Last news in Fakti

27 Април, 2014 13:43 2 539 0

Расте напрежението в Славянск

  • славянск-
  • оссе

Наблюдателите от ОССЕ, които бяха задържани в петък от проруските сепаратисти в Славянск, са военнопленници

Расте напрежението в Славянск - 1
Снимка: АП/БТА

За няколко души ранени и спорадична стрелба от лекострелково оръжие са противоречивите данни от размирния район на Славянск в Източна Украйна, съобщават световните медии.

На развиделяване неизвестни лица са нападнали склад с оръжие, охраняван от проруските активисти в района на град Славянск, съобщава АП.

В събота вечерта украинската армия съобщи за операция, при която беше унищожен контролно-пропускателен пункт на сепаратистите край град Соледар.

Наблюдателите от ОССЕ, които бяха задържани в петък от проруските сепаратисти в Славянск, са военнопленници, тържествено обяви пред журналисти лидерът на сепаратистите Вячеслав Пономарьов. Той не пропусна да се похвали, че през изминалата нощ са задържани нови трима служители на украинските спецчасти, които се обвиняват, че са подготвяли диверсии и са планирали отвличането на един от изявените местни лидери Игор Безлер.

Междувременно нова мисия от ОССЕ пристигна в Киев, за да преговаря за освобождаването на задържаните нейни служители.

Един от тях спешно се нуждае от медицинска помощ, обяви Службата за сигурност в Киев. Според нейни представители задържането на наблюдателите е било планирано и координирано от руски гражданин - член на руските спецчасти. Проруските сепаратисти в Славянск са готови да разменят военните наблюдатели срещу "свои съратници, арестувани от украинските власти", заяви пред Ройтерс лидерът им Вячеслав Пономарьов.

От своя страна Нова телевизия съобщи за нов случай на изчезнал репортер в Славянск – от вчера Сергей Шаповал е в неизвестност.

Междувременно стана ясно, че Украйна е прекратила подаването на вода от река Днепър към анексирания от Русия полуостров Крим през Северо-кримския канал. Страната осигуряваше 85% от нуждите на полуострова от прясна вода именно по този канал, свързан с главното русло на река Днепър.

По време на своята визита в Малайзия президентът на САЩ Барак Обама поиска Белият дом и Брюксел да наложат общи санкции срещу Русия за нейната политика на ескалацията на напрежението в Украйна. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: