Last news in Fakti

10 Май, 2024 13:04 2 742 35

Испания и Ирландия до дни ще признаят държавата Палестина

  • ивицата газа-
  • палестина-
  • газа-
  • испания-
  • ирландия-
  • жозеп борел-
  • хамас

Израел заяви, че плановете за признаване на палестинска държава са „награда за тероризма“

Испания и Ирландия до дни ще признаят държавата Палестина - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Испания, Ирландия и други страни членки на Европейския съюз планират на 21 май да признаят държавата Палестина, съобщи върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Борел каза това снощи преди очакваното днес гласуване в ООН по палестинската кандидатура за пълноправно членство в световната организация. Испанският премиер Педро Санчес заяви през март, че страната му, Ирландия, Словения и Малта са се разбрали да предприемат първите стъпки по признаването на палестинска държава, като се аргументира, че решението на израелско-палестинския конфликт с две държави е необходимо, за да бъде постигнат траен мир.

Попитан от испанската радиостанция РНЕ дали 21 май ще бъде датата, когато Испания, Ирландия и други страни членки от ЕС ще признаят държавата Палестина, Борел потвърди, споменавайки и Словения. Той допълни, че те ще бъдат последвани от Белгия и други страни членки.

По-рано испанският външен министър Хосе Мануел Албарес заяви, че решението за признание е взето, но не спомена конкретна дата. Международните призиви за прекратяване на огъня и за окончателно решаване на израелско-палестинския конфликт се засилиха паралелно с увеличаването на броя на убитите при израелската военна операция в ивицата Газа, целяща разгромяването на „Хамас“ след смъртоносното нападение на групировката в Южен Израел на 7 октомври.

Израел заяви, че плановете за признаване на палестинска държава са „награда за тероризма“, което ще намали шансовете за дипломатическо решение на конфликта в Газа. Днес се очаква Общото събрание на ООН да подкрепи палестинската молба да стане пълноправна страна членка, да обяви Палестинската държава за готова за присъединяване и да изпрати молба до Съвета за сигурност „да преразгледа въпроса благосклонно."

Вчера националните медии на Ирландия съобщиха, че Испания, Ирландия, Словения и Малта изчакват гласуването в ООН и обмислят общо признание на 21 май. Говорител на испанското външно министерство не отговори незабавно на молбата за коментар. Няма незабавен коментар до момента и от останалите страни. Словенският премиер Роберт Голоб заяви по-рано тази седмица, че страната му ще признае Палестинската държава до края на юни. От 1988 г. насам 139 от 193 страни членки на ООН са признали Палестинската държавност.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А Ганьо

    22 1 Отговор
    какво смята да направи ?

    Коментиран от #19

  • 2 Тонката

    24 1 Отговор
    Ганчо ще си наплюнчи пръста и ще го вдигне нагоре, за да види накъде духа вятъра. Кой е Ганчо, че да взема самостоятелни решения?
  • 3 Зомбайо

    26 0 Отговор
    И защо трябваше израелските терористи да започнат геноцид избивайки много хиляди цивилни, за да може да се осъществи решението за палестинската държава, което бе взето и одобрено от ООН още в края на 40-те години миналия век?!

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бен Гурион

    2 20 Отговор
    И къде ще са границите на "държавата Палестина" европейските фенове на Хамас в Испания и Ирландия решиха ли? Ще има ли място за всички заложници, които държат?
  • 6 Ганьо

    2 7 Отговор
    Палестинци 1950г. в Газа -55000 човека население
    в 2024г. - 2 000 000 човека население на тази малка територия .

    Коментиран от #10

  • 7 Бен Гурион

    0 11 Отговор

    До коментар #3 от "Зомбайо":

    Леко с квалификациите, не са безобидни.

    Коментиран от #21

  • 8 БГ пич

    9 5 Отговор
    А испанците кога ще признаят независимоста на Каталуния. Че ги вкарват в затвора всичките им водачи ,
  • 9 БСП за България и Радев

    4 7 Отговор
    Браво. Европа се събужда. Пълна подкрепа за братска Палестина, верен съюзник на Остта Москва - Техеран - Пекин

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Последния Софиянец

    5 10 Отговор

    До коментар #9 от "БСП за България и Радев":

    Реално Русия предизвика Хамас да нападне евреите, за да отслаби помощта за Украйна и го изигра по брилянтен начин

    Коментиран от #13, #15

  • 12 хе хе

    1 3 Отговор
    Това е чудесна новина. Ще признаят Палестина в договорените и граници, което някак си не им отърва на палестинците, защото те искат Йерусалим за столица. Ахахахаха. Страхотен ход.
  • 13 Мне

    3 9 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Нищо не е "изиграла". Единственото, което Русия "постигна" е, че сега Израел ще даде на Украйна технологичното ноу хау за това как да се брани от руските ракетни нападения.

    Коментиран от #17

  • 14 Жо Бай Пън

    17 2 Отговор
    правилно, а Израел трябва да се признае за терористична държава №2, след САЩ
  • 15 щеше да е брилянтен

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Ако Раиси не се издаде две седмици преди Хамас да нападне Израел.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Реалист

    8 3 Отговор

    До коментар #13 от "Мне":

    Объркал си се нещо. Израел досега да бе дал железен купол, ако не се страхуваше от съюза на Русия с Иран. Подразнят ли пряко руската мечка, ще следва съкрушителен удар и Израел ще изчезне от лицето на Земята

    Коментиран от #18

  • 18 Мне

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Реалист":

    Нямам намерение да се препирам с постър който е известен с това, че е точно обратното на това, за което се пише. Няма полза и е чисто губене на време.
  • 19 факуса

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "А Ганьо":

    квот нареди галя
  • 20 Калпазанин

    6 0 Отговор
    Ревете си не ми пречите, скоро и ревът на евреите ще утихне. Хитлер ще ви се види като ангелче. Кой каквото е посял това ще жъне, даже няма и гета да има за вас

    Коментиран от #34

  • 21 Калпазанин

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Бен Гурион":

    Вашата "исраелска държава" я има от 15, 05, 1948 .и вие подарена от англосаксонците след разпада на османската империя. А Палестина я е имало и ще я има точно в тези граници, рано или късно и вашето място ще е в гетата, всичко се връща рано или късно. Пишете колкото си искате

    Коментиран от #22, #23, #33

  • 22 брей

    1 3 Отговор

    До коментар #21 от "Калпазанин":

    Може ли да ми изредиш десетина палестински царе управлявали тази територия преди Христа? Защото аз мога да ти изредя и повече от десет юдейски такива. И то именно управлявали в Йерусалим.

    Коментиран от #29

  • 23 палестинци има от 1976 година.

    1 5 Отговор

    До коментар #21 от "Калпазанин":

    Това е истината. Измислен народ. Като нашите ромляни.
  • 24 Ъхъъъъъъ мозък

    5 1 Отговор
    Испания и Ирландия до дни ще признаят държавата Палестина......за 4 път го четем и 4 пъти пишем че НЕ са само те ! Списъка е много по дълъг но нека ционистите да им го подаваме на части че по лекичко да го приемат ...

    Коментиран от #26, #32

  • 25 Ние отдавна сме я признали

    5 0 Отговор
    И посланик и посолство в София има !
  • 26 но това е страхотно

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Ъхъъъъъъ мозък":

    Обезсмисля всичките напъни на Хамас да се докопат до Йерусалим.
  • 27 смях

    3 1 Отговор
    Две продажни комунистически държави!
  • 28 Дълго_Име

    1 0 Отговор
    Айде, започна се, и други ще повлекат крак!
  • 29 Рошко

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "брей":

    Урод и юда ли? И като толкова много знаеш да ни обясниш защо тогава евреите са прокълнати от Господ и никой не ги ще отвсякъде гонени, а който ги приюти тегли

    Коментиран от #30

  • 30 Роко

    1 3 Отговор

    До коментар #29 от "Рошко":

    Приятелю не хули Господ, Той не ги е проклел. Въобще Господ не проклина никого дава шанс дори и на най - големия грешник да се поправи но това поклонник на лукавия няма от как да го знае. Второ никой не е страдал от това че е приютил евреин. По-скоро евреите страдат от поклонниците на Сатаната който просто искат да ги оберат защото за разлика от поклонниците на Сатаната евреите работят и си помагат и съответно забогатяват ако не са преследвани. Но това продължава докато местния сатрап не закъса за пари тогава изведнъж се сеща че евреите били убили Иисус и трябва да бъдат наказани за това (въпреки че истината е че Иисус е евреин убит от римляните). След което насочва гнева на озверелите от глад тълпи срещу евреите и така и вълка сит (откраднал е парите на евреите) и агнето цяло (гладната тълпа е изляла гнева си породен от лошото управление на "убийците" на Иисус)

    Коментиран от #35

  • 31 Баба Вуна

    0 0 Отговор
    Пък мен всички ма мразят, а дори не съм еврейка:(
  • 32 Роко

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Ъхъъъъъъ мозък":

    Приятелю през 1948 година е решено да има държави Израел и Палестина. Израел е създаден същата година, Палестина не. Защо ми защото местните араби са заети с друго искат да изколят евреите и много кратно опитват с помощта на съседните арабски страни. И така докато израелския премиер казва: "не казвам че имаме ядрено оръжие но ако се наложи ще го използваме". Тази реплика охлажда военните мераци на съседите (това е причината и сега реакцията на арабските съседи да е леко притеснение от случващото се) и чак тогава палестинците се сещат да създават държава. Израел казва няма проблем ни сме за. След което изселва от Газа всички евреи много от тях насилствено (хората не разбират защо трябва да напускат домовете в които живеят от поколения). Газа е предадена на палестинците на първите и единствени избори на власт в Газа идва Хамас всички представители на официално признатата палестинска власт са прогонени от областа или убити. Никакви решения на законните Палестински власти нямат сила в Газа.
  • 33 Роко

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Калпазанин":

    Приятелю от същата дата арабите се опитват да затрият Израел и винаги неуспешно защо мислиш че в бъдеще нещо ще се промени?
  • 34 Роко

    1 3 Отговор

    До коментар #20 от "Калпазанин":

    Ох милия той сетил се за Хитлер. Та би ли обяснил кой ще нападне Израел че даже ще го и победи. Арабите се опитват от повече от 70 години и всеки път ядат такъв бой че чак ми става жал за тях. Или може би се надаш на Иран? Само за справка всеки път когато иранците надат вой евреите ги бият през устата и те млъкват. Или Рассия ще помогне на братята терористи от Хамас? Тя първо ще трябва да приключи малката победоносна войнишка с Украйна което няма да е скоро. Или Китай ще се юрне да помага? Едва ли те си имат проблеми със свойте мюслита не ми се вярва да помагат на Хамас. Добре че са евро гейовете та еврейчетата не са ви нахлузили както трябва.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.