии от Зелето не ги чета , но имайки в предвид статията или заглавието , трябва да знаем малко повече историята и как Северна Корея се спасила благподарение на руснаците . Днес в времето на пандемии , всякакви зарази и щуротии се чудя даже къде е по правилно да живее човек когато социалистическата се справи няколко пъти по добре с Ковида . Другия момент е че живеят в изолация а там бяха хяколко американски звезди от НБА и бикой дори не каза лоша дума за тяхното съществуване . Змалм какво ще кажете , винаги бягат от Изток към Запад но аз знам и такива които искат да се върнат на изток но вече не им се получава . Не ме питайте къде живея , това е мой избор и не съжалявам !
  • 42 Дякон Унуфрий Араллампиев

    3 3 Отговор
    Урок по Икономика Имаш производство на МБР с три степени на твърдо гориво Значи ти развиваш поне още сто други сектора в икономиката Защото ако не ги развиваш ставаш като една Балканска бананова държава Точка по въпроса
  • 43 Пешо

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Не са бе":

    Тези неща от Шенген ли ги виждаш? Нали си в Шенген и маааааш ли маааш!!!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ризата

    1 2 Отговор

    До коментар #44 от "стоян георгиев":

    Хохохо заболя ли те руцката душа сvинособаka
  • 46 Дойче Зеле

    2 1 Отговор
    Е най истинската медия. Те са немското Факти. Само истини и то навреме...

    Коментиран от #48

  • 47 факти

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "То е ясно !":

    Kел файда да имаш тези държави зад гърба си ,като държавата ви е най-бедната икономика в света,а народа ти живее с най-бедните и мизерни стандарт и качество на живот именно защото ТЕЗИ държави са зад гърба ти.
  • 48 гостгост

    1 6 Отговор

    До коментар #46 от "Дойче Зеле":

    В интерес на истината Дойче Веле е една от най-признатите и достоверни медии според оценката на медиите.Руските новинарски източници например до един са 90% лъжи и пропаганда на режима.

    Коментиран от #49, #56

  • 49 Атина Палада

    3 1 Отговор

    До коментар #48 от "гостгост":

    Ха, Д. Веле е пропагандна медия и това е всеизвестно. Както СНН е пропагандна в САЩ и американците си го знаят, както 1-ви канала в Русия, където и руснаците си го знаят!
    Разликата е, че СНН и 1-ви канал прокарват пропагандата на правителствата , съответно САЩ и Русия , а Д. Веле прокарва пропагандата на глобалистите.
  • 50 а зеле

    2 0 Отговор
    миризливо да си го бутайте в андере зайте.....
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Порно

    1 0 Отговор
    Всъщност, руснаците не плащат в пари, а доставят нефт, газ, зърно, месо и други продукти. Все неща, които имат в излишък и им е трудно да пласират заради санкциите. Изгодно и за двете страни. И не е вярно, че обикновените корейци нямат полза, значително е подобрено снабдяването с продукти.
  • 58 веско

    1 0 Отговор
    "Северна Корея е най-изолираната държава в света. Тази година обаче се очаква страната да отбележи икономически растеж за пръв път след пандемията. Причината - доставките на оръжия за Русия пълнят държавната хазна." Те са в това положение защото вие престъпни свине ги докарахте до това положение. Вечните санкции от толкова години Ю. Корея и С. Корея преди години бяха изградили много добри икономически отношения но Световната престъпна сг..ан веднага направи всичко възможно като провокира Ю. Корея и от тогава до сега много натегнати сякаш всеки момент може да избухне война между тях.. И тая чума не само там но в целият свят продължава да създава хаос , непред сказуемост , постоянни провокации, и подстрекателства.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: