Last news in Fakti

17 Юли, 2014 12:15 1 531 0

Изследователи откриха метод за създаването на биологичен пейсмейкър

  • билогоичен пейсмейкър-
  • едуардо марбан-
  • сащ

Той може да поддържа сърдечния ритъм

Изследователи откриха метод за създаването на биологичен пейсмейкър - 1
Снимка: БТА/AP

Изследователи са на път да открият революционен метод за създаването на биологичен пейсмейкър, съобщи Би Би Си.

Учени в Лос Анджелис са открили метод, по който да превърнат сърдечните клетки в пейсмейкър, чрез инжектирането на специален ген.  Според  тях биологичният пейсмейкър може да представлява ефективен лек за различни видове сърдечни болести.

Към момента изследователите правят опити върху прасета. Учените инжектират гена в животни със здравословни проблеми, причинени от много бавен сърдечен ритъм. Терапията превръща някои от  милиардите клетки на сърдечните мускули  в далеч по-редки  специализирани клетки, които поддържат сърдечния пулс в ритъм. Сборът от клетки, който е с размер на зърно от пипер, може да действа като пейсмейкър в разстояние на две седмици, поемайки функцията на конвенционален пейсмейкър.

„За първи път ни сме способни да създадем биологичен пейсмейкър, използвайки минимално агресивен метод, доказвайки че той може да поддържа качеството на ежедневия живот. За първи път ние можем и да препрограмираме сърдечните клети на живи същества, използвайки ги като лек за различни болести“, заяви доктор Едуардо Марбан, който е лидер на екипа от изследовател в Лос Анжелис.

Конвенционалният пейсмейкър е електрическо устройство, което се имплантира в гърдите на човек, за да поддържа неговия сърдечен ритъм. Той изпраща регулярен електрически пулс, който регулира биенето на сърцето. Изследователите се надяват, че биологичният пейсмейкър ще може да замени електрическия, поддържайки ритъма на сърцето за временен или постоянен период. Конвенционалните пейсмейкъри не могат да бъдат имплантирани в новородени с вроден сърдечен ефект, като чрез новия метод учените се надяват да поставят основата, за лечението на голям брой бебета.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА