Last news in Fakti

23 Юли, 2014 15:05 2 415 0

Ебола пипна шеф на лекарски екип в Сиера Леоне - Обновена в 21:16

  • ебола-
  • лекар-
  • сиера леоне-
  • африка

Случаите на Ебола в Сиера Леоне са най-многобройни от трите държави в Западна Африка, в които върлува епидемия

Ебола пипна шеф на лекарски екип в Сиера Леоне - Обновена в 21:16 - 1
Снимка АП/БТА

Лекарят, който води борбата срещу смъртоносният вирус Ебола в Сиера Леоне, в момента се лекува от смъртоносния вирус. Това се казва в изявление на президентството, цитирано от Би Би Си.

Шейх Омар Хан е бил приет в болница в Кайлахун, епицентър на заразата, след като е дал положителна проба на опасния вирус.

В изявлението на президентството се казва, че министърът на здравеопазването в Сиера Леоне дълбоко скърби след като научил новината за д-р Хан.

Здравният министър Миата Каргбо нарече д-р Хан "национален герой" и каза, че ще "направи всичко по силите си, за да бъде спасен животът му", съобщава Ройтерс.

Случаите на Ебола в Сиера Леоне са съсредоточени в източните градове Кайлахун и Кенема.

Десетки медицински сестри в правителствената болница в град Кенема, която се занимава със случаите на Ебола в областта, обявиха стачка в понеделник, след като трима техни колеги починаха от вируса. Те решиха да прекратят стачката си, когато властите заявиха, че ще преразгледат техните искания, които включват преместване на отделението за лечение на вируса от болницата и поемането му от Лекари без граници.

В събота, Световната здравна организация заяви, че от 632 смъртни случая на Ебола, 206 души са били в Сиера Леоне.

Повече от 630 души са починали от вируса Ебола в три държави в Западна Африка, откакто епидемията започна в Гвинея през февруари тази година, показват данни на ООН.

Това е най-смъртоносната епидемия в света.

Вирусът е отнел живота на 90% от болните, но ако пациентите получат лечение в ранен етап от заболяването имат по-добър шанс да оцелеят.

Страховитата болест се разпространява чрез контакт с телесни течности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА