Last news in Fakti

12 Февруари, 2024 04:20 1 042 6

Консерваторът Александър Стуб спечели президентските избори във Финландия

  • александър стуб-
  • пека хависто-
  • президент-
  • избори-
  • финландия

Победителят бе поздравен от опонента му на балотажа Пека Хависто

Консерваторът Александър Стуб спечели президентските избори във Финландия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Консерваторът Александър Стуб печели президентските избори във Финландия, след като съперникът му Пека Хависто призна поражението си при преброени над 90% от гласовете на вота, белязан от напрежението с Русия около влизането на Хелзинки в НАТО, съобщи dariknews.bg.

"Александър, поздравления за 13-ия президент на Финландия", обърна се в пряк ефир към своя съперник Хависто, който е бивш външен министър от Зелените, но се явява като независим кандидат. Същевременно финландската телевизия съобщи, че при преброени 98% от бюлетините Стуб събира 51,7% от гласовете.

На балотажа пред урните се явиха 70,7% от 4,3 милиона избиратели във Финландия.

"Единственото нещо, за което мога да мисля сега, е признанието, което получавам, това е най-голямата чест в живота ми. Това е голяма победа за демокрацията във Финландия и аз съм изключително горд с всички финландци, които гласуваха", реагира Стуб на публикуването на резултатите.

Стуб, който е бивш премиер на Финландия, ще встъпи в длъжност в началото на следващия месец и ще наследи президента Саули Нинистьо, който изкара два шестгодишни мандата на поста и по конституция няма право повече да се кандидатира.

Финландският държавен глава се избира пряко и наред с церемониалната си роля разполага със значителни правомощия във външната политика и политиката в областта на сигурността.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Артилерист

    12 4 Отговор
    Финландия беше цветуща независима държава, която вземаше и от Изток, и от Запад и беше пример за просперитет. Сега, според мен, американците я натиснаха да се включи в глутницата НАТО, заради границата й с Русия и в момента там ври и кипи от социални брожения, заради орязване на досегашни привилегии за хората. Изобщо преминаването към " свободата, демокрацията и свободното слово" й носи само негативи-стана една от подтичващите след кервана...

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сандо

    2 2 Отговор
    Голяма победа за демокрацията "по американски".А фините ще продължават да страдат.Хак им е,като си избират продажни политици като нас.

    Коментиран от #6

  • 4 полиш

    2 0 Отговор
    Финландия вече не е това което беше.Америка и пратиха отровна целувка на която те не устояха и сега ще сърбат пре соленият таратор.Така е когато държавата ти се управлява от страхливци в костюми ококорили очи в тъмното.Страхливци изпитващи параноя дори от собствените си сенки.

    Коментиран от #5

  • 5 ти да не си от-ка-чен?

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "полиш":

    на друг ми не мязаш.и тва,дет го сътвори колко време ти отне,че кат глеам първи пост още от четири сутрин си го натресал.финляндий?там очен харашо.харошие денгами людей палучает.харашо жится.а такии кат тебе,дет им плащат по четири хил лева на месец да ръсат лъжи и клевети им стаа коуфти,мноо коуфти от живота на хората,който сравнен с тоя в русия е приказка.мухахааа
  • 6 руснаците ще загубят войната

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сандо":

    демек русия-украйна 1:0.
Новини по държави: