Last news in Fakti

11 Август, 2014 12:29 2 509 0

Пхенян казва сбогом на култа към Ким Ир-сен

  • ким ир-сен-
  • пхенян-
  • северна корея

Банкнотата от 5000 вона е най-голямата в Северна Корея и номинално се разменя около $50, въпреки че действителната й пазарна стойност е близо $1

Северна Корея направи крачка към разделяне с култа към основателя на комунистическия режим в страната Ким Ир-сен, пише The Chosun Ilbo.

Неговият лик вече няма да краси банкнотата с най-висок номинал в страната – 5000 вона. Образът на Ким Ир-сен е заменен с изображение на родния му дом. От обратната й страна е пхенянски музей, в който са изложени подаръци, които Ким Ир-сен и Кин Чен-ир са получили от чуждестранни лидери.

От началото на валутната реформа през 2009 г., Ким Ир-сен също е изчезнал от банкнотите от 2000 и 1000 вона. През 2009 г. парите в обръщение бяха обменени при курс 100:1. От следващата година бяха забранени чейндж бюрата и използването в Северна Корея на чуждестранна валута.

Банкнотата от 5000 вона е най-голямата в Северна Корея и номинално се разменя около $50, въпреки че действителната й пазарна стойност е близо $1. Заплатите на работниците в севернокорейската държавна икономика са около 3 000 вона месечно. Това ги принуждава да търсят други допълнителни форми на доходи.

Източник от Северна Корея отбеляза, че започналата на 25 юли предизвика поскъпване на стоките и опити запасяване с храни.

Анализатори отбелязват, че новата емисия от 5 000 вона без лика на лидера на Северна Корея е предизвикана от голяма пратки фалшиви банкноти, които бяха вкарани преди месеци тайно от Китай предизвикаха паника на местния пазар.

Според други експерти след премахването на лика на Ким Ир-сен от банкнотите с номинал от 1000 и 2000 вона, това е естествена стъпка на унификация на парите в обръщение.

Някои експерти са оптимистично настроени, че паричната реформа е началото на ерозията на култа към личността, което ще позволи на сегашния лидер Ким Чен-ун да извърши плахи реформи в буксуващата планова икономика,срещу което се противопоставяха неговият баща и дядо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: