Last news in Fakti

8 Май, 2014 15:41 1 858 0

Дроновете открити в Южна Корея са шпионирали за КНДР

  • южна корея-
  • северна корея-
  • дрон-
  • безпилотен самолет

Трите безпилотни самолета, които паднаха в Южна Корея са били пуснати от Северна Корея

Дроновете открити в Южна Корея са шпионирали за КНДР - 1
Снимка АП/БТА

Трите малки безпилотни самолета, които паднаха в Южна Корея в края на март и началото на април, са били пуснати от територията на Северна Корея, съобщи днес министерството на отбраната в Сеул, цитиран от Би Би Си.

Експерти от Южна Корея и САЩ стигнаха до заключението, въз основа на данни, събрани от  безпилотните летателни апарати.  Говорителят на Министерство Ким Мин сук заяви в четвъртък, че констатацията е "ясна военна провокация".

"В резултат на детайлно проучване на електронното оборудване на безпилотните апарати е установено, че те са действали в съответствие с компютърна програма, предвиждаща разузнавателни полети над важни военни обекти в Южна Корея и връщането им обратно в Северна Корея", посочи говорителят на военното ведомство.

Пхенян отрече да притежава безпилотните летателни апарати, които са били намирани на различни места в Южна Корея между март и април.

Миналия месец служители от южнокорейското министерство на отбраната заявиха, че предварителното разследване, извършено съвместно със специалисти от САЩ показа, че дроновете са дошли от север. Тогава е било установено, че трите самолетчета с фотокамери са били пуснати от КНДР с разузнавателни цели, но не бяха уточнени маршрутите и конкретните места, от където са пуснати.

Сеул твърди, че един от дроновете е прелетял над резиденцията на южнокорейския президент "Чхонваде" /Синият дом/ и е заснел целия комплекс и околните обекти. Същата машина е заснела и военни обекти.

Двете Кореи са разделени от края на Корейската война 1950-53, която приключи в примирие, а не с мирен договор. Така Северна и Южна Корея технически остават в състояние на война. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: