Last news in Fakti

1 Октомври, 2014 18:25 2 137 0

Първият болен от ебола в САЩ 10 дни не знаел, че е заразен

  • ебола-
  • сащ-
  • либерия-
  • заразен-
  • болен-
  • сираци-
  • епидемия

Медиците издирват хората, с които е общувал, преди да бъде изолиран

Първият болен от ебола в САЩ 10 дни не знаел, че е заразен - 1
Д-р Том Фрийдън. Снимка: АП/БТА

Потвърден е първият случай на заразяване със смъртоносния вирус ебола в САЩ. Пациентът е бил диагностициран от местни лекари след завръщането му от Либерия в Африка и е бил хоспитализиран вчера. Името и полът му се пазят в тайна. Сега диагнозата е потвърдена и от Центъра за контрол на заболяванията (CDC), съобщи Си Би Ес Нюз.

Директорът на центъра Том Фрийдън разкри първи детайли по случая: болният е пристигнал в САЩ още на 20 септември и сега медиците се опитват да установят всички, с които е общувал.

В Африка жертвите на ебола вече са над 3000, а сайтът на CDC изтъква, че това е първата в историята епидемия от този вирус.

Ей Би Си отбелязва, че досега болните от ебола, които са се лекували в САЩ, са били лекари, пристигнали в страната вече заразени, с диагноза и при съблюдаване на необходимите мерки за безопасност. Последният пациент е в изолиран бокс от момента на хоспитализацията му, но не се знае с колко души е контактувал преди това в 10-те дни на територията на САЩ. Той (или тя) в момента е в презвитерианската болница в Далас, Тексас.

Под заплаха от заразяване са най-вече членовете на семейството и познатите на болния. Първите симптоми на болестта се проявяват от 2 до 21 дни след заразяването. Медиците предполагат, че няма опасност за хората, пътували с него в самолета от Западна Африка до САЩ.

Том Фрийдън увери на пресконференция, че без съмнение американските васти ще задържат ситуацията под контрол и болестта няма да се разпространи. С планираните мерки срещу вируса вече е запознат и президентът Барак Обама.

Междувременно в отчета на Детския фонд на ООН – УНИЦЕФ, се съобщава, че по предварителни оценки около 3700 деца от Гвинея, Либерия и Сиера Леоне са загубили единия или двамата си родители заради епидемията, предаде агенция „Синхуа“. Обикновено в подобни случаи малчуганите биват прибирани от роднини, но сега те се боят от смъртоносната инфекция – страхът от ебола се оказва по-силен от семейните връзки. Експертите смятат, че около средата на октомври броят на сираците може да нарасне двойно. В помощ на захвърлените деца в Либерия УНИЦЕФ е помогнал на правителството на страната да подготви още 400 социални работници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА