17 Април, 2014 14:43 2 749 19

Путин: Дано властта в Киев разбере, че влече Украйна към пропаст (обновена)

  • владимир путин-
  • пресконференция-
  • пряка линия-
  • крим-
  • украйна-
  • русия

Над 2 500 000 въпроса към руския президент постъпили за днешната му пресконференция

Путин: Дано властта в Киев разбере, че влече Украйна към пропаст (обновена) - 1
Снимка: АП/БТА

Над 2 500 00 въпроса, 1 800 000 обаждания и 350 000 есемеес съобщения са получени по интернет и телефон за днешната „пряка линия“ на руския президент Владимир Путин с гражданите. Основни теми на пресконференцията, предавана директно по всички държавни тв и радио канали в страната,  бяха ситуацията в Крим и Украйна.

Това е 12-а поред подобна инициатива на Кремъл. На предишната през миналата година Путин отговаря на въпроси в продължение на рекордните 4 часа и 48 минути. Сега за събитието са акредитирани около 180 журналисти – почти двойно в сравнение с предишната пресконференция.

Според прессекретаря на държавния глава, който прегледал десетки хиляди от обръщенията към президента, мнозинството участници в разговора изразявали подкрепата си за политиката в региона и му „благодарели за Крим“. Жители от източните райони на Украйна пък критикували руския лидер за „нерешителните му действия“ и очаквали по-голяма активност, докато от Западна Украйна обвинявали Русия за агресивните й действия.

След решението на Виктор Янукович да отложи подписването на споразумението с ЕС в Украйна бе извършен антиконституционен преврат и въоръжено завземане на властта, обяви президентът Путин в самото начало на пряката линия. Той смята за крайно важно в най-скоро време да започне диалог между сегашното управление в Киев и регионите в страната. „Нужен е не показен диалог, а реално търсене на компромиси“, коментира той.

Президентът изрази надежда, че Киев ще успее да разбере към каква пропаст върви сегашната власт и повлича след себе си цялата страна. Управляващите наистина посещавали източните райони, но там се срещали избирателно със свои поддръжници, а не със същински представители на населението.
Путин отбеляза и особената важност на днешните четиристранни преговори в Женева и припомни, че Русия е предлагала да бъдат поканени и представители на източните региони на Украйна, които настояват за федерализъм.

Никакви руски военни подразделения няма в Източна Украйна, всичко това са глупости, коментира руският лидер, добавяйки, че също така там няма нито представители на специалните служби, нито руски инструктори.

„Всички са местни граждани. Те никъде не отиват, никъде няма да ходят, те са стопани на тази земя и с тях трябва да се разговаря“, изтъкна Путин и обясни, че е говорил за това и на западните партньори на страната.
Руският президент нарече сериозно престъпление използването на танкове и авиация от страна на властите в Украйна срещу гражданското население в източните части на страната.

Русия никога не е планирала анексия и военни действия в Крим, а беше готова да гради отношения в създадените политически реалности, но беше принудена да действа под реалната заплаха за рускоезичното население там, заяви за пореден път Путин. Той призна, че до последно е изчаквал референдума в Крим и едва след като узнал желанието на мнозинството от населението на полуострова да се присъедини към Русия е взел решение. Всички решения се вземали в крачка, но се изпълнявали във висша степен професионално.

Отговаряйки на въпрос за младите мъже във военни униформи в Крим, които там наричат „зелени човечета“, президентът Путин призна, че това са руски военнослужещи. Той даде висока оценка на професионализма им при опазването на сигурността по време на вота.

„В разговорите с моите чуждестранни колеги не скривах, че нашата задача бе да гарантираме условия за свободното волеизлияние на гражданите на Крим, затова трябваше да предприемем необходимите мерки така че събитията да не се развият, както се развиват в момента югоизточната част на Украйна, да няма танкове, бойни подразделения на националисти и хора с крайни възгледи, снабдени с автоматично оръжие“, заяви Путин.

Именно затова зад гърба на силите за самоотбрана на Крим застанаха нашите военни, които действаха много коректно, но решително и професионално“, подчерта той.

Ако руснаците и украинците се обичат и уважават взаимно, те трябва да намерят начин да се разберат. В рамките на едно семейство това дори ще е по-лесно да се осъществи, отколкото в рамките на държавата, коментира той и изрази надежда в Украйна да разберат, че Русия не е могла да постъпи по друг начин по отношение на Крим.

Путин отбеляза още, че Русия дълги години е оказвала помощ на Украйна - в парично изражение тя се е равнявала на стотици милиарди долари, а в бъдеще сътрудничеството между двете страни трябва да продължи.

При въпрос за бягството на президента Янукович от Украйна Путин не се съгласи, че той е избягал, а каза, че е бил принуден да напусне страната, когато в Киев бил извършен държавен преврат в класическия смисъл на думата. Той припомни, че Янукович подписа споразумение с опозицията, съгласи се на предсрочни избори и връщане на конституцията от 2004 г. и вероятно би се съгласил предсрочните президентски избори да станат в рамките на близкия месец-месец и половина, но именно тогава бил извършен превратът.

„Не разбирам защо беше направено това, защо трябваше да се действа така непрофесионално и глупаво и да се въвлече страната в това състояние, в което е сега. И никой няма отговор за това“, подчерта Владимир Путин.

На въпрос на пенсионерка няма ли Русия да си върне Аляска, която навремето е била продадена на САЩ, държавният глава отговори шеговито: „Драга Фаина Ивановна, защо ви е Аляска? Ние сме северна страна. 70% от нашата територия се отнася към Севера и Далечния Север. Нима Аляска е в Южното полукълбо?! И там ъсщо е студено. Дайте да не се горещим...“. Путин знаел, че някои вече наричат полуострова АйсКрим.

Американската информационна агенция Associated Press прекъсна директното излъчване на пресконференцията на Путин, когато руският политик Ирина Хакамада зададе на президента Путин въпрос за САЩ. Предаването секнало, точно когато Хакамада започнала да говори за сумата, която американското правителство отделя за изборите в Украйна, съобщи тв Russia Today в своя видео блог в YouTube.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 unsent

    16 0 Отговор
    СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !
  • 2 Интернет Беркут

    18 0 Отговор
    Уважуха Путину за Крым!

    Слава великой России !!!
  • 3 Монго

    17 0 Отговор
    Путин наистина действа..."тоталитарно". Но оправдавам го от гледна точка на това, че "някои" /знаем ги кои са/, действат в сферата на руското влияние. Е така не става, не може САЩ да се правят на "глобални полицаи" /то само това им остана/. Предполагам, че расъждава така-вие /знаем ги кои са/, предизвикахте ситуацията на "Майдана", аз ще ви покажа, че тука вече, "пред портите ми" прекалихте. Вашият план /този на ЦРУ/ ще предизвика ефекта на доминото, от това ще пострада Украйна. "Черният ушатко" ще стои твърдо на своите позиции, Путин-също. Лошо за нас /мъничките и незначителни, в глобалната политическа рулетка/. Не оправдавам Путин, но /според мен/, други /знаем ги кои са-извинявам се за тафтологията/, го предизвикват да действа така. В бъдещ глобален аспект, предстои излизането на преден икономически план, на други страни /пример-Китай/. На САЩ им трябват, регионални конфликти за да "допингират" своята икономика и спират развитието на другите. Мое лично мниние...
  • 4 galaxy

    14 0 Отговор
    "Властта" в Киев няма думата. Те са пешки на управляващите американски евреи. Каквото им кажат- това ще правят докато изгорят. Русия е велика и само тя може да разруши световния монопол, който доведе света до глад, мизерия, робство.
  • 5 Десислава Димитрова

    0 16 Отговор
    и какво се оказа?да путин, е пратил така наречените неиндетифицирани в украйна,както твърдяха украинците, а русия до сега отричаше.да путин ще анексира крим.демек това заради което протестира световната общностр не само сащ е вярно!
    въпроса е какво следва и къде е българския интерес?
    според мен следва изолация на крим и русия ,което ще наруши стокообена между русия и европа от което ще пострадаме и ние и нови опити за анексиране ,риска от които ще тегне върху нас.путиновистите,,наздраве и слава и т.н. комунистически щуротии!

    Коментиран от #7

  • 6 васил димчев

    14 0 Отговор
    За пореден път сащ преговарят и тръбят едно а вършат престъпления против човечеството за които обвиняват други.

    В момента от киев са обявили че ще платят по 10 000 хиляди долара за елиминиран сепаратист, 40 000 долара за прочистена сграда и 200 000 за прочистен град. Поредният опит за проливане на кръв и гражданска война.За целта и освобождават затворници.

    И това най вероятно им е наредено от господарите им от империята на злото.
  • 7 васил димчев

    14 0 Отговор

    До коментар #5 от "Десислава Димитрова":

    Оказа се че никой не е пратил Руски войски в Кримската автономна република защото те са там базирани от преди повече от 150 години. Никой не може и няма право да иска тези войски да напуснат Крим. Това не си позволява дори и сащ.
    Пример - сащ призовават Путин да прибере войниците си В БАЗИТЕ СИ НА КРИМ, а пропагандарторите у нас превеждат - ДА ИЗТЕГЛЯТ ВОЙСКИТЕ СИ ОТ КРИМ. Надявате се че Българите са малоумни и искате да промивате мозъците на младите. Русофобията у нас води единствено към анадола.

    Всички показани снимки са направени край базите им като се виждат оградите и порталите на тези бази.
    С тази пропаганда търсиш неграмотни и неимформирани за да им промиеш мозъка. Знаем кой ти е господаря.

    Русия не иска санкции и изолация на никого. Ясно е кой се стреми към хаос и сее омраза. Българските управници манипулирани от американските си господари поставят България в положение партер.
  • 8 Десислава Димитрова

    1 15 Отговор
    do7
    васлие,аз не твърдя нищо твърди го путин в интервюто си в статията горе.ти може да си шизофренираш за пари и затворници, аз коментирам конкретиката.путин казва пред руските медии:
    да,ние пратихме воиски да контролрат изборите .
    това е доста различно от твърдението ти, че си стояли в базите.
    демек ако някои се опитва да дава лъжлива информация в случая си ти!
    русия не иска изолация ,но чрез действията си ще я предизвика ако не свие уши в последния момент.
    аз съм против русофобията и против путинофилията.руснаците са велик народ ,но със слабо ръководство ,което ги кара да живеят трудно въпреки несметните богатства ,които притежават.путин спря процеса на демократизация на русия и я вкара в безвремието.изчезнаха другите партии извън управляващата ,медиите са контролирани,икономиката е контролирана .10% от населението обира благата на държавата ,а останалите се чудят как да преживяват въпреки че русия продава суровини на европа ,китай , япония...

    Коментиран от #9, #10

  • 9 васил димчев

    11 2 Отговор

    До коментар #8 от "Десислава Димитрова":

    Много си объркана. Ако целта на писанията ти е наливане на масло в огъня може би постигаш нещо. Иначе с тези пошли пропагандни методи втръснали на изстрадалия ни Народ постигаш обратен ефект.
  • 10 Хрисофор Карамфилов

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "Десислава Димитрова":

    Ако си мислиш за Русия ,като за бедна и слаба държава ,да ти кажа , в голяма грешка си,или мислиш ,че това е Русия от 90те Факта ,че Руснаци купуват имоти в БГ.Кипър ,Гърция,Турция,Испания.Навсякъде ги посрещат като добри клиенти,и част от природните богатства все пак достига до обикновенните хора.За второ дете в Русия Путин дава сума в р.р на половин апартамент.Срещам се с Руснаци ,и една девоѝка млада живееща в раиона на Коми получваше 5000долара с 1000 повече от жител на Москва,за да се спре миграцията към Москва.Фирмите са задължени на хората работещи в лоши мет.условия да платят 55дневна почивка на служителите си.Това което Русия трябва да прави ,и вече го прави с парите от природните богатства ,да вдига стандарта на живот ,и да си усилва армията ,за да се пази от тези дето са хвърлили око на неѝните пр. богатства.Всяка година търсенето им се увеличава с около10% За каквито и смехотворни санкции да се говори ,никоѝ не може да мине без Русия. А нашата държавичка да си управи политиката за да можем да търгуваме ,както например Германия ,Турция ,Унгария .Десислава проучи внимателно политическата и икономическата обстановка в Унгария.
  • 11 Десислава Димитрова

    0 14 Отговор
    do 9
    василе ,с теб се разбрахме наи-после.демек нямак кво да кажеш!въпреки ника съм мъж и въобще не съм объркан,напротив .
  • 12 Десислава Димитрова

    0 14 Отговор
    do10
    никъде не съм твърдял, че русия е бедна и слаба.русия е военно силна и богата на суровини ,но недемократична и социално несправедлива.не използва приходите от суровините си ефективно и няма переспектива в развитието си поради политическата ситуация в която се намира.да, путин е по-ефективен от елцин ,но много по- тоталитарен.русия намаля всяка година с около 700000 човека и всеки руснак успял да пооткрадне някои долар немедленно изчезва от хубавата русия.да, в москва хората получават повечко парици ,нo стандарта там е убийствен и реално житейски те не усещат .с приходите които има русия руснаците биха могли да живеят като скандинавците и канадците .
    инфраструктурата на русия,икономиката и и администрацията и са далече от това което трябва да са.кажи ми колко руски фирми познаваш извън добивната промишленост на великата русия.един свестен автомобил ,един телевизор или пералня руски да се сещаш?проблема е ,че и переспектива няма с това ръководство ,което узурпира властта там и не се вижда как и кой ще го замени.

    Коментиран от #13

  • 13 Владислав Димитров

    0 13 Отговор

    До коментар #12 от "Десислава Димитрова":

    инфраструктурата на русия,икономиката и и администрацията и са далече от това което трябва да са.кажи ми колко руски фирми познаваш извън добивната промишленост на великата русия.един свестен автомобил ,един телевизор или пералня руски да се сещаш?
    http://www.youtube.com/watch?v=-e00TPb9HmI
  • 14 Хрисофор Карамфилов

    6 0 Отговор
    Писах ти дълъг отговор ,и не можа да се качи а ме мързи да пиша отново,може да ти отговоря по нататък.
  • 15 Хрисофор Карамфилов

    7 0 Отговор
    Има много по недемократични държави ,да кажа направо такива които направо разстрелват политическите си опоненти.За тях ни дума ни вопъл, ни стон,само и само великите демократи ,да могат да им точат петролеца.За демографската картина грешиш с една нула ,а и както казах сериозните мерки 12 000 ев. за второ и трето дете ще променят ситуацията ,но не става от днес за утре,ще се почуства след години.И вместо да плачеш на чужд гроб , кажи като толкова знаеш нашата демографска катастрофа кои ще я оправи.Климата в Русия е просто ужасен ,там като се свъси небето 9 месеца студ.Руснаците си купуват жилища , да си карат почивките , а после и старините на по топло и свежи зеленчуци „бедните„И ако не са те да създават някаква икономика по морето ,много хора ще ядът умрели гларуси по плажа. достатъчно е само да навлезеш 20-30км. навътре в страната ,и там картинката вече става като след потоп.За администрацията си прав , Толерира само големите играчи на пазара , големите рушвети.И България не е сред толерираните ,за всеки средно интелигентен е ясно защо.Руснаците са мегаломани по природа и да вземат да се занимават с бяла техника , телевизори,по добре братският Китаѝ да се занимава , Русия си развива въоръжението , втори по експорт след САЩ , ценни метали атомна индустрия и наи вече космическа , и не знам дали още , подсигуряват на НАСА двигатели за ракети. И ние трябва да си гледаме интереса , както го правят много по умни държави от нас , и търговията с Русия е в основа
  • 16 Десислава Димитрова

    0 10 Отговор
    за кои други недемократи трябва да говорим по темата с украйна?значи ако кувеит са недемократични е нормално и русия да постъпва нетолерантно в украйна?тази ли логика да гоним при оправдаването на руската политика?
    що се отнася за демогравската ситуация в русия ,може да разгледаш уикпедията там са дадени преброяванията както и ситуацията в момента .наистина спира демогравската катастофа за русия като цяло ,но не и за руснаците.разгледай по места инфото и ще видиш, че и до днес руснаците намалят,но мацинствените групи почнаха да компенсират руското намаляне.от 2002 до 2010 руснаците като етнос в русия са намаляли с над 4 млн.украинците с милион,но чеченци и други растат.та ше видим кои ще вземат помощите.нашата демогравска катастрофа е вследствие на това, че много приличаме на руснаците като общество.бяхме наи-добрите ученици 50 години ,унищожихме през соца най-регенериращата ни структура ,българското село и за разлика от путин няма от къде да взимаме по 12000 за дете ,но и тук циганите в един момент ще почнат да компенсират импотентността на българите споко.руснаците бягат от русия от деситилетия и тези в бг въобще не са критерии в общата картина макар наистина да са фактор в туризма ни.само че след действията на путин в украйна бизнеса с тях може да ни поумре ,но не по наша вина .
    до тук наистина има резон в аргументите ти ,но с твърдението че руснаците не развивали производството на бяла техника от мегаломания свали много ниско топката!руснаците каквито
  • 17 Десислава Димитрова

    0 11 Отговор
    руснаците каквито им са телевизорите такива им са и танковете.имал съм си работа и с двата вида.руснаците едва ли са по-мегаломани от американци ,японци,англичани ,но просто в структурираната по този начин икономика без ефективност на производителите няма какво друго да се очаква.без добивната си промишленост руската икономика ще фалира за около 3 дни,както фалира българската като руснаците при горбачов ни спряха евтините суровини.танковете и космонавтите на руснаците им са на загуба ,а атомни централи руски не се сещам някои да прави.

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Хрисофор Карамфилов

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Десислава Димитрова":

    Отново отговора ми не можа да се качи, и започвам да си мисля,че някои нарочно ме спира.
  • 19 Сергей Кудряшев

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Десислава Димитрова":

    "без добивната си промишленост руската икономика ще фалира за около 3 дни" - Это же нам говорили и хазары в 861 г, и шведы в 1242, и татары в 1243-1430, и литовцы в 1545, и поляки в 1612, и прибалты в 1704, и французы в 1812, и турки в 1878, и немцы + австро-венгры в 1914, и фашистская Германия в 1941, и США в 1993. Не дождетесь! И бандеровцы скоро выучат этот урок!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания