Last news in Fakti

23 Април, 2024 17:09 1 241 43

ЕП ще приеме първия в историята закон на ЕС, насочен към борбата с насилието над жените

  • европейски парламент-
  • европейски съюз-
  • борба-
  • насилие-
  • жени-
  • закон

Новата директива ще забрани принудителните бракове и гениталното осакатяване на жени и ще съдържа конкретни правила за киберпрестъпленията

ЕП ще приеме първия в историята закон на ЕС, насочен към борбата с насилието над жените - 1
Снимкa: БГНЕС

Утре е в очакване Европейските парламентаристи да приемат първия в историята закон на Европейския съюз, насочен към борбата с насилието над жените. Днес те разгледаха съдържанието на директивата, която се предвижда да хармонизира законодателството и да установи по-ефективна защита за жените в целия съюз, предаде БТА.

Новата директива ще забрани принудителните бракове и гениталното осакатяване на жени и ще съдържа конкретни правила за киберпрестъпленията, като например киберфлашинг и киберпреследване. Жертвите ще имат подобрен достъп до правосъдие и здравеопазване, включително репродуктивни услуги, а законодателството ще включва и разпоредби за предотвратяване на изнасилванията.

Евродепутатите обаче изразиха опасения, че директивата не прави достатъчно, за да защити жените от изнасилване, като посочиха, че за това са отговорни някои европейски лидери, като френския президент Еманюел Макрон, германския министър на правосъдието Марко Бушман и унгарския премиер Виктор Орбан, които са отказали в проектозакона да бъдат включени определения за даване на съгласие, които да помогнат при преследването на престъплението изнасилване.

Въпреки това шведската евродепутатка Евин Инждир посочи, че законопроектът за първи път в историята на ЕС включва изискването страните членки да насърчават сексуално общуване, основано на култура на съгласие. Макар на пръв поглед това да не изглежда новаторско, предизвикателствата, пред които бяхме изправени по време на преговорите, разкриха неговия наистина силен и революционен характер, заяви Инджир.

Ирландската евродепутатка Франсес Фицджералд заяви, че приемането на законопроекта не е достатъчно. "Нуждаем се от стабилна рамка за мониторинг и от истински ангажимент на всички нива на управление, за да гарантираме, че това наистина се прилага", посочи тя и призова министрите на правосъдието на страните членки, някои от които по думите ѝ не били напълно убедени в необходимостта от закона, да направят всичко по силите си, да се поучат от колегите си в Европа, да обменят най-добри практики, да се борят за допълнителен бюджет, да инвестират в ресурси и да превърнат успешното справяне с това престъпление в тяхно наследство.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    46 6 Отговор
    Аз не съм чувал някъде в Европа да обрязват жени , така че да не ни ги пробутват такива !!! Изпълняват поредната Козяшка директива , която да унищожи любовта и секса между жените и мъжете ! Пак се оказахме от неправилната страна на историята !!!

    Коментиран от #3, #24, #25, #30

  • 2 ХАХАХА

    32 3 Отговор
    Мале ,мале за какви глупости се харчат пари за заплати . Освен дрънканици нищо свястно. Част от това законодателство е заради гостите инженери ,доктори и ай ти специалисти.
  • 3 ХАХАХА

    26 3 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Аре сега ,не си чувал ,ами няма гениколожката да бие тъпана какво правят "гостите" от Африка!

    Коментиран от #10

  • 4 Уса

    30 1 Отговор
    Повечето жени в ЕС носят бурки а останалите са заробени в мъжки тела
  • 5 Рискиня

    18 2 Отговор
    ЕП първо да прочетат брилянтното произведение на Шекспир “ Calming of the shrew”
    (“Успокояване на опарничевата”)
  • 6 Зевс

    30 2 Отговор
    Усещам как в директивата ще се прокрадва една принудително налагана идеология и вместо за sex ще се говори за gender...
  • 7 Дискриминация!

    37 1 Отговор
    Нали сме равни пред закона, защо само насилието над жените???

    Коментиран от #16

  • 8 Мандо

    26 2 Отговор
    Хахахах не знаех че в европята осъкатяватгететално жени , французойки германки италианки , ааа за мъжете,,,, какво обрязването на мъжките бебенц остава безнаказано ...баааа пропадналата европа . Само война може да ни спаси от тази чума наречена евроатлантизъм
  • 9 Урсула акушерката!

    24 2 Отговор
    Мисли Урсулка в перспектива, ЕС се превръща в гейски съюз и мъже няма да има!!!
  • 10 Пич

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "ХАХАХА":

    Може и да има вярно в казаното от Вас , но при африканците по скоро ще да са някакви самодейци с макетни ножчета! Което не е целта на козяшкото мероприятие в Европа !

    Коментиран от #17

  • 11 Иван

    5 7 Отговор
    Жените са по-крехки като същества, аз не съм удрял жена - това са цветя, както и да е.

    Налага се някога разговор, но най-хубавият автор - който съм чел - това е жена - Вера Мутафчиева.

    Плътността на женската психика, не че е различна от мъжката - но има сила огромна.
  • 12 1020

    16 1 Отговор
    Чрез една по принцип правилна позиция (за ненасилие над жени) ще пробутат през задната врата извращенията, които наблюдаваме в северозападна Европа. Тези човеконенавистнически възгледи са облачени в красивата опаковка на благородство. Само че ЕП не заслужава и капка доверие.
  • 13 Бай Иван - Циганина

    10 1 Отговор
    Aз, както всеки нормален човек, съм против абсолютно всяко неоправдано насилие, най-вече срещу жените. Но истината е, че ЕП не е в състояние да създаде нищо нормално и работещо. И това ще обогати още някоя и друга НП0О, без да има реална полза за обикновените хора.
  • 14 Дрън, дрън та пляс!

    19 3 Отговор
    А насилието против гражданите изобщо? По време на измислената от САЩ-иянските олигарси пландемия защо имаше насилие против нас всички, противконституционни мерки за нас и НИЩО?
    И от къде на къде някакви си НЕизбирани калинки от "върха" на Вавилон в Брюксел ще налагат техни представи и закони на нас в съюза? Това не е демократично! НИЕ НЕ СМЕ ГИ ИЗБИРАЛИ да ни създават те закони и те не са БЪЛГАРИ!
    Може САМО нашите народни представители да създават за НАС наши закони. ЕС няма ЕДИННО ПРАВИТЕЛСТВО И ОБЩ ЗА ВСИЧКИ НАРОДИ, ИЗБРАН ПАРЛАМЕНТ! От къде на къде им хрумва, че ТЕ ИМАЛИ ПРАВО на това???
    Договорите за присъединяване към този съюз бяха да има свобода на движението на стоки, хора и капитали, за да имаме икономически просперитет заедно, НО НЕ И ДА СЪЗДАДЕМ ЕДНА ДЪРЖАВА!! Това даже е НЕВЪЗМОЖНО! Европа не е съставена от бежанци (от кол и въже), както САЩ. За това не става това при нас тука! Ние сме различни народи с различна култура, традиции и ценностна система. Не може да ни "свият" и претопят в нещо БЕЗЛИЧНО!
  • 15 Браво

    4 11 Отговор
    Подкрепям. Росифили и възражданци естествено ще са против.
  • 16 гост

    11 3 Отговор

    До коментар #7 от "Дискриминация!":

    Три са природните стихии пред които човечеството е безсилно : Земетресение; Наводнение и ЖЕНСКО МНЕНИЕ !
  • 17 ХАХАХА

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Пич":

    Ее не си прав . Точно в африканските племена се практикува това обрязване и междудругото даваха п.еди година ,две точно такъв случай в Европа беше в докторски сериал.

    Коментиран от #21

  • 18 Специално България

    10 0 Отговор
    още по времето на предишната ни система си имахме съвсем нормални закони, които ЗАЩИТАВАХА всички, включително и жените естествено! Западналите, щом са толкова западнали, нека си оправят само техните национални законодателства, щом им липсват тези регулации! Нас какво да ни интересуват тези примитивни параграфи, които всичките бивши соц-страни са ги имали даже още през 60-те г. на миналият век и още си ги имат? Ама западните, наистина са ЗАПАДНАЛИ много? Що не се учат тези от нас, еми се смятат, че всичко при тях било "по-напред"? Трънки!

    Коментиран от #23

  • 19 Трак

    9 1 Отговор
    ЕП е еврейска ционистка институция която е анти европейска и следва да бъде закрита моментално . Ако Адолф Хитлер беше жив щеше всичките тея из-роди от ЕК и ЕП да ги изгори живи на клада
  • 20 Българин

    2 0 Отговор
    Браво
  • 21 Пич

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "ХАХАХА":

    Ами , същото като Вас казвам и аз ! Може би не сте ме разбрала , твърдя че това не е европейска практика , а африканска ! Само диваците могат да са чак толкова големи диваци !
  • 22 Хорейшио

    14 0 Отговор
    А закон за насилие над мъже кога? Даже и статията по долу в сайта е за някаква си Габриела, която заедно с майка си удуши мъжа си... А Има и много други форми на насилие. Да не даваш на мъжа да вижда детето си, да мрънка и да искаш от него още и още пари.. Ю
  • 23 М3 голд

    8 0 Отговор

    До коментар #18 от "Специално България":

    Много си прав. Какъв е този джендърски шум? Но, прави впечатление, че въобще не се говори за защита на децата. Това са същества, хора - абсолютно беззащитни. Те не могат да противодействат на насилие по никакъв начин, най вече понеже са крехки тялом и духом. Там да направят нещо. А защо не го правят?

    Коментиран от #27

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Пешо

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Докато законите делят хората на жени мъже и трети пол и т.н. ще има и дискриминация. Насилието е еднакво върху всички... жени, деца и мъже. Всички са хора. . И дтуги няма между другото
  • 26 Пич

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "ха ха":

    В Козяците мога да вляза само с ...... напред !!! Но те ще се радват , защото са за секса без участието на жени !!!
  • 27 " А защо не го правят?"

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "М3 голд":

    Понеже са сатанисти! За какво им е да защитават децата?
    Нали има постоянно новини, как разни свещенници проявявали педофилски набези? И какво? Никакви наказания!
  • 28 Георги Илиев Митев

    5 0 Отговор
    Борците за " демокрация " с какви решения излизат ? ! Ако нормален човек слуша с какви проблеми се сблъскват представителите на Хомо сапиенс много трудно ще му е да се движи и свободно да живее сред такива обитатели на континента . А днес след като научва , че това дори са половината от Хомо сапиенс - от женски пол, нямам дори и идея какво да си мисля за обитателите на този континент .
  • 29 А насилие над Мъже

    5 0 Отговор
    Съгласно данни от полицията в западна държава 33% от физическото домашо насилие се извършва от жени. Предполага се, че психическото и емоционално насилие 60% се извърша от жените им. То не се отчита статистически. В България сигурно положението е същото. То не се отчита. За мъжа е недостойно да се оплаква от жена си и затова не звънят в полицията. Нали са уж са силния пол и с чуство на мъжко достоинство.
    Вероятно съотношението е 50 на 50. Защо говорят само за насилие срещу жени?

    От друга страна имам познат, на когото не му разрешиха да види сина си след 4-та до 18 година, въпреки решението на съда. И майката и тъщата настройваха детето срещу бащата – емоционален тормоз. Полицията е безсилна да разреши въпроса.
  • 30 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    И тука има крастави магарета, говоря за бели европейски мъже,не за гостите.Даже има ироничен случай един пич убива жена си изнервяля го често малко нервна.Шест месеца разиграва полицията рева ,търси и той с хората в гората следи..накрая го разбраха.Скоро пуснаха новина че си намерил любовта на живота със съкилииника си в затвора и иска да им разрешат брак Jonathan Daval историята.И още подобни и бити бели семейства не е единичен случай

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Пич

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Соваж бейби":

    Е това беше завършек на история ! Смях с се пет минути. Излиза че мъжката любов е по силна от тока ! А сериозно , идиоти има и ще има във всяко общество , без значение от цвета на кожата. И в България има по някой такъв случай , но генерално мъжете са си читави , и обичат и уважават жените си. Докато африканците , радикалните ислямисти и други религиозни фанатици имат осъзнато друго отношение към жените , което не е точно положително осъзнато. Въобще не ми харесва , че Европа се напълни с такива! Всъщност си мисля , че в България се живее много по добре отколкото в Европа. Въпреки всички недостатъци и негативи.

    Коментиран от #33

  • 33 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Пич":

    Аз като философ и психолог без диплом мисля че бързо се е адаптирал към новият си живот,няма друго решение .Не може да се определи къде е най хубаво в днешни времена, освен някъде на остров или пещера където има малко хора племена ,може би ?!Разликата е само в географската ширина, добри и лоши .Няма как да живеем на отбори искаш не искаш виждаш и срещаш такива и които не харесваш приятелю
  • 34 Ден

    1 0 Отговор
    На тези от снимката поне 10 години в концлагера!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: