Last news in Fakti

8 Април, 2014 19:20 2 949 0

Подводен робот търси полет MH370

  • малайзия-
  • самолет-
  • mh370-
  • изчезнал самолет-
  • издирване

Това е най-скъпата издирвателна операция в историята на авиацията

Подводен робот търси полет MH370 - 1
Снимка Архив АП/БТА

Екипите, които участват в издирването на изчезналия малайзийски самолет, отново се опитват да засекат сигнали, за които се предполагаше, че идват от черните кутии на пътническия самолет MH370, който изчезна на 8 март, съобщава радио Voice of America.
След като в неделя бе засечен сигнал, който можеше да е от изчезналия боинг, бе взето решение в дълбините на Индийския океан да бъде спуснат робот. Подводният робот "Блуфин-21" трябваше се включи в издирването на черните кутии, но спускането му се отлага с няколко дни, за да бъде събрана още информация, съобщиха световните агенции.
Днес ръководителят на операциите Ангъс Хюстън заяви, че без сигнали екипите не могат да спуснат робота, за да претърси дъното за океана за отломки.

Очаква се издирването на малайзийския самолет да се окаже най-скъпото в историята на авиацията. В международната издирвателна операция участват 26 държави със самолети, кораби, подводници и сателити.

Продължаващите вече месец издирвателни работи  са на стойност около 44 милиона долара, похарчени за военните кораби и самолети в Индийския океан и Южнокитайско море, пратени от Австралия, Китай, САЩ и Виетнам, съобщава Ройтерс.

Цифрата се основава на статистически данни на Пентагона.

Разходите до момента се равняват на сумата похарчена за двугодишното издирване на самолета на "Ер Франс", паднал сред Атлантическия океан през 2009 г. Според експерти операцията по издирването на френския самолет днес би струвала от три до четири пъти повече от официално огласената сума, а цената на настоящото търсене на изчезналия на 8 март полет МН370 се очаква да достигне няколкостотин милиона долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА